MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 12:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran

Musiałem wyjść po zapas słodyczy, bo w domu posucha, a na trzeźwo nie bardzo wiedziałem co o tym wszystkim myśleć.

Otóż ASO odpisało:

PRZEDNIA OŚ:
29) zestaw naprawczy na jedno kolo (bendix) - 160 pln brutto
23) sprezyna - 123pln brutto
35) podkladka - 12 pln brutto
32) klocki - 185 pln brutto
44) tarcza - 169 pln brutto
50) oslona (bez ASD)- 106 pln brutto
53) oslona (z ASD) - 178 pln brutto

TYLNA OŚ:
29) zestaw naprawczy na jedno kolo - 38 pln brutto
23) sprezyna - 123pln brutto
35) podkladka - 12 pln brutto
32) klocki - 185 pln brutto

+ w załączniku schematy na którch zaznaczono odpowiednie pozycje [to dopisałem ja, wojz. Jak ktoś zainteresowany, to wkleję żeby było wiadomo co jest do czego]

Ciekawe czemu ten zestaw taki drogi?? 160PLN a qzyn płacił 25. Może są jakieś różne zestawy (nazwijmy je "małe" i "duże")?

Prawdę mówiac nadal nie znam odpowiedzi na kilka zadanych przeze mnie pytań, które zadałem:

Oto one:

Witam
Chciałbym dowiedzieć się o następujące elementy (VIN znajduje się wg nazwiska u Państwa w bazie danych - 12312310104737)

- zestaw naprawczy do zacisków Bendix na TYŁ. Chodzi mi konkretnie o gumki uszczelniające tłoczki. Jaka jest cena zestawu na jeden zacisk, jeśli to możliwe to również co wchodzi w jego skład.

- "blaszki" podtrzymujące te gumki ale do zacisków PRZEDNICH (również Bendix). Gumki w zaciskach przednich mam w porzadku, jednak blaszki wymagają wymiany. Nie udało mi się dojrzeć na nich żadnych oznaczeń, jeśli to będzie w czymś pomocne w załączniku wysyłam zdjęcie jednej z nich (brak na niej skorodowanych zaczepów). Czy można je dostać pojedynczo? Jeśli tak, to w jakiej cenie, ew. jeżeli są dostępne jedynie w zestawach, to co wchodzi w skład takiego zestawu (na jedno koło) oraz jaka jest jego cena.

- tarcze hamulcowe PRZEDNIE do mojego W123. Jakie (mam na myśli producenta - ATE, Textar czy może jeszcze jakieś inne?) oraz w jakiej cenie za szt.

Dziękuję i pozdrawiam
W.

Czuję trochę niedosyt [zlosnik]
Pomimo niefachowych określeń jakich użyłem i być może mało precyzyjnych pytań.

Acha, nie mam pojęcia co to za sprężyna za 123PLN. Chyba jest błąd w EPC prz zaznaczeniu jej poz. (23)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Ty lepiej do nich jedź i każ sobie pokazać wszystko na ekranie. Szkoda, że nie podali numerów poszczególnych części. Pamiętam, że zestaw uszczelnień na koło do Ate w niemieckim ASO miał mnie kosztować trzydzieści kilka EUR, więc 160 zł brzmi realnie. A co do sprężyny za 123 zł, to kurde nie wiem, ale jeśli panowie podawali tylko z działu "hamulce", to już się boję.

Tytuł:
weteran

(me: how) pisze:
Szkoda, że nie podali numerów poszczególnych części

No nie podali, ale są chociaż screeny z EPC
wojz pisze:
+ w załączniku schematy na którch zaznaczono odpowiednie pozycje

Przód:
Obrazek

Tył:
Obrazek

A co do sprężyny za 123 zł, to kurde nie wiem

Ja też nie bardzo, ale błąd w EPC jest stuprocentowo. Nr części 23 na przód i tył kosztuje tyle samo, nazywa się tak samo, a na schemacie to dwie różne rzeczy - z przodu to sprężynka (a raczej sprężynki, bo w Bendixie to jest element dwuczęściowy) trzymająca klocki, a z tyłu cholera wie co.

