No a problem w tym caly ze do tej pory z centalnym zamkiem nie bylo najmniejszego problemu, a i po odpaleniu silnika odrazu zadziala prawidlowo

...no i w czasie jazdy dach tez chodzi dobrze (z bateria nie mam zadnych problemow)
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
... ok mam od sonaxa silikon moze psikne jutro na szmatke i przesmaruje chociaz te metalowe szyny (dzis tylko je z brudu wytarlem...a jak otworze dach to gdziez sa te elementy ruchome bo ja ich tam nie widzialem...czy to trzeba np podsufitowke zdejomwac??? Bo mi moj mechanik rzekl ze tego on sie nie podejmie, bo tego nawet na serwisie nie potrafia ladnie zalozyc (bo to jednak nie ma jak fabryczne techniki zakladania)...Zatem czy da rade jakos cos przesmarowac nie zdejmujac podsufitowki? No i czemu raz to dziala (jechalem ok. 80 otwieralem i zamykalem i bylo ok...a jak stalem to juz nie bardzo) a raz cos nie chce...No i co z tym napieciem i jak to sprawdzic czy jest dobre, a w razie czego jak naprawiac??? Pamietajcie ze z odsunieciem szyberdachu nie ma problemu, zacina sie tylko przy ssowaniu...przy uchylaniu natomiast sa problemy a nie ma gdy opada!
Stare przysłowie mówi " kto nie smaruje ten nie jedzie".
Odsuń szyberdach do końca i posmaruj co tam sie tylko da, a głównie prowadnice po których przesuwa się dach i widać na nich rysy od tarcia.Są do tego specjalne smary,ale można np.wazeliną techniczną,ponieważ zwykły smar(towot) jest "kwasowy.Może własnie suchość prowadnic czy linek powoduje,że przy niepracującym silniku jest mniejsze napięcie i silnik szybra ma problem z jego ciągnięciem,a gdy silnik chodzi napięcie w instalacji jest wyższe i wyższa moc silniczka ( analogia np. do rozrusznika).Napięcie latwo sprawdzić miernikiem.Jak twój mechanik boi sie zdjąć podsufitkę to zmień go na lepszy model.Nie wiem ,czy to może mieć znaczenie jeżeli chodzi o sterowanie szybrem bo za to odpowiada tzw. sterownik funkcji "komfort umiejscowiony na podlodze za kierowcą pod tylna kanapą,oby nie bo to droga zabawka."