MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 12:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witka.

Po ostatnim rajdzie koncowy "tumnik" calkiem odmowil współpracy. Najszybciej byl TESH ( Dzieki Damian. Szybko i tanio :-) ).

Po dikładniejszych ogledzinach okazalo sie, ze cala rura i pierwszy tłumik do wymiany. Pogryzl je rudy i raczej przestaje byc do czego spawac. Kolektor OK.

Musze przygotować sie do zakupu wydechu 240D od pierwszej kryzy do tłumika końcowego. Wg rysunków sa to 2 kawałki. Pierwszy rura a drugi tłumik pierwszy.

1.
Jakie rozsadne ceny?
2.
Tylko Walker, Bosal a moze inna marka? ( obecny Bosal był montowany w 89' roku. Chyba niezle? )
3.
Czy moza zamiast pierwszego tłumika strumienica ? :-)

Prosze o rady.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

co do tłumików to ja mam jakiś zamiennik, chyba aluminiowany, wczoraj malowałem poobijane miejsca i całkiem dobrze się trzyma. Strumienic nie polecam, czytałem artykuł w którym mechanik opowiadał że źle dopasowana strumienica rozwala silnik i ci co u niego (mimo ostrzeżen) je zakładają później wracają i każą je wypierniczać. Wydech to wbrew pozorom skomplikowany układ mający za zadanie nie tylko tłumienie dźwięku ale też wytwarzanie w odpowiednich momentach podciśnienia itd. Strumienice radzę więc zostawić samochodom rajdowym

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

kombatant
Awatar użytkownika

qzyn pisze:
Witka.

Po ostatnim rajdzie koncowy "tumnik" calkiem odmowil współpracy. Najszybciej byl TESH ( Dzieki Damian. Szybko i tanio :-) ).

Po dikładniejszych ogledzinach okazalo sie, ze cala rura i pierwszy tłumik do wymiany. Pogryzl je rudy i raczej przestaje byc do czego spawac. Kolektor OK.

Musze przygotować sie do zakupu wydechu 240D od pierwszej kryzy do tłumika końcowego. Wg rysunków sa to 2 kawałki. Pierwszy rura a drugi tłumik pierwszy.

1.
Jakie rozsadne ceny?
2.
Tylko Walker, Bosal a moze inna marka? ( obecny Bosal był montowany w 89' roku. Chyba niezle? )
3.
Czy moza zamiast pierwszego tłumika strumienica ? :-)

Prosze o rady.

Witam

Wyceń sobie cały układ wydechowy w jakimś warsztacie. Ja gdzieś w domu mam numer do zakładu w Opolu, który sam produkuje układy wydechowe i całość wychodzi około połowę taniej, aniżeli układ wydechowy Bosala. Oczywiście dają 2 lata gwarancji na swoje wyroby

Cały układ wydechowy do mojej 116 kosztuje u nich 800 zł.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Dowiedz się ile kosztuje orginał lub orginał ale od producenta. Nie wiem czy dobrze napiszę ale wydechy do MB dostarczał Eberspeher i zdaje się że cena kompletu niewiele odbiega od ceny Bosala czy Walkera. A jakość... napiszę tak że mam do dziś orginalny ostatni tłumik. 23 lata i prawie 500 tys km chyba nie wymaga komentarza.
Z drugiej strony nieco tańsza opcja to wydech z polskiego Ostrowa, aluminiowany u mnie już 4 lata sobie siedzi ten odcinek o który pytasz czyli rura od kolektora i pierwszy tłumik. Kosztował razem z montażem 280 zł ale jego koniec już się zbliża.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Maniek pisze:
wydechy do MB dostarczał Eberspeher

To mój tłumik końcowy też jest orginalny [zlosnikz] , a środkowy trzyma się całkiem całkiem, oprócz miejsc spawów i mocnych obtarć -bez śladu rdzy. W moim przypadku- mam pół kilometra żwirówko-gruzówki do domu- więc nawet orginalny wydech szlag trafić może (kamienie)

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Poszukam spokojnie.
Moj wydech koncowy to Bosal i pierwszy tumnik to Bosal too.
Dawaly rade od 89' roku. Puscily spawy i kolanko.
Poszukam chiba Bosala.

wiarus junior

WeebShut pisze:
[

Obydwa tłumiki w ASO Duisburg 167Euro.Myslę że w innych podobnie .Sporo ich tam kupiłem dla siebie i znajomych .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

kombatant
Awatar użytkownika

Irek pisze:
WeebShut pisze:
[

Obydwa tłumiki w ASO Duisburg 167Euro.Myslę że w innych podobnie .Sporo ich tam kupiłem dla siebie i znajomych .