więc 160 zł brzmi realnie

Ale ma się nijak do tego, co pisał qzyn (chyba, że różnica to marża ASO [zlosnik] )

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

wojz pisze:
więc 160 zł brzmi realnie

Ale ma się nijak do tego, co pisał qzyn (chyba, że różnica to marża ASO [zlosnik] )

Jeśli wspomniana przez qzyna Zatoka, to AUTO ZATOKA z DW:

http://www.auto-zatoka.com.pl/info.htm

to oryginał u Pana Mietka Z. może być najwyżej oryginalną częścią BENDIX'a. A już zamówiony w Mercedesie i dostarczony w jego opakowaniu nabiera nowych właściwości i zupełnie innej wartości.
Co do różnic w jakości zdania są podzielone.

Tytuł:
weteran

Co do różnic w jakości zdania są podzielone

Są tacy, co bez gwiazdki części nie wsadzą [zlosnik], choć jej obecność (czy też brak) jest (chyba) jedyną różnicą :lol:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Ciekawe czemu ten zestaw taki drogi?? 160PLN a qzyn płacił 25. Może są jakieś różne zestawy (nazwijmy je "małe" i "duże")?
Acha, nie mam pojęcia co to za sprężyna za 123PLN. Chyba jest błąd w EPC prz zaznaczeniu jej poz. (23)

Jeżeli to są części do 126 przód to tyle kosztują (wiem z "autopsji") i nie ma zamienników w "wspomniana przez qzyna Zatoka, to AUTO ZATOKA z DW".
Jeżeli są to części do 123 to lepiej kupić w AUTO ZATOKA.

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Co do różnic w jakości zdania są podzielone

Są tacy, co bez gwiazdki części nie wsadzą [zlosnik], choć jej obecność (czy też brak) jest (chyba) jedyną różnicą :lol:

To jednak są podzielone. :lol:

Coś jest na rzeczy, może nie zawsze, może przy drobiazgach, przy których mało da się spieprzyć lub których nie da się wykonać po niższych kosztach ... Ale coś w tym jest z prostej przyczyny. Abstrahując od problemów jakościowych, wpadek i innych plag, które przypisuje się DC, to na pewno istnieje tzw. Erstausrüstungsqualität. Ma zachęcić cię do zakupu następnego modelu za kilka lat.

Mamuśka podgrzewała sobie ostatnio namiętnie fotel w Golfie, aż auto zastrajkowało z braku prądu (automat). Wyjmuję ci ja baterię oryginał VW (made pewnie by VARTA), a tam wywalona data 8.95... To jest 10 lat jak w mordę strzelił. Tyle nie wytrzymuje VARTA by VARTA.

Tytuł:
weteran

Michał, ale pamiętaj, że ja miałem na myśli części zamienne a nie elementy produkowane na pierwszy montaż. Nie wiem jak było z Twojej mamuśki bateryjką [zlosnik]

AndyS pisze:
Jeżeli to są części do 126 (...)

AndyS pisze:
Jeżeli są to części do 123 (...)

Masz nawet na screenach do czego to są części (specjalnie w ten sposób kadrowałem). I w tekście też jasno stoi.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Masz tu ceny do porównania w DE ,do ceny trzeba doliczyć VAT:
przód:
29-bendix A0015861142 ->31EURO
23 BENDIX ->A0004211691 ->24 EURO
35 ->A0004210196 ->2,5EURO
44 -> A1234210012 ->35EURO
50 -> A1264210220 (bez ABS) ->21EURO
53 -> A1264200044 (z ABS) ->35EURO

TYŁ:
29-BENDIX ->A0015860142 ->8EURO
17-BENDIX ->A0004211391 ->27EURO
35 ->A0004230061 ->2EURO

Tytuł:
Klubowicz

Mamuśka podgrzewała sobie ostatnio namiętnie fotel w Golfie, aż auto zastrajkowało z braku prądu (automat). Wyjmuję ci ja baterię oryginał VW (made pewnie by VARTA), a tam wywalona data 8.95... To jest 10 lat jak w mordę strzelił. Tyle nie wytrzymuje VARTA by VARTA.

