MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt cze 24, 2025 12:52 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Mam pytanie, nie dla mnie (ja wciaz szukam mojej 124), ale dla kolegi, ktoremu wybilem z glowy japonczyki i zdecydowal sie na Mercedesa. Zapragnal C-klasse z dieslem, w ogloszeniach widzialem ze sa rozne, jest 250TD (chyba 150KM, ale nie jestem pewien ani co do oznaczenia, ani co do ilosci koni, pojemnosc natomiast byla, tu znow chyba 2,5l), jest 200CDI, jest tez 220CDI.
Ktory z nich najlepiej sie nadaje do C-klassy, ktory bedzie najtrwalszy, zapewni najlepsza ekonomie - szeroko rozumiana ekonomie (chodzi nie tylko o spalanie, ale tez o ewentualne koszty napraw, trwalosc)...Szukalem czegos o CDI na forum, ale jedynce co znalazlem to spor czym CDI jest.

Aha to auto ma byc z automatem, no i nie piszczie ze stary diesel najlepszy bo pojedzie na red-bullu.

Pzdr

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Witam własnie stary diesel jest najlepszy bo pojedzie na red bulu :lol: :lol: :lol: Tylko to ze pojedzie to nie znaczy ze trzeba na tym jezdzic tylko to ze te układy wtryskowe sa bardzo trwałe i mało wrazliwe na jakosc paliwa.Natomiast CDI nie lubi słabego paliwa-problemow z naprawami nie ma tylko wszystkie koponenty sa drogie jeden wtrysk koło 600zł,pompa 1200 itp itd-(ceny z allegro a nie z ASO! ;) ) Wiec wybor nalezy do kupujacego.Zalezy jeszcze czy ten kolega chce kupic nowy model czy stary.Nowy model tylko z CDI.Wybor nalezy do kolegi [zlosnik] Acha CDI ma lepszego kopa i mało pali a automat tylko 5 biegow!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W CDI psują się wtryski, pompy wysokiego cisnienia, przepływomierze, regulatory ciśnienia itd itp.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

to moze by było prosciej napisac co sie NIE psuje? :lol: :lol: :lol:

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
to moze by było prosciej napisac co sie NIE psuje? :lol: :lol: :lol:

Nie słyszałem, żeby komuś urwała się dźwignia zmiany biegów, ani żeby same z siebie wypadły z samochodu szyby. Może być? :D

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kolega chcialby to C-klasse ktore przypomina jeszcze Mercedesa, czyli poprzedni model...Czylio mowicie ze lepszy jest starszy dieselek a nie cdi, bo i na wszystkim pojedzie i koszty naprawy tansze, a jak u niego ze spalaniem sprawa wyglada?
No i ogolnie czy jest to nie psujace sie auto, czy moze jednak lepiej przekonac kumpla do W124 z konca produkcji, no i jakich dokladnie uzyc argumentow w starciu C-klasse (nowsze nawet o 5 lat auto) z W124?

Wiem ze w archiwum jest juz opis czemu W124 jest dobry, ale jesli W124 jest lepszy od pierwszej C-klassy to jednak czemu?

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior

Antoni Janikowski pisze:
W CDI psują się wtryski, pompy wysokiego cisnienia, przepływomierze, regulatory ciśnienia itd itp.

a w starych dieslach sie nic nie psuje?! :roll: co to za dziwne rozumowanie! mialem ze starym dieslem troche problemow i wiem co sie moze tam popsuc! wiadomo ze CDI nie osiagaja takich przebiegow jak starsze konstrukcyjnie diesle ale ich osiagi i spalanie jest godne zwrocenia na nie uwagi. a wiadomo rowniez, ze stan silnika zalezy od eksploatacji i jak sie kupi zadbanego cdi to pojezdzi troche. ja polecam [oczko]

pozdr.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

no ok a w np 124 z 300D Czy zepsuje sie turbo ,pompa wysokiego cinienia lub padnie przepływka czy potencjometr pedału gazu???? nie! w starym dieslu nie ma tego to sie nie popsuje! Oczywiscie CDI nie jest złe tylko troche za delikatne.....

MB 308 automatic

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00