MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 10:16 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 145 46 47 48 49111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Kubitus pisze:
jeden z userów napisal,ze mial mikropęknięcia w pomopie,które pod wplywem temperatury rozszezaly się,czego efektem bylo zbyt niskie cisnienie na wtryskach no i problem z odpaleniem ciepłego silnika.

Wiesz jaka musi być temperatura żeby mikro pęknięcie powodowały rozszczelnienie sekcji? :o :o :o
TAKIE TEORIE TO BAJKI .
Prawdziwa przyczyna była pewnie prozaiczna i polegająca na eksploatacyjnym zuzyciu sekcji pompy wtryskowej .Wtedy nawet kilkudziesiecio stopniowy wzrost temp (to jest realne ) moze powodować że pompa pracuje nieprawidłowo.Zupełnie inaczej rozszerza się termicznie blok a inaczej tłoczek pompy.Mikro pęknięcia można stwierdzić po analizie mikroskopowej czy innymi metodami a nie na warsztacie .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
Irek pisze:
Mikro pêkniêcia mo¿na stwierdziæ po analizie mikroskopowej czy innymi metodami a nie na warsztacie

dzięki za uświadomienie :),tak więc jako iz taki przypadek zdarza się raz na tydzien,to go zignoruje,i bede dalej beztrosko lał Rzepak i inne dziwne wynalazki [zlosnik]

Pozdrawiam Serdecznie

Tytuł:
Klubowicz

Kubitus pisze:
dzięki za uświadomienie :),tak więc jako iz taki przypadek zdarza się raz na tydzien,to go zignoruje,i bede dalej beztrosko lał Rzepak i inne dziwne wynalazki [zlosnik]

Prawdziwym testem bedzie lato i upaly.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przeczytalem caly watek HURRA
Ide do garazu szukac wymiennika ciepla:)
Zostal mi z jakiegos dawcy
Podziw za wytrwalosc

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ale smrod!!!
Z poczatku myslalem ze ktos z pasazerow w cos wdepnal,
reszta objawow jak u innych.

Zaczynam z kolega eksperyment oczyszczania oleju silnikowego z opilkow i innych tam, mam przydomowa hamownie do docierania silnikow
oraz sztrucla z dawcy, zobaczymy czy silnik bedzie robil na takim "paliwie" [zlosnik]
Podobno zuzyty olej silnikowy ma kalorycznosc wieksza od OO tylko silnik moze kopcic na tym czyms

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł: OR
postmajtek

miałem taką sytuacje na początku lat 90tych jezdziłem do zgorzelca i albo w bolesławcu albo wnowej soli juz nie pamietam w stacji paliw kupowałem bio paliwo do dizelka a pomykałem wtedy MB 206 z napedem na przedne koła i nie widziałem wielkich zmian jeśli idzie o osiągi autka fakt pachnie frytkami no moze plackami ziemniaczanymi pan ,który mnie namówił na to paliwo powiedział ze jednostki wojskowe tez sprawdzają to paliwo a skład robilo jakieś wojskowe laboratorium wiele kilmetrów zrobiłem w niemczech i jak to bywa"polak potrafi"widziałem jak chłopcy kupowali olej rzepakowy w "aldiku" litr kosztował 0,80 marki i wracali do polski ja widziałem ze w sklepir 1 l.oleju mozna kupic juz za 2,5 pln wolęzapach frytek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w zlym kierunku patrzycie na ta sprawe. prawo okresla nie ze nie wolno jezdzic na takim a takim paliwie tylko ze auto musi byc zasilane tylko i wylacznie przez paliwo z odpowiednia akcyza. odpowiednia gdyz opal tez ma akcyze ale nizsza przez co jest tanszy.
nie wiem w jakim stopniu jest szkodliwy olej pofrytkowy w dizlach ale mam znajomego co jezdzil mesiem na taksowce i zrobil bardzo duzo kilochow na tym oleju. nadmienie ze byl to olej z tzw. sajgon barow, gdzie go dostawal za darmo a po przelaniu przez wlasnorecznie skonstruowany filtr lal do baku. problem mial zima gdy spadala temeratura a olej pofrytkowy robil sie bardzo gesty i zapychal filtry. ale i na to znalazl sposob przez zalozenie parownika od gazu!!! musze powiedziec ze autko mu pieknie cyka gdyz olej gesciejszy lepiej smaruje wtryski i przez to silnik pracuje duzo ciszej - jednym slowem miod malina. a nawet jak mu silnika od tego padnie to mysle ze przez jazde na pofrtkowym, za darmo i tak to mu sie oplaca bo koszty remontu na pewno by mu sie zwrocily.
pamietajcie ja nie namawiam ani tego nie praktykuje tylko przedstawiam sytuacje. w kazmadz razie POLAK POTRAFI!!!
pozdrawiam.

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
swój chłop

Sobolini prosze nie pirz tych postow o prawie bo nie wiesz jak jest i nie potrzebnie zamet wprowdzasz,prawo jest tak dziurawe ze nawet sobie z tego nie zdajesz sprawy.Pop drugie nie polak potrafi tylko niemiec Elsbett nawet do lektury sie nie przygotowales prosze cie potem ludzie czytaja i powtarzaja bledne informacje.A to ze szkodzi ,a ze silnik nafta trzeba natrzec hhihi poprostu tak to jest w tym kraju ze wszyscy wiedza ze dzwoni ale dzie??

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

heniekx pisze:
Ale smrod!!!
Z poczatku myslalem ze ktos z pasazerow w cos wdepnal,
reszta objawow jak u innych.

