MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 9:41 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

Mam problem z niepalącym 2 cylindrem w moim M110 mam też teorię co się mogło stać (wynikającą z objawów) i chciał bym ją zweryfikować.

Problemy z tym cylindrem już miałem , czasami mi przerywał ale po jednym dniu zazwyczaj to ustępowało i potem było wszystko ok. Na początku mysilałme że to coś z zapłonem ale wymieniłem wszystko i dalej się czasami objaw powtażał. Biorąc pod uwagę to że dziury w cylindrach się same nie zalepiają [zlosnik] wydedukowałem że to zawór się zawiesza.
I teraz pytanie czy zaciera się zawór czy jest pęknięta sprężyna ?
Z objawów wynikało by chyba zaczej że zawór się zaciera no bo sprężyna jak by raz pękła to by raczej już mu tak zostało.
Śmigam na LPG i jeszcze mi nie strezlił przy tym objawie więc też wymyśliłem sobie że to zawór wylotowy.

Proszę o weryfikację moich podejżeń.

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja bym jednak zaczoł od zdjecia pokrywy zaworów ... tam sprawdz spręzyny ... i jesli wykluczyls swiece sprawdz spręzanie ...

mi kiedys nowa swieca NGK po 500 km padła ... bylem w szoku, myslalem ze cos z silnikiem padło ... a tu taki zonk ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

erio pisze:
ja bym jednak zaczoł od zdjecia pokrywy zaworów ... tam sprawdz spręzyny ... i jesli wykluczyls swiece sprawdz spręzanie...

Sprężanie niedawno sprawdzalem (2 michy temu) i było ok a obiawy te już się kiedyś pojawiały wcześniej (jakieś 3 razy w ciągu roku) tyle że na góra jeden dzień i ustępowały a teraz już 4 dni tak mam :( . Sprawdzę jeszcze raz sprężanie i zerknę w klawiaturę może coś wypatrzę.

erio pisze:
mi kiedys nowa swieca NGK po 500 km padła ... bylem w szoku, myslalem ze cos z silnikiem padło ... a tu taki zonk ...

Świecę wymieniłem na nową właśnie NGK (zresztą na takich wcześniej jeździłem) , wymieniłem kabel, mam nowy palec rozdzielacza , kopułka mi tylko stara została ale naprawdę po bardzo dokładnych oględzinach nie jest popękana , wypalana , brudna , styki przeczyszczone więc WN wykluczam , zresztą sprawszałem na rozruszniku czy podaje iskrę na ten cylinder i podaje równo więc musi być ok. Po ciemku sprawdzalem czy gdzieś przebicia nie ma i nic nie było widać.

No nic będę szukał dalej.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to bardzo proszę niech napisze
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00