MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 10:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 144 45 46 47 48111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

W normalnym tak ale my żyjemy w Polsce a tu jak wiadomo prawo działa wstecz, a słowo (trudne słowo) ROZUM jest nieznane naszym (waszym)ELYTOĄM POLYTYCZNYM (przepraszam za brzydkie słowa).
Jedynie słusznym paliwem jest ON i koniec! Tych co myśla inaczej - na męki!!!

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Piotr735 pisze:
odczas kontroli drogowej analizatory spalin ujawniłyby wszelkie wykroczenia. Paliwo musi spełniać określone normy - mówi Adam Atliński, rzecznik gdańskiej policji.

Czyli co? Jak analizator wykaże za niskie wartości toksyczności spalin, to zaraz mandat, bo jeździ na OR? Nie mogę w tej chwili odnaleźć strony z porównaniem odczytów z analizatora spalin na ON i na OR, gdzieś to widziałem napewno, i ON było dużo bardziej zanieczyszczające atmosferę. Zresztą na dobrą sprawę - gdyby spaliny oleju roślinnego były trujące, to na zaplaczu w Mc Donaldach trzeba by było w maskach tlenowych chodzić...

Tytuł:
wiarus junior

agaj666 pisze:
W normalnym tak ale my żyjemy w Polsce a tu jak wiadomo....................!!!

Panowie poczytajcie trochę watek potato ..................
to wszystko jest od dawna wiadome i jasne .Dlatego wiekszośc użytkowników ma świadomość partyzantki którą uprawiamy.W odróznieniu od typowych przestępstw jazda na OR ma tez uświadomić absurd ustawodastwa (choć nie bezpośrednio) .Osobiście spotkałem się z pozytywnym przyjęciem przez policje zachodnich sasiadów (czy o dziwo nawet południowych) kiedy bez ceregieli powiedziałem im na czym jadę.
Poruszanie się starym dieslem napędzanym przez OR generalnie ma łagodniejszy wpływ na środowisko naturalne i nie powoduje że właściciele domków jednorodzinnych patrza na nas jak na złodziei (oszukani niegdyś tzw preferencyjnymi cenami na olej opałowy ).
Nie przyjmą nas do organizacji kombatanckich ale i tak walczymy w słusznej sprawie :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
wiedzmin pisze:
Ciekawy artyku³

kłamczuchy, nic sie z silnikiem nie dzieje [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

Kubitus pisze:
wiedzmin pisze:
Ciekawy artykuł

kłamczuchy, nic sie z silnikiem nie dzieje [zlosnik]

Do iluś km pewnie nic się nie dzieje a potem jak z każdym samochodem coś się sypnie .Jakby napisali że to nieszkodliwe to koncerny paliwowe by ich zasypały "superekspertyzami" .To tak jak z bąkiem i inżynierami lotnictwa.GdybyBąk wiedział że nie może latac pewnie by się zmartwił a tak lata sobie Boże stworzenie nieświadome ułomnosci :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja bym się na waszym miejscu cieszył, że taka "zła reklama" jest robiona OR, bo po pierwsze mniej podmiotów będzie chciało swoje kieszenie napełniać korzystając z tej sytuacji (producenci, pośrednicy, sprzedawcy o fiskusie nie wspomnę) a i sam zwiększony popyt na OR miałby taki sam wpływ na ceny jak i teraz dzieje się to w przypadku LPG. :(

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jeśli dobrze pamiętam to tankowanie OR jest nielegalne ale nie ma przepisów wykonawczych co do tego wykroczenia. Pamiętam że było to gdzieś na tym forum pisane

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
A ja tu mam taki oto nius : http://mojafirma.interia.pl/news?inf=703377

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mam niestety pierwsze problemy od jazdy na OR.

Samochód ma problemy z odpaleniem na gorącym silniku, poczytalem sobie wątek o problemach z odpalaniem tutaj http://obd2.pl/forum/viewtopic.php?t=18540 i wydaje mi się że to to....czyli mikropęknięcia w pompie wtryskowej [szalone]

Oczywiscie teraz przy temperaturze -5 i mniej jezdze juz tylko na ON
ale co by nie mowic,podczas tego experymentu zaoszczędzilem na jakies 3 remonty pompy [zlosnik]

I ta usterka bynajmniej nie zniechęca mnie do dalszego kontynuowania eksperymentu [zlosnik]

Pozdrawiam Serdecznie Plackowiczów :)

Tytuł:
wiarus junior

Kubitus pisze:
Mam niestety pierwsze problemy od jazdy na OR.