Pociesze Cie.
Jak olej rozgrzejesz do 60-80* to zapach jest bardzo slaby i malo natretny.
Latem smigalem na 100% OR ponad 8kkm i jest OK. Smierdzialo...
Teraz instalacja from Martin i jak sie grzeje to nawet zima nie boli.
Teraz, na mrozy zalalem 10% ON aby sie papowalo.

Zapalil przy -15 i przy -17.
Trzeba jedynia na ON konczyc. Wystrcza 3-5 min przy 240D.

Wczesniej mialem te dziwna nagrzewnice na przewodzie silnik-chlodnica.
Male to a woda ta rura plynie bardzo zadko. Zwlaszcza jak wlaczysz ogrzewanie...

Powodzenia

Ps. Dopuszczone jest stosowanie OR w celach opalowych. Jaks nadzieja na otwarcie umyslowpolitykow i poprawe srodowiska i kieszenie Polakow.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sobolini prosze nie pirz tych postow o prawie bo nie wiesz jak jest i nie potrzebnie zamet wprowdzasz,prawo jest tak dziurawe ze nawet sobie z tego nie zdajesz sprawy.

przyznam sie szczerze ze nie czytalem wszystkich postow odnosnie tego tematu i do konca nie wiem w jakim kierunku sprzwy sie tocza.- tu masz racje. tak jak pisalem w poscie wczesniejszym to byle slowa tylko mojego kolegi ktory w ten sposob eksploatowal swoje autko a DOKLADNIE ile prawdyw tym jest wie tylko on sam. natomiast odnosnie prawa sadze ze zyjemy w takim kraju w ktorym zlodzieje w postaci naszym glow panstwa chca okrasc nas ze wszystkiego z czego tylko moga, nakladaja podatki, znosza ulgi, vaty i inne takie tak wiec sadze ze moze nie jest to dokonca zabronione ale napisane ze wolno tez nie jest. paragrafem sie nie podepre bo jak stwoerdziles dobrze prawa nie znam. jednego sobie i wam dizlowcom zycze aby jazda na OP byla dozwolona bo chyba lepiej jakby pofrytkowy z sajgon barow poszedl w niebo przez moj tlumik niz w kanalizacje i do morza spuszczany wlasnie przez wlascicieli takich bistro.

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
nowy

(wczesniej bylem w-biz... ale mialem problemy z logowaniem wiec zalozylem nowe konto)

Moim zdaniem powinno się podzielic temat potato... na techniczny i prawny.
Bo trudno dojść tutaj do czegokolwiek.
Systematycznie śledzę rozwój tego wątku, jednak dla tych, ktorzy zaczynają może być to trudne.
Warto by bylo zamknąć ten temat i stworzyć dwa odnoszące się do tego tematu, jednak o różnych specyfikacjach.

Jesten pewien ze sprawa OR tak szybko nie zaniknie i ze temat dalej bedzie się rozwijał.

Sz.P. Moderatorze ;) ... proszę zwrócić na to uwagę.

Kto jest za ?

Tytuł:
Klubowicz

Sezon zimowy w pelni, ale nie zasypujemy gruszek w popiele:) Moje zapasy urosly prawie do 100l OR (12l Karolina - olej roslinny z soji zmodyfikowanej - w te mrozy przyjal forme stala [zlosnik] , oraz 85 olej rzepakowy - w dzis bagazniku utrzymywal nadal przyjazna postac, choc zmienil troche kolorek - zrobie fotke).

Poszperalem troche w sieci i oto owoce:
Irek szukal estetycznych zbiornikow (znalazlem w pl:)
http://bioester.com.pl/shop/product_details.php?id=0006

http://bioester.com.pl/ - dosc fajna stronka, ale jeszcze jej nie przegrzebalem

Koledzy z www.mb.org.pl/forum namierzyli takiego ziomala [zlosnik] na allegro:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=127093

Co do teorii polameryzacji sie nie odniose, ale kilka pomyslow godnych nasladowania. Co myslicie o jego grzalce na filtr paliwa (moc 15W to chyba jego pomylka jak osiaga takie temp).

Tytuł:
swój chłop

Co do grzalki to mam taka i na prwade te 15 wattow daje okrutnie w reku nie utrymasz tego

Tytuł:
wiarus junior

bart_no_one pisze:
Co do grzalki to mam taka i na prwade te 15 wattow daje okrutnie w reku nie utrymasz tego

Jak się włacza tą grzałkę ?? Mam taką ale nie wiem gdzie ją właczyć .Inna sprawa że ma pojedyńczy jedno zyłowy przewód i trochę mnie to myli .Pomocy.

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
swój chłop

To proste jak drut
jak zalozysz na filtr to grzlaka bedzie miala mase bo filtr bedzie przykrecony do plyty wiec przejscie masy bedzie ,jedna zyla jest do przecciwnego bieguna wiec to idzie do plusa mozesz to podlaczyc przez bezpiecznik lub wlacznik i bezpieczni lub tez do elektro zaworu na pompie wtryskowej ,czyli jak wlaczysz autko to sie wlaczy grzalka ,najlepiej zrob bezpienik wlacznik i do pompy ,bo jak zapomnisz wylaczyc grzlke to kluczykiem wylaczysz a jak nie bedziesz jej potrzebowal to poprostu pstryczkiem wylaczysz.Zeby naprzyklad niemeczyc akumulatora pry starcie
.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 145 46 47 48 49111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00