MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 6:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Ja tam nie będę wchodził wdyskusje o seriach ale wydaje mi się że samochód przygotowany na sprzedaż. Silnik sprawia wrażenie niedawno mytego pytanie tylko dlaczego. Czyżby chciał skusić czystością klienta czy może wali gdzieś olejem bo bokach. A co do budy to wydaje się zdrowa tylko po co ma na klapie znaczek 200d?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam wszystkich i dziękuję za odzew.

Teraz kilka słów ode mnie, powinienem był je napisać na początku, to pozwoliłoby na zaoszczędzenie Waszych dywagacji: silnik został wymieniony około roku temu z 200D na 300D (przynajmniej tak mówił mi właściciel), więc VIN raczej się zgadzać nie będzie ;) Jestem również świadom faktu, że oglądamy auto, które kosztuje 4 kPLN a nie 14 kPLN i wiem doskonale, że pewne rzeczy nie będą się zgadzać (jak na przykłąd światła, licznik, obicie słupka i kilka innych detali). Chodzi mi raczej o rzucenie okiem na samochód i stwierdzenie, czy nie ma w podłodze dziur, czy dupa się nie łamie, a przynajmniej czy nie ma do tego tendencji, czy auto odpala ładnie i czy silnik chodzi równo - to są rzeczy, których nie jestem w stanie sprawdzić przez telefon. Mówiąc inaczej: czy jest sens jechać 400 km żeby obejrzeć go sobie dokładniej. A co do cześci: mam cały garaż zawalony klamotami po mojej 2-giej serii (nie jednej zresztą) i większe możliwości manewru w tej kwestii.

Jeśli ktoś byłby w okolicy, to po prostu prosiłbym o rzucenie fachowym okiem miłośnika MB czy auto jest warte zainteresowania i chodzi mi tu raczej o stan ogólny niż o detale w stylu listewki, licznik, itp. [zlosnik] Pamiętajmy, że cena jest taka, a nie inna i 100% oryginalność nie jest tu czynnikiem decydującym o zakupie :)

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
weteran

Mike_THE_GR8 pisze:
kilka słów ode mnie, powinienem był je napisać na początku, to pozwoliłoby na zaoszczędzenie Waszych dywagacji

Ależ nam było bardzo miło podyskutować [usmiech]

Mike_THE_GR8 pisze:
silnik został wymieniony około roku temu z 200D na 300D (przynajmniej tak mówił mi właściciel)

Tu sprawa jest prosta i oczywista, z VINu wynika, że to był kiedyś 200D, sprzedający ponadto wyjaśnia to w aukcji.

Mike_THE_GR8 pisze:
VIN raczej się zgadzać nie będzie i wiem doskonale, że pewne rzeczy nie będą się zgadzać (jak na przykłąd światła, licznik, obicie słupka i kilka innych detali

Jeśli chodzi o silnik, ale reszta powinna być z nim (VINem znaczy) zgodna!
A tak nie jest, bo w naszych dywagacjach ustaliliśmy ponad wszelką wątpliwość, że auto (tfu, nadwozie) zostało wyprodukowane po wrześniu 1982 roku. Czyli przed zamianą slinika prawdopodobnie omawiany egzemplarz przeszedł jeszcze jakiś, hmm, zabieg numerologiczny :lol:.
Poza tym w '79 nie było jeszcze WDB w VINie.

Ale przyznaję, na fotkach to auto wygląda dość ładnie i za tą cenę, do wożenia się do pracy, może być ciekawą propozycją (dla odważnego [szalone] ).

Ostatnio zmieniony śr paź 19, 2005 10:32 am przez wojz, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:
(...)i chodzi mi tu raczej o stan ogólny niż o detale w stylu listewki, licznik, itp. [zlosnik] Pamiętajmy, że cena jest taka, a nie inna i 100% oryginalność nie jest tu czynnikiem decydującym o zakupie :)

Piszemy chyba o dwóch różnych oryginalnościach. Pies trącał ten licznik, korbki czy znaczek, bo wysilać się w takich kwestiach to trzeba przy W115, ewentualnie przy bardzo ciekawych beczkach i tu masz rację. Ale w tym przypadku przynależność seryjna detali w porównaniu do rocznika mówi dosyć jasno, że coś może być mocno nie tak z legalnością, a to jest przy zakupie kryterium pierwszym i najważniejszym. Tylko tyle, a może aż tyle chcieliśmy powiedzieć, ale "nieco" nam się to przeciągnęło. [oczko]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Ale przyznaję, na fotkach to auto wygląda dość ładnie i za tą cenę, do wożenia się do pracy, może być ciekawą propozycją.

