MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 7:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: kupiłem w115
swój chłop
Awatar użytkownika

witam, pare dni temu kupilem swoj pierwszy zabytkowy samochod. wczesniej bawilem sie w motocyklach jednak stwierdzilem ze potrzebuje tez czegos czym mozna jezdzic caly rok. wybor padl na 115, bo ten samochod juz od dawna chodzil mi po glowie. ale do rzeczy. o tym aucie w praktyce nie wiem nic. jakby mial ktos z was jakies godne polecenia materialy, literature do tego modelu takze ksero w jezyku PL do odsprzedania niech odpisze. moje autko jest na szczescie w 100% oryginalne i kompletne. silnik tyle ze chodzi,- pewno swoj pierwszy milion ma juz za soba, wnetrze stan bdb, blachy tez. problem pojawil sie jedynie z blachami mocujacymi przednie amorki bo sa w stanie oplakanym i nie wiem kiedy auto sie zarwie. takze blacha w bagazniku jest do wymiany. jako ze chce sie niedlugo za niego zabrac prosze jesli ktos z was wie gdzie mozna kupic nowe mocowania tych amorow, blache bagaznika i inne czesci blacharskie do tego mesia to prosze o odpowiedz. z gory dziekuje za pomoc i do zobaczenia na trasie!

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

widze że lodzi przybył kolejny fan mercedesów, bardzo się cieszę,
może opisz szerzej swój nowy nabytek, rocznik, silnik, moze jakieś zdjęcia??
pozdrawiam [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Gratuluje wyboru, ale fakt fotki to podstawa... [usmiech]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

witam,
gratuluje zakupu... lepiej trafic nie mogles [zlosnik][ok]
napisz cos wiecej o swoim aucie (rok, silnik) rowniez foty mile widziane
co do literatury to na poczatek polecam taka niebieska ksiazke wydawnictwa ADI CAR o w115 i w123 znajdziesz na allegro.
jezeli masz zzarte wzmocnienia przy amorach i podloge w bagazniku, a reszta jest w bdb stanie to znaczy, ze ktos przy tym aucie juz z blacharka cos robil, a w takim przypadku miej nadzieje, ze nic nie spartaczyl... a zdarzalo to sie czesto wsrod uzytkownikow w115 z przelomu lat 80 i 90, czego skutki sa odczuwane teraz... :evil:

pozdrawiam

ps
sobolini pisze:
''Mercedes skończył się na wustopiętnastce..''
nie bede polemizowal, ale jak dla mnie to na W124
[zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bardzo sie ciesze ze ta strona jest az tak aktywna. jesli chodzi o mesia jest to niestety druga seria, rok 1975, 2200ccm. jednym slowem typowa stopietnastka z czarnym wnetrzem. autko kupilem od goscia co mial pojecie czym jezdzi, lubi stare pojazdy i widac ze troche serca w nie wlozyl. wszystko jest na swoim miejscu wszystkie liseweczki, korbki i pokretla i prawie wszystko dziala. lakier niechlujnie polozony, ale progi, blotniki, drzwi i inne poszycie zewnetrzne w stanie bdb. podloga rzeczywiscie byla robiona i mimo ze jest szczelna i tak bede chcial ja wymienic. tylko te pukle od zawiechy i bagaznik jest do zrobienia. no motor rowniez podejrzewam ze do generalnego remontu, ale mimo to przy obecnych temperaturach odpala bez zarzutu. mysle ze pobujam sie nim przez zime a na wiosne rozbiore i porzadnie chociaz podwozie zrobie. jak juz wspomnialem dopiero co go kupilem to jeszcze do konca nie wiem co jest jeszcze nie tak. pojezdze troche to dam znac na forum jak sie sprawuje. jesli chodzi o fotki to postaram sie je w najblizszym czasie wrzucic ale nie wiem kiedy na razie tylko jedna zrobilem telefonem to jakosc nie ta. wychodze do pracy - ciemno, przychodze - ciemno. i jeszcze musze znalezc czas na mesia. pozdrawiam i z gory dziekuje za rady.
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1133725262_w115.jpg

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

to ten z widzewa??
na jakiej cenie staneło??
jeszcze raz gratuluje wyboru

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
Obrazek

Auto jest mi zaskakująco znajome, ale mogę sie mylić.. kupiłeś je w Pabianicach?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

rzeczywiscie auto kupilem od "kolegi kolegi" z widzewa. udalo sie je wyciagnac za trzy tauzeny plus troszke czesci, ale to tez przez ''kolezenskie znajomosci''. tylko w przeddzien zakupu ukrecil sie ( wg. poprzedniego wlasciciela ) drazek kierowniczy i auto jechalo na motylku ( kreciles sterem a kola staly w miejscu ). wczoraj znalazlem dopiero troche czasu i przy dokladnym obejrzeniu okazalo sie, ze poluzowala sie obejma laczaca drazek z przekladnia tak wiec naprawa trwala piec minut i 0 wkladow finansowych a przez te awarie poprzedni wlasciciel zjechal tysia z ceny ( wczesniej mialem dac 4 tysie za niego ) i dolozyl kompletna wspome na wymiane. i to sprawilo ze od wczoraj nim na serio jezdze. no i zalozylem kiere od pierwszej wersji. wiem ze to odstepstwo od oryginalu ale ta mi bardziej do niego pasuje i tak zostanie. :)
mam pytanie: zamierzam jutro zakupic termostat do niego ( obecnie brak takowego ), czy moze ktos z was zna jakis sklep w lodzi godny zaufania i z przystepnymi cenami gdzie moge sie wybrac na zakupy???