Samochód ma problemy z odpaleniem na gorącym silniku, poczytalem sobie wątek o problemach z odpalaniem tutaj http://obd2.pl/forum/viewtopic.php?t=18540 i wydaje mi się że to to....czyli mikropęknięcia w pompie wtryskowej [szalone]

Oczywiscie teraz przy temperaturze -5 i mniej jezdze juz tylko na ON
ale co by nie mowic,podczas tego experymentu zaoszczędzilem na jakies 3 remonty pompy [zlosnik]

I ta usterka bynajmniej nie zniechęca mnie do dalszego kontynuowania eksperymentu [zlosnik]
Pozdrawiam Serdecznie Plackowiczów :)

W życiu nie da się tak zdiagnozować niedomagań (nie mogłem przeczytać tego odnosnika) ale mikro pęknięcia jak sama nazwa wskazuje są mikro :) i tak długo jak nie rozbierzesz pompy(i nie rób tego) i nie pooglądasz pod czymś powiększającym to tego nie stwierdzisz :) moje autko nie zapalało w ubiegłym tygodniu i już zaczynałem się martwić bo nowy i porządny akumulator kupiłem miesiąc temu a dwa tyg.temu wymieniłem regulator napięcia na nowy.
Okazało się że ten nowy(niestety nie oryginalny) daje za małe napięcie .
Po naładowaniu aku kręci aż miło słuchać i pali jak złoto .naturalnie nie na OR a na ON .
Głowa do góry Nasionka już czekają wiosny :)

W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

jeden z userów napisal,ze mial mikropęknięcia w pomopie,które pod wplywem temperatury rozszezaly się,czego efektem bylo zbyt niskie cisnienie na wtryskach no i problem z odpaleniem ciepłego silnika.

U mnie problem występuje po przejechaniu dluzszego odcinka,np 300 km w trasie ..wyłącze silnik, po 5 minutach chce odpalic,dosc marnie mu to idzie,ale odpala po 5 sekundach kręcenia. a jak poczekam 30 minut, to odpala tak jak zimny,czyli od pierwszego zakręcenia.

akumulator ok,ładowanie normalne. więc cóż to takiego?

Tytuł:
Klubowicz

Kubitus pisze:
U mnie problem występuje po przejechaniu dluzszego odcinka,np 300 km w trasie ..wyłącze silnik, po 5 minutach chce odpalic,dosc marnie mu to idzie,ale odpala po 5 sekundach kręcenia. a jak poczekam 30 minut, to odpala tak jak zimny,czyli od pierwszego zakręcenia.

A pompa nie byla juz glosna? W rzedowce boscha nie wierze w mikropekniecia, raczej w kiepskie sekcje. Masz moorek po remoncie, ale pompa pewnie ciagnie juz kolejny milionik ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie wiem jak hałasuje pompa [zlosnik] ,ale jedyne co slysze pod maską to klekot dieselka,zadnych innych szumów,czy niepokojących stukań, poza tym nie kopci,spalanie na normlanym poziomie,nawet ostatnio uzyskalem 8,5 litra w trasie :), mocy tez mu nie brak,V/max wyzszy od katalogowego [zlosnik] ,nic mu nie dolega poza tym odpalaniem na cieplo.

Tytuł:
Klubowicz

Kubitus pisze:
Nie wiem jak hałasuje pompa [zlosnik] ,ale jedyne co slysze pod maską to klekot dieselka,zadnych innych szumów,czy niepokojących stukań, poza tym nie kopci,spalanie na normlanym poziomie,nawet ostatnio uzyskalem 8,5 litra w trasie :), mocy tez mu nie brak,V/max wyzszy od katalogowego [zlosnik] ,nic mu nie dolega poza tym odpalaniem na cieplo.

Moja pompa tez nie dymila, troche niedomagala przy zapalaniu, a co do halasu jej to dopiero poznalem po zmianie na dobra. Jakos tak sporo ciszej sie zrobilo :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

polej pompe chłodna woda na ciepłym silniku -po prostu ja wystudz i zobaczysz czy odpali lepiej -jak tak to masz przyczyne.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 144 45 46 47 48111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00