Czesci dziela sie:
1. na pierwszy montaz
2. sprzedaz w ASO
3. sprzedaz poza ASO (usunieta gwiazdka np)

4. zamienniki:
4.1 od producentow dostarczajacy na 1 montaz
4.2 innych - podrobki

Pomiedzy kazda z tych grup istnieje roznica w jakosci, w cenie juz niekoniecznie. To, ze ktos dostarcza na 1 montaz, a czesc pozniej sprzedaje pod swoia marka nie oznacza jakosci 1 montazu. Co wiecej sa one najczescie wytwarzane w innym procesie prod (widoczne roznice odlewow itd). DC mimo ostatnich wpadek ma nadal bardzo wysokie standarty (placi za czesci wiecej od innych producentow samochow i ma wyzsze wymagania, np. Zaciek farby na czesci, ktorej nie widac dyskwalifikuje ta czesc).

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cześć!
Byłem dzisiaj w ASO koło mnie, żeby sprawdzić ceny tych części, ale niestety nic się nie dowiedziałem bo mają remanent do końca miesiąca [szalone]

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie hamulców.
Objawy są takie: gdy jest zimno tak jak teraz(poniżej zera), to zanim silnik się nie rozgrzeje, pedał hamulca przy naciśnięciu wpada i nie chce powrócić [szalone]
Musze albo energicznie go nacisnąć albo podciągnąć nogą do góry :o
Po chwili takie zachowanie ustaje.
Stawiam na pompę hamulcową, albo na serwo. Vaccum pompa ok, układ odpowietrzony. Co o tym sądzicie?
Dzięki i pozdrawiam!

Tytuł:
weteran

VALENTINE123 pisze:
Masz tu ceny do porównania w DE ,do ceny trzeba doliczyć VAT:

Dzięki VAL, Ty jak zawsze niezawodny [ok] . Ale raczej z zakupu tarcz w ASO zrezygnuję i zamiast na ul. Daimlera wybiorę się na Kresową, czyli do Inter Cars, gdzie oferują np tarcze Textar w cenie 103PLN brutto, ATE - 96 i parę innych do wyboru (Brembo, Lucas) w podobnych cenach. Chyba mój wybór padnie na Textar - dobrze celuję, czy proponowalibyście coś innego? Chętnie usłyszę rady od znających się na rzeczy i zaprawionych w tym temacie kolegów :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Dzięki VAL, Ty jak zawsze niezawodny [ok] .

Słuchajcie, może zrzucimy się na skrzynkę dobrego piwa dla Val'a, bo dziękujemy mu średnio 5 razy w tygodniu i nic z tego nie wynika dalej.
(Skorzystałem z jego pomocy nie dalej jak wczoraj przez pw [oczko] ).

wojz pisze:
Chyba mój wybór padnie na Textar - dobrze celuję, czy proponowalibyście coś innego?

Looknij sobie w archiwum, co z czym piszczy. Pamiętam, że nawet komuś klocki + tarcze tej samej firmy potrafiły się odezwać. Niedawno zrobiłem hamulce na Ate, docierają się powolutku, jeszcze lekko skrzypi przed samym zatrzymaniem, ale nawet w mroźne dni nic się nie odzywa.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dość często korzystałem z klocków Textara i nie miałem problemów z ich odzywaniem się [cool] Ossttanio mam jakieś inne, bo Texów akurat brakło i co jakiś czas zdarza im się delikatnie odezwać... Tylko zapomniałem jaka to firma, chyba coś na "P"...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
weteran

Looknij sobie w archiwum, co z czym piszczy.

Piszczenie mi nie straszne 8) . Mają być przede wszystkim TRWAŁE! Więcej ich wymieniać zamiaru nie mam. To będzie pierwszy i ostatni raz [zlosnik]

Słuchajcie, może zrzucimy się na skrzynkę dobrego piwa dla Val'a

[brawo]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00