MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 6:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: .
swój chłop

ja także staram się ich zrozumieć, mój ojciec całe życie spędził jako zawodowy kierowca za sterami kilkudziesięcio tonowych ciężarówek. I uważam iż taki kierowca pokonujący miliony kilometrów jeździ lepiej niż 3/4 kierowców, a także czas w którym musi się zmieścić, żeby dojechać z ładunkiem! Ojciec tylko raz w życiu miał wypadek, wylądował tirem w rowie i przewrócił się na bok(zimą wiele lat temu, gdy jeszcze zimówek nie było, ani takich specjałów jak elektronika pomagająca) i nigdy więcej nic się nie stało. Dlatego uważam iż ta sytuacja także nie jest dramatyczna.
Pozdrawiam Marek.

wersja taxi, ale nie na taxi:)
"Kość słonia"
--------------------------------
w123 240D 1979
ale już na częściach...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mar3ko pisze:
I uważam iż taki kierowca pokonujący miliony kilometrów jeździ lepiej niż 3/4 kierowców

pozwole sie tutaj z toba nie zgodzic. Wielu kierowcow tirow mysli wlasnie w taki sposob. a schody zaczynaja sie wlasnie jak popada sniegiem lub robi sie ciasno na drodze. wtedy to wlasnie ci panowie a czesto i panie popisuja sie calkowitym brakiem wyobrazni - jemu i tak sie nic nie stanie, wiec to inny powinni uwazac!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sytuacja z pierwszego zdjecia moim zdfaniem nie jest jakas specjalnie dziwna pod warunkiem, ze czerwone Astra (chyba) sama ustapiła drogi a nie została zepchnieta z jezdni siła.

Co do kierowców ciezarówek tą są to czesto świetni kierowcy którzy pomagają innym uzytkownikom dróg np. pokaża niezdecydowanej kobiecie, że może ich wyprzedzic gdy ona jedzie juz 30 km z Tirem. [oczko]
Dwa razy w życiu spotkałem z kierownica Tira totalnego wariata (bez pomyslunku). Raz był to Litewski kierowca któr wyprzedzał innego Tira zpychajac na pobocze dwa auta i autobus szkolny.
Drugi raz był to Polski kierowca Volvo z przyczepa który poprzez to, że nie nauczył sie uzywac lustterek postanowił zepchnąc mnie do rowu.
Na drodze o jednym pasie w obie strony pyprzedzałem busem to własnie Volvo z przyczepa gdy juz byłem na wysokości jego kabiny on zaczął wyprzedzac Tira jadacego przed nim spychajac mnie do rowu.
Mysle, że nauczyłem go wtedy kozystac z lusterek [zlosnik]

Co do kierowców wariatów to przypomina mi sie jeszcze filmik który widzialem niedawno (u Matrixa chyba Pozdrawiam) jak ktos ma filmik na którym dwóch chłopaczków maluchem goni Tira to niech ktos zapoda.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Co do kierowców ciezarówek tą są to czesto świetni kierowcy którzy pomagają innym uzytkownikom dróg np. pokaża niezdecydowanej kobiecie, że może ich wyprzedzic gdy ona jedzie juz 30 km z Tirem.

to chyba wypada mi zalowac ze nie jestem kobieta. ostatnio jechalem dlugo za kolumna tirow, w ktorej jeden jechal bliziutenko za drugim, aby nie daj boze sie jakis kurdupel (osobowka) nie wcisnal. wiec ze droga byla jaka byla, nie miala wystarczajacych odcinkow prostych aby minac trzech na raz, jechalem za nimi dosc dlugo. i jakos kuzwa zaden nie wpadl na pomysl, aby umozliwic wyprzedzenie... a takich przykladow widzialem wiele...

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

KajTan pisze:
Wtedy nie zapomnij podziekowac!

Zawsze jak włączę kierunkowskaz (nie mam CB) informując, że mam zamiar wyprzedzać najczęściej kierowcy TIRów mi w tym pomagają, a jeśli tego nie robią mają zapewne ważne powody i ja to rozumiem.

Zawsze z pomoc dziękuję [poklon] [papa2]

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Od kierowcy tira:
-jeśli tir nie daje się wyprzedzić ma ku temu powody, najczęściej widzi że mogło by być niebezpiecznie (siedzi wyżej i z reguły więcej widzi).
-jeśli widzi że możesz wyprzedzić go informuje cię mrugnięciem prawego kierunku.
-kierowcy mają często płacone za kilometr (za postój nic) więc starają się przejechać jak najwięcej.
Od kierowcy prośba do osbówek:
-nie zajeżdzaj drogi, na prawdę ciężko jest bujnąć takiego molocha.'
-gdy będzie Cię wyprzedzał mrugnij długimi że może wrócić na swój pas nie spychając Ciebie.

'Możesz prosto się przekonać zabierając się z takim "na stopa".

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
jeśli tir nie daje się wyprzedzić ma ku temu powody

tak, napewno ma. ale kiedy widzi, ze mozna go wyprzedzic, to wystarczy zdjac noge z gazu i zrobic kilka metrow wolnego, aby bez wiekszego trudu wyprzedzic pojedynczo sklady kolumny. pojedynczo jest latwiej niz 3 naraz. i wcale nie trzeba wtedy zajezdzac drogi, wciskac sie pomiedzy dwa sklady czyli nie trzeba zmuszac tira do hamowania.

