Witam!
Po pierwsze to masz "nowy" rodzaj numeru nadwozia, bo jeszcze w 1959 roku obowiązywał stary rodzaj i model W 111 "załapał" się na niego.
AndrzejV pisze:
Gdzie moge znalesc jakis inny numer nadwozia?
W modelach W 110/111/112 numer nadwozia jest wybity na prawej przedniej podłużnicy (nie powinien być natomiast wybity na belce). Jak otworzysz pokrywę silnika i staniesz przy prawym błotniku to powinieneś go zobaczyć. Ten obrazek powinien Ci pomóc (miejsce bicia tego numeru jest oznaczone nr.2):

1 - tabliczka z numerem nadwozia
2 - numer nadwozia
3 - tabliczka lakierowana na kolor nadwozia z kodami wyposażenia i kodem lakieru
4 - numer motoru
Na belce nad chłodnicą jest tabliczka z numerem nadwozia (ta której zdjęcie wkleiłeś, a na moim obrazku oznaczona jest nr.1), a obok tabliczka lakierowana na kolor nadwozia na której sa kody wyposażenia i kod lakieru (na obrazku oznaczona nr.3).
Czy na Twojej tabliczce zupełnie nic nie widać po 111.012- ?
Masz auto wyprodukowane w Niemczech, więc kolejną (siódmą) cyfrą powinna być 1 jeśli masz kierownicę po lewej stronie lub 2 jeśli kierownicę masz po prawej stronie. Jeśli masz automat to ósmą cyfrą powinna być 2, jeśli manual to 0.
AndrzejV pisze:
Kto mi pomoze?
Postaram Ci się pomóc rozszyfrować VIN (numer nadwozia) i stwierdzić czy to faktycznie jest rocznik '63, ale musisz mi odpowiedzieć na kilka pytań:
1. Jakie masz gaźniki?
2. Gdzie masz umiejscowione lusterko zewnętrzne?
3. Jaką masz kierownicę?
4. Podaj mi numery które są nabite na belce i te które masz w dokumentach, to powiem Ci z jakiego roku są oba numery i czy są prawdziwe.
Pozdrawiam i gratuluję zakupu najbardziej magicznego MB
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
!
P.S. Wklej zdjęcia auta i napisz coś więcej o nim. Jaką masz wersję? Widzę, że mieszkasz w USA, a gdzie kupiłeś auto? Rodzina W 110/111/112 jest moją ulubioną! Skrzydlak rulez

!