MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 10:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

problem wygląda następująco - w mojej ukochanej beczce od momentu kiedy ją kupiłem jest deska rozdzielcza która ma od góry kilka wrednych dziur zupełnie jakby kiedyś tam było cos zamontowane (jakiś ordynarny taksometr albo inne dziadostwo) a ja nie mogąc patrzeć na te dziury kupiłem okazyjnie drugą deskę rozdzielczą bez jakichkolwiek pęknięć czy dziur, wygląda jak nówencja. Trzeba "tylko" wyjąc ta starą i założyć tamtą. Łączy się to z przełożeniem praktycznie wszystkiego - przełączników, nawiewów, kabli - WSZYSTKIEGO gdyż ta "nowa" deska jest goła.

Bardzo proszę o porady krok po kroku jak to zrobić żeby przełożyć deskę, jak najmniej nerwów stracić i możliwie jak najmniej popsuć.

Dodam jeszcze że mam do owej deseczki ciemne śliczne drewno (górny pas i panel przełaczników) i już nie mogę się doczekać kiedy wszystko zamontuję. Musze jednak wziac jakiś urlop i wtedy do roboty.

Napewno już ktoś podejmował sie takiej akcji i wie w czym rzecz.

Poniżej fotka na której widać dziury szpecące wnętrze mojej beczki...W takim stanie było wszystko jak ją kupiłem jakieś 7 miesięcy temu. Teraz tapicerka jest wyprana i wszystko bardziej zadbane i już tylko ta deska...
Obrazek

adminów przepraszam że nowy wątek ale znalazłem tylko coś o tym jak dokręcić deskę zeby nie skrzypiała a wymiana to już grubsze przedsięwzięcie

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No chyba w jakiś sposób jestem w stanie ci pomóc bo wymienialem deske u siebie z tego samego powodu ...

Więc z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jest zdjąć dwie rzeczy więcej i mieć je całe ... 15 minut roboty więcej a człowiek spokojnieszy ...

zaczne od samego początku ... jak ja robiłem i wyszło dobrze ...

Pierwsze co wyjąć (kolejność obojętna)
- słupki
- osłony nad kolanami i boczne
- zegary
- osłony głośników
- kierownica

Teraz trzeba odkręcić śruby

- w miejscach głośników (1)
- po prawej i lewej stronie na dole (2)
- i przy konsoli środkowej (3)

Obrazek

Obrazek

Trzeba odłączyć przewody ogrzewania - po prawej i lewej są aluminiowe-papierowe , na środku jest guma

Dźwignie spuszczania ręcznego jest na łańcuszku trzeba zdjąć tylko z wajchy pod spodem

Włącznik świateł - Przez szmate złapać kombinerkami za pokrętło i z czuciem wyciągnąć - pod spodem będzie nakrętka (jak zdejmiesz pokrętło to uważaj na żaróweczke)

Tak było u mnie ale jeszcze lepiej samemu sprawdź co i jak ... Jeżeli o czymś zapomniałem to ktoś napewno mnie poprawi...
Pozdrawiam

P.S nie zapalaj silnika jak będziesz mial zdjęte zegary :P

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

misiak123 pisze:
P.S nie zapalaj silnika jak będziesz mial zdjęte zegary

[zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ja się niestety osobiście przekonałem o tym, że nie należy tego robić, a raczej moje spodnie i dywanik kierowcy [oczko] [zlosnik]

Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wielkie dzięki!!!
Wskazówki bardzo cenne - wiem od czego zacząć. Pewnie będzie dużo dupereli do przełożenia ale co tam, może dam radę. Chyba wezmę się za to zanim jeszcze ciepłe dni nastaną. Musze postawić piwko znajomemu co ma fajny duży ogrzewany garaż i do roboty.
Jakby co to podzielę się postępami w pracy (oraz w ewentualnych zniszczeniach)

Pozdrawiam !!!!!!!!!!! i jeszcze raz dzięki!!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

PS: jakie zatrzaski ma pokrywa klaksonu na kierownicy??? Wystarczy jakoś pociągnąć??? czy lepiej podważyć w którymś miejscu???? bo chyba tak się należy dobierać zeby kierownicę ściągnąć????

