MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt cze 24, 2025 10:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
nowy

witam, mam Mercedesa 190 E z silnikiem 1.8 benzyna. mam taki problem. Gdy autko sie nagrzeje do temp. ok. 60-80 stopni C. i podczas jazdy włącze luz aby chodziło na wolnych obrotach to gaśnie, po ponownym odpaleniu jest wszystko OK. Jeździłem już po serwisach nikt nie wie co sie dzieje, a ostatnio zaczął mi chodzić pełzająco na obrotach, po rozgrzaniu skacze w przedziale 1100-1500 obrotów. Prosze o porade na te dwa przypadki, bo jestem bezradny, a che pomóc mojej pszczółce!!!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Moze sonda lambda?
Jesli spalanie tez wariuje to najpewniej to.

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
swój chłop

Mój brat miał podobny problem ale w golfie 3 GTi i też podejżewał własnie sonde lamda,zreszta kilku mechaników tak stwierdziło,ale okazało sie że winowajcą gaśniecia silnika i skaczących obrotów był czujnik temp silnika i przekazywał on błędne informacje o temp np że niby raz motor miał 40stopni a za chwile -40!Nie jestem ekspertem ale oprócz sondy sprawdz tez to.Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

karmaz pisze:
Mój brat miał podobny problem ale w golfie 3 GTi i też podejżewał własnie sonde lamda,zreszta kilku mechaników tak stwierdziło,ale okazało sie że winowajcą gaśniecia silnika i skaczących obrotów był czujnik temp silnika i przekazywał on błędne informacje o temp np że niby raz motor miał 40stopni a za chwile -40!Nie jestem ekspertem ale oprócz sondy sprawdz tez to.Pozdrawiam

Dokładnie to samo miał mój znajomy w VW Polo '99. Silnik po przejechaniu 200 metrów potrafił zgasnąć bo dostawał informację, że ma temperaturę ponad 120 stopni.

Jest to dobry trop wydaje mi się.

wiarus junior

mani pisze:
witam, mam Mercedesa 190 E z silnikiem 1.8 benzyna. mam taki problem. Gdy autko sie nagrzeje do temp. ok. 60-80 stopni C. i podczas jazdy włącze luz aby chodziło na wolnych obrotach to gaśnie, po ponownym odpaleniu jest wszystko OK. Jeździłem już po serwisach nikt nie wie co sie dzieje, a ostatnio zaczął mi chodzić pełzająco na obrotach, po rozgrzaniu skacze w przedziale 1100-1500 obrotów. Prosze o porade na te dwa przypadki, bo jestem bezradny, a che pomóc mojej pszczółce!!!!!

W Mercedesie jeżeli chodzi o wolne obroty to odpowiedzialny za nie jest regulator obrotów minimum ten w gumie na kolektorze ssącym a wnim potrawfi przycierac tłoczek.trzeba by go sprawdzić. W sprawie skaczących obrotów powyżę 1000 może być to samo jak wyżej lub zuzyty potencjometr klapy spiętrzającej.

Tytuł:
nowy

ok zrobiony Panowie, okazało sie ze to był czujnik obrotów jałowych. Taki prosty elektromechanik to naprawił, a ja byłem w serwisie Mercedesa i tam nawet nie wiedzieli :lol: ale dzieki wszystkim za rade

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00