A mógłbyś mi wycenić w tym ASO cały układ, ze wszystkimi rurkami, od początku ( od silnika ) do ostatniego tłumika z rura wylotową :)

Czy inne części też są tam takie tanie ? U nas raczej takie ceny odpadają, uszczelka tylnej szyby kosztowała 90 euro.

wiarus junior

WeebShut pisze:
A mógłbyś mi wycenić w tym ASO cały układ, ze wszystkimi rurkami, od początku ( od silnika ) do ostatniego tłumika z rura wylotową :)

Czy inne części też są tam takie tanie ? U nas raczej takie ceny odpadają, uszczelka tylnej szyby kosztowała 90 euro.

Ostatnio żadziej tam mnie wysyłają jak pojade to dam Ci cynk .nie wszystko i nie do wszystkich modeli jest tam okazją jednak sporo.
Do Twojego nowego nabytku chyba lepiej kupić w ASO niż pakować używki czy zamienniki :)
Zresztą po moich doświadczeniach ze sprzęgłem (jakiś angielski badziew) coraz częściej wolę kupić ze znaczkiem........ jedynym słusznym i mieć spokojne sny :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

kombatant
Awatar użytkownika

Irek pisze:
WeebShut pisze:

Ostatnio żadziej tam mnie wysyłają jak pojade to dam Ci cynk .nie wszystko i nie do wszystkich modeli jest tam okazją jednak sporo.
Do Twojego nowego nabytku chyba lepiej kupić w ASO niż pakować używki czy zamienniki :)
Zresztą po moich doświadczeniach ze sprzęgłem (jakiś angielski badziew) coraz częściej wolę kupić ze znaczkiem........ jedynym słusznym i mieć spokojne sny :)

To fakt, ale jak miałem beczkę, to też tam zapoatrywałem się w układ wydechowy i nigdy nie narzekałem.

Może nie przetrwał 25 lat, ale jak sprzedawałem, to tłumik końcowy miał już ze 3 lata i nadal nie było sensu go zmieniać ( a przy tym kosztował grosze ). [oczko]

A do 116 jak na razie staram sie pakować wszystko takie jak powinno tam być. Jednak układ wydechowy nie jest tym co się rzuca na pierwszy rzut oka , że to zamiennik, a oszczędnośc dwukrotna. Więc te 800 zł wolę zainwestować w konserwację podwozia przed zimą ;-)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Hej
No to niespodzianka:
Tylny tłumik wraz z elementami mocującymi 432 zł
Środkowy tłumik wraz z elementami mocującymi 406 zł
rurka od kolektora 73 zł
I sa to ceny orginalnego wydechu do 123 240D oferowane przez ASO
Wydaje mi się że to nie drogo, jakość napewno najlepsza, a zamiennik Walkera czy innego Bosala to może kosztować nawet więcej.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus junior

Maniek pisze:
Hej
Tylny tłumik wraz z elementami mocującymi 432 zł
rurka od kolektora 73 zł
I sa to ceny orginalnego wydechu do 123 240D oferowane przez ASO
.

Polskie ASO? Jesli tak to sprawdź jeszcze w DE może bedzie ciut tańsze :)

W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Maniek pisze:
rurka od kolektora 73 zł

Kopne sie do Wrobelka. moze bedzie OK z cena. Ta rurka w polskim odpowiedniku kosztuje tyle samo co ta z ASO.

Czlowiek sie tyle dowie ja zapyta...
Dzieki

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No i jazda!!!

Zakupilem w ASO rure od kolektora i tlumik pierwszy.
Tlumik OK, pasuje.
Natomiast rura ma o jedno giecie za duzo!
Po zamontowaniu rur ze soba nie daje sie spasowac z kolektorem...
Na rysunku w EPC wynika, ze ta rura od kolektora jest najpierw prosta a po 30-40cm ma 2 giecia...
Na tej co dostalem bylo jeszcze 3 giecie okolo 10-12cm od kolektora.

Stad pytanie:
Czy ktos posiada zdjecie tej rury lub moze spojzec do 240D lub 240TD czy rura od mocowania z kolektorem idzie prostym odcinkiem w dol czy zaraz za kolektorem ma giecie?

Taki Ladny Tumnik :-)

Teraz wycialem kawalek ze starej rury i nie pasuje do mocowania przy skrzyni. Jutro dopadne jakis tumnikarzy, moze jednak wczesniej cos uda sie wyjasnic :-)
Obrazek

Co do cen. Rura tansza od polskiego zamiennika:-) Obie czesci ponizej 400PLN :-)

Tytuł:
weteran

qzyn pisze:
Czy ktos posiada zdjecie tej rury lub moze spojzec do 240D lub 240TD czy rura od mocowania z kolektorem idzie prostym odcinkiem w dol czy zaraz za kolektorem ma giecie?

Są dwa rodzaje tych rur. Patrząc od przodu jedna jest ustawiona prawie w pionie, druga jest bardziej pochylona.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00