MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 11:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem pięknego w 126 560SEL po ciekawym właścicielu. Samochód jest w pięknym stanie (nie licząc typowych francuskich uszkodzen typu obicie zderzaka, porysowanie drzwi itp.) o małym przebiegu, dobrze udokumentowany i ogólnie super.
Mam prośbę. Gdyby ktoś znał jakieś ciekawostki, miał jakieś zdjęcia związane z pojazdem itp to proszę o kontakt. Chciałbym stworzyć dokumentację kolekcjonerską i szukam tu i tam. Fascynuje mnie sama osoba Pana Wojciecha i mam troche pamiątek po nim samym, ale gdyby udało się uzupełnić jeszcze trochę wieści o jednej z Jego pasji (po tenisie i malarstwie oczywiście :-))) to byłbym jeszcze bardziej zadowolony i wdzięczny . Kto wie . Może na następnym zlocie będę mógł coś ciekawego pokazać. :lol: Pozdrawiam i czekam na wieści.

'88 MB 126 420 SE 2005-do nadal
'88 MB 126 560 SEL 2005-do nadal

swój chłop
Awatar użytkownika

MECENAS pisze:
Gdyby ktoś znał jakieś ciekawostki, miał jakieś zdjęcia związane z pojazdem itp to proszę o kontakt. Chciałbym stworzyć dokumentację kolekcjonerską i szukam tu i tam. Fascynuje mnie sama osoba Pana Wojciecha i mam troche pamiątek po nim samym, ale gdyby udało się uzupełnić jeszcze trochę wieści o jednej z Jego pasji (po tenisie i malarstwie oczywiście :-))) to byłbym jeszcze bardziej zadowolony i wdzięczny.

Mam kilka zdjec tego samochodu - poprzedni wlasciciel mi je podeslal, jak probowal sprzedac to auto. Mialem tez aparat na ogledzinach, ale jakos darowalem sobie robienie fotek :)
Co do auta i wlasciciela - to jezeli jego przebieg jest rzeczywisty, to wielu zdjec raczej z nim nie ma - chyba, ze w stylu: "Pan Wojtek i kolekcja jego aut w garazu" :)
Poza tym, nie wiem czy miales przyjemnosc rozmawiac ze starszym panem, ojcem ex-wlasciciela, mowil, ze Pan Wojciech mial kilka-kilkanascie aut i jakos szczegolnej wagi do nich nie przywiazywal, wiec moze to nie do konca jego pasja...
Jedyna wazna informacja o zwiazkach Pana Wojciecha z motoryzacja to chyba to:
Cytuj:
18 listopada 1991 r. Fibak Investment Group podpisała z Volvo Car Corporation kontrakt, na mocy którego utworzono spółkę joint-venture Fibak Cars. Była ona generalnym importerem samochodów osobowych Volvo do Polski.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Widzę że chyba rozmawiamy o tym samym samochodzie. Dzięki za szybki odzew. Pisząc o pasji może faktycznie przesadziłem. ale z resztą się zgadzam :-) Od poprzednich właścicieli- nawiasem mówiąc super przesympatyczni ludzie- mam trochę informacji, ale doszłem do wniosku, że trzeba by trochę to skatalogować. Jeśli mógłbym prosić o zdjęcia to bardzo chętnie skorzystam. Jeśli je mam to OK, a jeśli nie to chętnie je zatrzymam. Od nadmiaru głowa nie boli :-) Z wiadomych względów niektórych informacji nie można "upubliczniać" na forum ( co prywatność to prywatność) ale co się da to i owszem. W razie czego służę prywatnym e-mailem. Jeszcze raz z góry dziękuję.

'77 MB 123 300D 1991-do nadal !!! to już członek rodziny - od 15 lat !!!

'86 MB 126 300 SE 1999-2005

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No niestety super-sympatyczny telefonicznie wlasciciel, nie mial czasu sie ze mna spotkac osobiscie. Jego ojciec mial, delikatnie mowiac, niewiele pojecie o motoryzacji w ogole, o Mercedesach nie wspomniajac. Poza tym delikatnie mowiac krecil w sprawach oczywistych - upierajac sie, ze przy aucie nic nie bylo robione, potem stwierdzil, ze byl polerowany, a w efekcie przyznal, ze byly robione "zaprawki". O szczegolach naszych ogledzin nie bede Ci pisal - z reszta opisywalismy to juz na forum :)

Pusc mi privka swojego maila, to Ci podesle fotki.

Pozdrawiam i ciesze sie, ze jestes zadowolony z zakupu - zostawiles w aucie ten "delikatny telefon", czy go wyciales? :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Teraz to już 100% o tym samym aucie rozmawiamy. Jedyną ingerencją w pojazd oprócz wymiany opon był właśnie TELEFON Duuuuuuuuuuuuuuuży telefon. W jego miejscu pyszni się teraz Webasto które przemontowałem z 420SE. Mam oczywiście całość telefonu spakowaną i z trudem(ciężar) wyniesioną na strych w oczekiwaniu na lepsze czasy :-)). Trochę to co prawda zmiana oryginału ale telefon i tak nieprzydatny. ( z wstydem przyznam że jak go pierwszy raz zobaczyłem to myślałem, że to jakieś zabezpieczenie szyfrowe :-) albo centrala uruchamiająca wyzutnie atomowe ;-)
Co do właścicieli to trochę faktycznie zabiegani ale przy bliższym poznaniu naprawdę super. Rzadko się spotyka tak miłych ludzi. Właścicielami byli zresztą przez krótką chwilę, w zasadzie do wyjeżdżenia paliwa :-) także mogli za dużo nie wiedzieć. hmmmm.... choć samochód znają długo.... Ale niech tam. Auto faktycznie było poobijane z każdej strony, a " zaprawki" powierzchniowo stanowiły chyba z 20% powierzchni lakieru. Wiadomo Francja, a w zasadzie Monaco.
Pytanie gdzie znaleźć " opisywaliśmy to na forum"

Tytuł:
weteran

MECENAS pisze:

Tutaj

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
MECENAS napisał:

Tutaj

Byłes szybszy.. [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MECENAS pisze:

A jestes pewny, ze chcesz to znalezc? :)
Jezeli tak to prosze: http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=11210&postdays=0&postorder=asc&&start=15

Tytuł:
weteran

Croolick pisze:
Byłes szybszy.. [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

8)
A bo akurat miałem otwarty ten wątek w drugim oknie. Jak MECENAS założył niniejszy topic, od razu użyłem lupy, bo coś mi kołatało, że o tym aucie już kiedyś mowa była [zlosnik] .
Jakże inaczej mógłbym być od królika szybszy :lol:

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Dzięki chłopaki TO FORUM TO POTĘGA :-) Dajcie jeszcze i jeszcze. Na razie muszę spadać, ale wieczorem znów siądę

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00