and6412 pisze:
Witam
Na allegro często można znaleźć za śmieszne pieniadze "maty" gzewcze pod lusterka zewnętrzne.
Mam parę pytań:
Czy ktoś to już montował kiedyś??
Sprawdza się??
czy nie niszczą się od tego lusterka??
Jak w W107 zdjąć wkłady lusterek?
chętnie bym cuś takiego przygarnął bo zeszłej zimy strasznie uciążliwe było zamarzanie/parowanie lusterek.
Sprawa jest OK ale:
rozważ kwestię masy - czy podpiąc się jednym przewodem do metalowego elementu drzwi ? Czy może lepiej do masy samochodu ?
Zwracam uwagę, że jest to dośc znaczna różnica, ponieważ nie wiem na ile dobre jest połaczenie elemetów metalowych dzwi i "reszty" (smary, brud itd). Przy dużym prądzie grzania mogą wystąpić zjawiska korozyjne na styku drzwi-reszta. Jest rezystancja na łączeniu drzwi do masy samochodu wynikajaca po prostu z brudu i smaru. Jeśli zacznie Ci tam grzać (na styku w wyniku wydzielania mocy na tej rezystnacji) to zacznie się korozja.
Ja wyprowadziłem mase do wnetrza samochodu i tam przykręciłem do śrubki gdzie już było kilka mas podpietych, i chyba tak będzie najlepiej, bo na drzwiach mozesz mieć luzy na zawiasach i moze to spowodowac przerywana prace takiej maty i w efekcie dodatkowo szybkie jej przepalenie. Fabrycznie są osobne przewody +/- podlaczone do obwodu ogrzewania tylnej szyby we wiazce wewnatrz samochodu.