MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 8:13 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran

Oprócz odpływów z dachu to tam nic nie ma [szalone] .
Chyba przyjdzie Ci z tym żyć. Taka karma [zlosnik] ;) .

Tytuł:
swój chłop

Ja skupiłbym się na uszczelce tylnej szyby, może występować taka sytuacja:
Woda dostaje się pod uszczelkę w górnej części szyby,
silikon uszczelnia uszczelkę od strony kabiny oraz uniemożliwia odpływ wody na dół,
woda zbiera się w profilu zamkniętym w kształcie litery Y (zakończenie tyłu dachu ),
po przebraniu się miarki lub na zakrętach ścieka po wewnętrznych stronach słupków tylnych.
Ufffff
To teoria prawie jak z Archiwum X [zlosnik]
ale juz różne "cuda" w swoim życiu widziałem :o

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Twoja teoria TIAN jest najbliższa prawdy. U mnie ciekło w kabinie na środku około 5cm od szyby (w okolicy miejsca gdzie montowana jest tylna lampka). Wymieniłem uszczelkę i już nie cieknie

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Moja rada może nie jest najlepsza ale może chociaż pozwoli wykluczyć to czy to przez szyber cieknie czy nie:
A mianowicie proponuję:
Kupić okleinę, następnie nakleić ją na dach tak żeby zasłoniła otwór szyberkai żeby dobrze dolegała.
Wtedy zobaczyć po kliku dniach czy nadal cieknie. Jeśli tak to przyczyny musisz szukać dalej.

Tytuł:
weteran

elmo25 pisze:
pozwoli wykluczyć to czy to przez szyber cieknie czy nie:
A mianowicie proponuję:
Kupić okleinę, następnie nakleić ją na dach tak żeby zasłoniła otwór szyberkai żeby dobrze dolegała.
Wtedy zobaczyć po kliku dniach czy nadal cieknie.

lysy2 pisze:
szyber zaczal ciec, to go na zime zakleilem tasma i nie ma sily, zeby to z szybra bylo

elmo25 pisze:
Moja rada może nie jest najlepsza

Zdaje się, że przypadkiem masz rację :D

Tian chyba wysunął prawdopodobną przyczynę (chyba, że uszczelnienia też jesteś pewny :-? )...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jezdze teraz bez tapicerek i foteli - cieklo jak Tian mowil - zalepilem(po raz 2) - i czekam czy cos jeszcze :)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Łysy sprawdź te otwory co są pod listwami na słupkach tylnych. U mnie były w nich dziury na wylot i też trochę ciekło. Chociaż korozja u mnie była efektem łączenia kiedyś dwóch różnych egz w123 w tym własnie miejscu to sądze że miejsce to warto sprawdzić, a samo sprawdzenie jest chyba raczej łatwe - poprostu lać tam wodę i patrzeć czy nie przecieka.

A jak już jesteśmy w temacie to zanim dziś mróz na Mazowszu ścisnął to trzy dni lał desz co zaowocowało następującym zjawiskiej u mnie w aucie:

Obrazek
Obrazek
I nieodzowny element wyposażenia w ostatnich dniach:
Obrazek
A wszystko to wina tego czegoś co ktoś przez pomyłkę kiedyś mi w aucie zainstalował ;)
Obrazek
Sytuacja wstępnie opanowana tzn poszła tuba silikonu. Pozostało się jeszcze rozprawić z przeciekiem prawdopodobnie uszczelki przedniej szyby no i na wiosnę wraz z kosmetyką lakierniczą załatać te przeklętą dziurę w dachu na amen.
Pozdrawiam

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
weteran

Maniek pisze:
na wiosnę wraz z kosmetyką lakierniczą załatać te przeklętą dziurę w dachu na amen

Załatać = zaspawać? Czy raczej wymiana tego dopływu [oczko] na nowy, porządnie wykonany i założony szyber?

Aaa, jeszcze prośba - róbcie zdjęcia tak, żeby podłokietników na nich widać nie było, co? [oslabiony]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Śmiesznie wygląda granatowe wnętrze na zdjęciu z fleszem. Jakby granat z atramentem wybuchł w środku. A fotele Mańka to rzadko spotykana seria 2,5 [oczko] .

P.S: Do osuszania w warunakch parkingowo - deszczowych polecam najtańsze pieluchy. Siorbią jak głupie.

