Wrobel pisze:
Prosze Was o rade i opinie. Mam dylemat, bo korci mnie, by zmienic kratki wlotu powietrza na podszybiu na chromowane. Niestety zmieni to "wizualny" rocznik mojej 123Coupe, bo po 82 roku te kratki nie były juz montowane.
Jak niektórzy już zauważyli

mam dużą niechęć do wprowadzania modyfikacji i cenię orginalność auta.
Prosiłbym o Waszą wypowiedz, bo ciekawy jestem jak taki temat postrzegacie i czy wsród miłośników MB nie jest to pewna profanacja.
Pozdrawiam

Cześć!
Myślę, że każdy z Nas ma raz po raz takie myśli. Do mnie przykładowo powraca czasami temat ciemnych szyb w mojej "Lady". No i na razie tego nie robię i raczej nie zrobię nigdy, chociaż myślę, że nie wyglądałoby to źle.Rozwiązaniem może będzie wymienny komplet szyb
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Fajny może być taki gangsta-oldcar
. Profanacją jest natomiast spojler, wydech średnicy wiadra, napis PIONIER
na tylnej szybie czy świecące spryskiwacze, wstawienie Diesel'a do benzyny
, obniżenie zawieszenia, wulgarne felgi i szerokie opony albo kołpaki od Opla czy Audi - to są profanacje. Jeśli chodzi o kratkę wlotu powietrza Twojej coupe jest to raczej tylko kwestia gustu, a o tym się ponoć nie dyskutuje. Moim zdaniem taka kratka wygląda zdecydowanie lepiej i dla mnie to nie jest żadna profancja. Do tego mało osób wie, że w 280E i CE te kratki były potem plastikowe. Jak dla mnie nie było to udane posunięcie MB. Chociaż z drugiej strony także cenię oryginał, tak więc nie zmieniłem nowszej kierownicy jaką mam w 114'tce na starszą z ringiem. Ale czasem o tym myślę
. Zresztą już wiele razy spotkałem się ze stwierdzeniem: "Masz nieoryginalną kierownicę". Po prostu również mało osób wie, że pod koniec produkcji I seria była wyposażana w elementy, które zastosowano także w serii II. Pewnie gdybym miał kombinowane choć trochę auto, to obecnej kierownicy już by nie było. Ale ponieważ wszystko się w nim zgadza szanuję to, że tyle lat oparło się różnym patentom. I niech tak będzie dalej. Niemniej takie zmiany nie są dla mnie profanacją. Odzwierciedlają raczej pewne preferencje właściciela. I dopóki wszystko zostaje "w rodzinie MB*" nie ma większego problemu.
Pozdrawiam
*oczywiście jeśli chodzi o dany model i lata jego produkcji - kierownica z W140 w W116 to profanacja