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

sobolini pisze:
rzeczywiscie auto kupilem od "kolegi kolegi" z widzewa. udalo sie je wyciagnac za trzy tauzeny plus troszke czesci, ale to tez przez ''kolezenskie znajomosci''. tylko w przeddzien zakupu ukrecil sie ( wg. poprzedniego wlasciciela ) drazek kierowniczy i auto jechalo na motylku ( kreciles sterem a kola staly w miejscu ). wczoraj znalazlem dopiero troche czasu i przy dokladnym obejrzeniu okazalo sie, ze poluzowala sie obejma laczaca drazek z przekladnia tak wiec naprawa trwala piec minut i 0 wkladow finansowych a przez te awarie poprzedni wlasciciel zjechal tysia z ceny ( wczesniej mialem dac 4 tysie za niego ) i dolozyl kompletna wspome na wymiane. i to sprawilo ze od wczoraj nim na serio jezdze. no i zalozylem kiere od pierwszej wersji. wiem ze to odstepstwo od oryginalu ale ta mi bardziej do niego pasuje i tak zostanie. :)
mam pytanie: zamierzam jutro zakupic termostat do niego ( obecnie brak takowego ), czy moze ktos z was zna jakis sklep w lodzi godny zaufania i z przystepnymi cenami gdzie moge sie wybrac na zakupy???

Jedź na ul. Czołgistów tam możesz kupić zamiennik, lub do Pałysa po oryginał na Smulsko (ulicy nie pamiętam)
Daj znać jakie mają ceny.
Powodzenia

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

arbies pisze:
Jedź na ul. Czołgistów tam możesz kupić zamiennik

Tylko, że tam drogo [szalone]

arbies pisze:
lub do Pałysa po oryginał na Smulsko (ulicy nie pamiętam)
>> Gimnastyczna 7,

ewentualnie do Inter cars na Zachodnią 12a, duży wybór, ceny niezłe,
pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

moja 115 włąsnie ma być w takim kolorze jak twoja. Nietety włąścieciel miał inną wizje i mam maluchowski turkus ale w przyszłym roku bede miał taki kolor jak twoj. bedą stały koło siebie na zlotach:D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wielkie dzieki za informacje nie mialem dzisiaj za bardzo czasu ale jutro postaram sie odwiedzic te miejsca. musze jeszcze wymienic czym predzej olej bo ten na ktorym jezdze ma konsystencje smoly. jaki olej wlac najlepiej i ile go wchodzi??? nadmienie ze silnik jest w znacznym stopniu zuzyty i tyle tylko ze jezdzi. sorry jesli zadaje na raz za duzo pytan ale naprawde dopiero co sie wkrecam w mercowy klimat. z gory dzieki za rady.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jezeli ma byc remont silnika na pewno to lej Lotosa! nic mu sie nie stanie-to najtanszy olej a zaoszczedzone pieniadze przeznacz na remont.Ja bym nic lepszego nie lał.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

runcajs pisze:
moja 115 włąsnie ma być w takim kolorze jak twoja. Nietety włąścieciel miał inną wizje i mam maluchowski turkus ale w przyszłym roku bede miał taki kolor jak twoj. bedą stały koło siebie na zlotach:D

Moja jest w takim kolorze, jaki Tobie jest potrzebny, a powinnabyc biała, jak chcesz, to bierz ten lakier gratis [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WITAM, wczoraj kupilem na zachodniej w lodzi ten termostat wyszlo niecale 53 zlote do tego modelu. mysle ze w niedziele go zaloze. na domiar zlego dzisiaj zaczal sie silnik grzac. plyn w ukladzie chyba nie krazy bo silnik prawie jest czerwony od goraca a chlodnica zimna. pewien znajomy powiedzial mi zebym odpowietrzyl uklad bo to pewno to,- jak zaloze termostat to od tego chyba zaczne. najgorsza wersje chyba odrzucilem bo sadzilem ze moze dmucha spod glowicy, ale sprawdzilem bagnet i korek od oleju i nie ma bialego osadu to chyba nie to. no moze byc jeszcze pompa wody trafiona. co o tym myslicie???
p.s.
poza tym jezdzi sie super. tylko musowo na wiosne jak zrobie podwozie zakladam wspome bo spac w nocy nie moge tak lapska od krecenia bola!
pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00