Tytuł:
wiarus junior

Witam.Kiedyś na innym forum czytalem odnośnie szyberdachu i przeciekania,że kanaliki odplywowe z szyberdachu prowadzą poprzez tylne boczne słupki i woda powinna spływac pod błotnikiem i może gdzieś w tych miejscach należy poszukać przyczyny przecieku wody do bagaznika.Kanalik może jest zatkany,urwany,nie wiem ,ale może to ma związek.Pozdr. [palacz]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Załatać = zaspawać? ...

Tak!
Powrócić do normalnego pełnego dachu. Wiem że trudne ale przepis mam. Z resztą jakieś 2 lata temu temat poruszałem na forum.
wojz pisze:
Czy raczej wymiana tego dopływu na nowy, porządnie wykonany i założony szyber?

Ten szyber to polski chłam i nie posiada żadnych odpływów. W grę wchodzi wymiana na inną podróbę jakiejś solidnej firmy ale cena takich zabawek jest wyższa niż koszt łatania dachu wraz z cynowaniem, lakierowaniem i wymianą podsufitki itd. Montaż orginalnego to straszna robota i chyba najtrudniejsze z wyjśc z tej sytuacji.
wojz pisze:
Aaa, jeszcze prośba - róbcie zdjęcia tak, żeby podłokietników na nich widać nie było, co? [oslabiony]

[zlosnik] A wiesz że udało mi się go dokupić pasującego kolorem i wzorem idealnie ;)
(me: how) pisze:
...A fotele Mańka to rzadko spotykana seria 2,5 .
Jesteś pewien tego że są to jego fabryczne fotele, zwłaszcza w konfrontacji z tymi boczkami drzwiowymi?

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
weteran

Maniek pisze:
wojz pisze:
Załatać = zaspawać? ...

Tak!
Powrócić do normalnego pełnego dachu. Wiem że trudne ale przepis mam. Z resztą jakieś 2 lata temu temat poruszałem na forum.

Pamiętam, chyba nawet to Ty rozważałeś możliwość przeszczepienia całego dachu.
Maniek pisze:
wojz pisze:
Czy raczej wymiana tego dopływu na nowy, porządnie wykonany i założony szyber?

Ten szyber to polski chłam i nie posiada żadnych odpływów. W grę wchodzi wymiana na inną podróbę jakiejś solidnej firmy ale cena takich zabawek jest wyższa niż koszt łatania dachu wraz z cynowaniem, lakierowaniem i wymianą podsufitki itd. Montaż orginalnego to straszna robota i chyba najtrudniejsze z wyjśc z tej sytuacji.

Było mówione też i o ew. montażu oryginału, pamiętam. Pisząc teraz o porządnie wykonanym i zamontowanym szybrze, miałem na myśli wsadzenie jakiegoś nowego w miejsce tego "polskiego chłamu" (spotykanego głównie w 125p & polonezach [zlosnik] ). Teraz jest spory wybór dobrych dachów; a może wyjściem by było wyszabrowanie jakiegoś dachu np z Opla? Mają szklane, które z powodzeniem można przekładać. Ja bym się raczej zdecydował na takie rozwiązaie, bo wystrzegam się blacharzy & lakierników jak ognia, a i efekt rozwianych włosów nie jest bez znaczenia 8).
Maniek pisze:
wojz pisze:

[zlosnik] A wiesz że udało mi się go dokupić pasującego kolorem i wzorem idealnie ;)

Idealny - myślałem, że masz go w kodach ;) . Ja chyba kupię jakieś auto z już zamontowanym :D

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Maniek pisze:
(me: how) pisze:
...A fotele Mańka to rzadko spotykana seria 2,5 .
Jesteś pewien tego że są to jego fabryczne fotele, zwłaszcza w konfrontacji z tymi boczkami drzwiowymi?

Fotel jakby trzecioseryjny pociągnięty po bokach Texem, albo drugoseryjny z wstawionym materiałem z serii trzeciej. Wg mnie oba warianty nieoryginalne i jeśli to prawda, to nie jest najgorzej.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

GIT RADIO TAM WIDZE,TAKIEGO SPRZETA DAWNO NIE WIDZIALEM [oczko]

W126 420SEC
313 CDI-ex
316 CDI Maxi SprintShift
319 CDI
W215 CL500

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 244842
Witam,

Mam ten sam problem.
Może się spotkamy w sobotę i poszukamy wspólnie? (zamiast pakować do bagażnika kobiety, :) )

W126 560 SEC, '90, "B13" (od wpk)
W220 320, '00
ex - W123 230 CE,automat,'81 "Mieczysława" (od Krissa) - ex
ex - Ford Focus 2.0 "Czort" (żony)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00