Rad.ek pisze:
jeśli widzi że możesz wyprzedzić go informuje cię mrugnięciem prawego kierunku.

z tym tez bywa roznie. nie raz slyszalem opowiesci o podpuszczaniu. zdarzylo sie to mojemu ojcu, wiec ja na wszelki wypadek uwazam.

Rad.ek pisze:
gdy będzie Cię wyprzedzał mrugnij długimi że może wrócić na swój pas nie spychając Ciebie

ten zwyczaj jest widoczny na autostradach chociazby w niemczech. w polsce jakos jeszcze sie z tym nie spokalem. jako osobowka niestety jeszcze nie mialem okazji byc wyprzedzanym :)

Obrazek

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

BamBam pisze:
gdy będzie Cię wyprzedzał mrugnij długimi że może wrócić na swój pas nie spychając Ciebie

ten zwyczaj jest widoczny na autostradach chociazby w niemczech. w polsce jakos jeszcze sie z tym nie spokalem. jako osobowka niestety jeszcze nie mialem okazji byc wyprzedzanym

Faktycznie u nas żadko kto stosuje ta zasade choc ja ją stosuje prawie zawsze, czesto spotykam sie z pytaniami od pasażerów "dleczego na niego mrygasz" [oczko].

Szerokiej Drogi dla Wszystkich

www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

BamBam pisze:

Rad.ek pisze:

z tym tez bywa roznie. nie raz slyszalem opowiesci o podpuszczaniu. zdarzylo sie to mojemu ojcu, wiec ja na wszelki wypadek uwazam.

To że ktoś daje Ci sygnał to nie znaczy że masz wyjechać na "pałę".
P.S. To że trafi się jakiś jeden kretyn to nie znaczy że wszyscy kierowcy tirów to kretyni. [oczko]

Ex W123 200D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

AMG pisze:
BamBam pisze:

ten zwyczaj jest widoczny na autostradach chociazby w niemczech. w polsce jakos jeszcze sie z tym nie spokalem. jako osobowka niestety jeszcze nie mialem okazji byc wyprzedzanym

Faktycznie u nas żadko kto stosuje ta zasade choc ja ją stosuje prawie zawsze, czesto spotykam sie z pytaniami od pasażerów "dleczego na niego mrygasz" [oczko].

Faktycznie mądre. Nigdy o tym nie słyszałem. Zacznę stosować, bo bardzo dobry zwyczaj.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop

AMG pisze:
BamBam napisał:

Faktycznie u nas żadko kto stosuje ta zasade choc ja ją stosuje prawie zawsze, czesto spotykam sie z pytaniami od pasażerów "dleczego na niego mrygasz" .

Też takie coś stosuje. Skromna pomoc a przynajmniej kierowca tira nie musi szyji naciągać patrząc do lusterek, aby bezpiecznie zjechac na swój pas.

Rad.ek pisze:
Rad.ek napisał:

Często też jest tak że kierowca mignie prawym kierunkowskazem (ale zanim ja rozpędze swojego VW...) bo na razie nic nie jedzie z przeciwka jednak gdy się coś pojawi, a my jeszcze go nie zdążyliśmy zacząć wyprzedzać to miga lewym (wtedy znów musze zwalniać :) )

Wogóle nie sztuką jest mieć auto szybkie i wyprzedzać... Sztuką jest mieć wolne auto i umiejętnie wyprzedzać nie stwarzając zagrożenia...

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Co do kierowców wariatów to przypomina mi sie jeszcze filmik który widzialem niedawno (u Matrixa chyba Pozdrawiam) jak ktos ma filmik na którym dwóch chłopaczków maluchem goni Tira to niech ktos zapoda.

Mam gdzieś ten filmik, ale dzisiaj nie znajde. ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cem pisze:
Mam gdzieś ten filmik, ale dzisiaj nie znajde.

Jak bedziesz miał chwilke to zapodaj ten filmik mysle, że może sporo wnieść do dyskusji. [zlosnik] [oczko]

www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
To że ktoś daje Ci sygnał to nie znaczy że masz wyjechać na "pałę".

no ja na "pale" nie jade. jeden taki wyczyn w rodzinie wystarczy :) poprostu jezeli mi ktos pokazuje to nie ufam i nie jade dopoki sam nie przekonam sie ze moge!!

ze swojej strony dodam jeszcze tylko tyle, ze po zaakceptowaniu wszystkich "wad" tirowcow, mozna calkiem bezstresowo poruszac sie po naszych i nie tylko drogach. ja przyjalem zasade - jezeli widze, ze tir moze chciec wyprzedzic, poprostu zdejmuje noge z gazu i daje mu spokojnie wykonac manewr. szkoda tylko ze czasami trafiaja sie miski bez wyobrazni lub pomyslunku i nie puszcza innych jak widza, ze sa wyprzedzani...

Obrazek

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
AMG pisze:

Jak bedziesz miał chwilke to zapodaj ten filmik mysle, że może sporo wnieść do dyskusji. [zlosnik] [oczko]

Jeśli chodzi o TO to służę [oczko] . Stare, ale jare [zlosnik] . Najlepiej mieć CB - jeszcze nie miałem sytuacji, żebym nie mógł się dogadać z kierowcą TIR'a. Chociaż czasem gadka na radyjku jest żenująca :evil:
Pozdrawiam

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00