Tytuł:
wiarus junior

Lepiej nie zabieraj się za zdejmowenie zaślepki kierownicy wyjmij sam znaczek będzie mniej zniszczeń osłona może się ponadrywać.Druga sprawa to wyjęcie wkładu schowka-łatwiejszy dostęp do i dopiero wyciągamy deskę nawiewu zimnego powietrza .Od prawej strony przez otwór schowka wkładasz rękę i na środku tu gdzie są dwa nawiewy w desce musisz zsunąć gumę i odkręcić plastikową nakrętkę

Tytuł:
weteran

piterros pisze:
ma od góry kilka wrednych dziur zupełnie jakby kiedyś tam było cos zamontowane (jakiś ordynarny taksometr albo inne dziadostwo)

Stawiam na "inne dziadostwo" ;) Pewnie cb - strasznie ciężko znaleść na nie miejsce w W123 (ach, mieć w takim przypadku deskę taxi). Osobiście długo myślałem, gdzie by radyjko przyinstalować i jak tylko będą warunki pomysł(y) swój(e) w życie wcielał będę [cool] . Wożenie "luzem" w korytku mija się z celem [szalone]

P.S. Sądząc po zdjęciu, '77 to to nie jest ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

piterros pisze:
PS: jakie zatrzaski ma pokrywa klaksonu na kierownicy???

Wystarczy lekko pociagnąc z lewej i z prawej strony, lekko schodzi.

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

hruścik pisze:
Druga sprawa to wyjęcie wkładu schowka-łatwiejszy dostęp do i dopiero wyciągamy deskę nawiewu zimnego powietrza .Od prawej strony przez otwór schowka wkładasz rękę i na środku tu gdzie są dwa nawiewy w desce musisz zsunąć gumę i odkręcić plastikową nakrętkę

Kłapouchy pisze:
Wystarczy lekko pociagnąc z lewej i z prawej strony, lekko schodzi.

Bardzo cenne uwagi - dziękuję Panowie, uzbrojony w ta wiedzę chciałbym jak najszybciej ruszyć z robotą ale po pierwsze mrozy a garaż nieogrzewany a zmarznięty plastik łatwiej popsuć a po drugie ostatnio całe dnie spędzam w pracy i nawet na sen niewiele czasu pozostaje i aż mnie skręca na myśl że moja beczuszka z takimi dziurami w desce stoi a w piwnicy się piękna deseczka nieskalana żadnym bezeceństwem kurzy... Wszelkie dodatkowe informacje i cokolwiek się komu przypomni bardzo mile widziane.

PS:
wojz pisze:
P.S. Sądząc po zdjęciu, '77 to to nie jest

- tak mam wbite w dowodzie - 1977 ale tam była kupa klamotów przekładana i tak naprawde z '77 to może tylko blachy są. Kiedyś go dokładniej obfotografuję i zamieszczę fotki i może wspólnymi siłami dojdziemy do ładu co to właściwie jest i jaka to seria lub mieszanka;)

wielgachne pozdrowienia !!!!!!!!!!! :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no słuchajcie, po prostu mi się megaokazja trafiła i ciesze się jak dziecko!!! Otóż już niebawem (jak przyjdzie paczka) moja beczusia będzie przyozdobiona chromowymi listwami pod tylnymi lampami (jedyne 45zł za komplet) oraz drewnianą popielniczką, drewnianym panelem z przełącznikami (po 35 zł) oraz - uwaga teraz będzie najwiekszy wypas - PODŁOKIETNIK!!!!!!!!!! Doczekałem się wreszcie mojego własnego leniwca!!! :D Wszystko upolowałem na allegro i jęczałem sprzedającym żeby zakończyli dla mnie aukcje :D
Jak ja uwielbiam te momenty kiedy coś związanego z moim mercem idzie ku lepszemu :D
A jak to wszystko będzie się pięknie komponować z nową deską rozdzielczą w drewnie... echhhh.

Pozdrawiam ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00