MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt cze 24, 2025 7:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

erio pisze:
trafic ... chlopie .. jak ci silnik żle chodzi to rteż wuymieniasz olej i filtr żeby pomogło ??? JEdŹ DO PORZĄDNEGO MECHANIKA ... z twojego pojęcia widzę że nie masz zielonego pojęcia o automatach MB, więc laudan nie dawajcie mu rad jak co samemu ma naprawić tylko podajcie adres sprawdzonego i kompetentnego człowieka od skrzyń automatycznych w okolicy jkego zamieszkania . Uzupełnij profil trafic ... jak będziemy wiedzieć skąd jestes to ktos ci poda adres kompetentnego mechanika

Pozdrówka

PS. Ja mam w124 300TD w automacie i wiem że nie MB ma najlepsze ASB. Grunt to dobry poziom oleju ( wymieniany o czasie, sprawdzany na rozgrzanej skrzyni ) i dobrze wyregulowane cięgna i podciśnienia.

Jeśli sprowadzam auto z zagranicy lub kupuję je na miejscu mw Polsce to zawsze wymieniam filtry,oleje,płyny i ewentualnie rozrząd. Kiedyś kupiłem lanosa i jego poprzedni właściciel zarzekał się że wszystko wymieniał. No faktycznie wymienił pasek rozrządu ale nie rolkę napinającą i później miałem 2500 zł kosztów. Dlatego profilaktycznie wydaję na to kilka złotych i jeżdżę spokojnie. Co do ASB to nawet nie myślę o samodzielnej regulacji czegoś o czym nie mam pojęcia bo mogę bardziej zaszkodzić niz poprawić. Jeśli macie jakiegoś dobrego fachowca od tych skrzyń w okolicach Trójmiasta to proszę o namiary.

Tytuł:
postmajtek

I co? Ma ktoś namiary na speca od ASB w Mercach w okolicach Trójmiasta?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli rozmawiamy o automatach to ja się tez wypowiem. Możliwe ze obie kwestje śa jakoś powiązane. :evil: Najgorzej ze to będzie dlugie i nudne. Ale moze mi doradzicie coś. Samochód to W123 300D automatik
1. Wadliwie działający tempomat. Objawy
- jadąc sobe właczam tempomat i zawsze mi zwalnia z akutalnej szybkości o 10-30km/h i dopiero trzyma szybkość.
- czasami zadziała i jest dobrze ale to czasmi to zwykle byłwa przy szybkościach ? 110
- jeżeli zadziała i zejdzie z szybkosci o te 10-30 km/h to potem nie dziala opcja przyspieszenia czyli dźwigienka w góre. Jak ją wezme do góry to owszem przyspieszy bo pedał odciąga ale po puszczeniu nie utrzyma tej szybkości tylko spowrotem sobie w dół jedzie ale zupełnie dowolnie nie do szybkości, która była poprzednio. Zwalnianie działa.
- jak zadziala mi toto przy szybkosci > 110 to wtedy działa ów przyspieszacz.
2. Co do automatu to tak działa (mój pierwszy)
- stoje na światłach na D puszczam hamulec auto jedzie daje lekkko na gaz i czuje lekkie szarpnięcie (coś jak by wrzucenie 1 w motocyklu tyle ze bez klik) czyli czuje jak by wrzucał jedynke i jedzie normalnie.
- czasami to tak jak by zatrybienie jest bardziej szarpnięte raz mniej. Raz wciskam gaz i jest nic nic i potem szarpnięcie większe.
- jak jest zimny to troche głupieje jak by. Znowu światła ja mam D hamulec, puszczam hamulec a on rusza jedzie jedzie, potem jest owo zatrybienie czyli wrzuca jedynke i za chwile 2 i potem normalnie.
- inna sytuacja jak sobie jade powoli i jest na granicy zmiany biegu i nie przyspieszam tylko trzymam tą szybkośc i jest moment zmiany to jest taki szarpiący. Jezeli sie rozpędziam czy na gazie pelnym czy normalnie to biegi bardzo płynnie wchodzą. Na liczniku jest przebieg 198tys właścieciel olej wymieniał i filtr i uszczelke w skrzyniy przy 164tys. Wierze mu bo auto jest w idealnym stanie. Olej to Mobil ATF 220. Poziom chyba ciut za dużo. Ale to z mojej winy bo było ciut za mało i za dużo dolałem. Po prostu wykazalem sie pipostwiem i nie sprawdziłem na rozgrzanje skrzyni. Ale przed moją dolewką jak i po jest tak samo w pracy skrzyni.
Auto ma światła regulowane ciśnieniem i c. zamek. Co z tym zrobić? Czy to jest normalne czy nie normalne.
Ale sie rozpisalem. Jak bym w liceum tak pisał to bym teraz redaktorem był :)
pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00