I o to mnie właśnie chodzi :)

wojz pisze:
Czyli przed zamianą slinika prawdopodobnie omawiany egzemplarz przeszedł jeszcze jakiś, hmm, zabieg numerologiczny :lol:.
Poza tym w '79 nie było jeszcze WDB w VINie.

(me: how) pisze:
Piszemy chyba o dwóch różnych oryginalnościach. Pies trącał ten licznik, korbki czy znaczek, bo wysilać się w takich kwestiach to trzeba przy W115, ewentualnie przy bardzo ciekawych beczkach i tu masz rację. Ale w tym przypadku przynależność seryjna detali w porównaniu do rocznika mówi dosyć jasno, że coś może być mocno nie tak z legalnością, a to jest przy zakupie kryterium pierwszym i najważniejszym. Tylko tyle, a może aż tyle chcieliśmy powiedzieć, ale "nieco" nam się to przeciągnęło. [oczko]

Niestety nie moge stwierdzić telefonicznie, czy auto ma w jakiś sposób przebijane numery ;) Być może ktoś kiedyś do starej budy wsadził wnętrze od młodszego egzemplarza, a może ktoś przeszczepiał numery. Tego chyba nie uda dowiedzieć się już nigdy ;) [zlosnik]

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:
Niestety nie moge stwierdzić telefonicznie, czy auto ma w jakiś sposób przebijane numery ;) Być może ktoś kiedyś do starej budy wsadził wnętrze od młodszego egzemplarza, a może ktoś przeszczepiał numery.

Na podstawie zdjęć i po rozmowie telefonicznej możesz ocenić, czy warto wydawać następne pieniądze, poświęcać czas i prosić o pomoc na odległość.

Mike_THE_GR8 pisze:
Tego chyba nie uda dowiedzieć się już nigdy ;) [zlosnik]

Nie życzę nikomu źle, ale może się to wyjaśnić szybciej niż myślisz, a efekt to wygodne buty i sieciówka MPK. Piszę to przy każdej okazji, ale myślę, że warto. Kupowałem kiedyś beczki z błędem prawnym od Urzędu Celnego, rejestrowałem je, zlecałem ekspertyzy właśnie ze względu na niezgodność VIN, czasem musiałem odnaleźć byłych właścicieli i z nimi porozmawiać. Wszystko jest fajnie do czasu, a później płacz i zgrzytanie zębów. Po prostu bądź ostrożny, bo w miejscu, gdzie je kupiłem jest parking na kilkaset aut i jasnym jest skąd sie tam wszystkie wzięły.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:
Niestety nie moge stwierdzić telefonicznie, czy auto ma w jakiś sposób przebijane numery ;) Być może ktoś kiedyś do starej budy wsadził wnętrze od młodszego egzemplarza, a może ktoś przeszczepiał numery.

Na podstawie zdjęć i po rozmowie telefonicznej możesz ocenić, czy warto wydawać następne pieniądze, poświęcać czas i prosić o pomoc na odległość.

I właśnie na tej podstawie proszę kogoś o rzucenie okiem :)

Mike_THE_GR8 pisze:
Tego chyba nie uda dowiedzieć się już nigdy ;) [zlosnik]

Nie życzę nikomu źle, ale może się to wyjaśnić szybciej niż myślisz, a efekt to wygodne buty i sieciówka MPK. Piszę to przy każdej okazji, ale myślę, że warto. Kupowałem kiedyś beczki z błędem prawnym od Urzędu Celnego, rejestrowałem je, zlecałem ekspertyzy właśnie ze względu na niezgodność VIN, czasem musiałem odnaleźć byłych właścicieli i z nimi porozmawiać. Wszystko jest fajnie do czasu, a później płacz i zgrzytanie zębów. Po prostu bądź ostrożny, bo w miejscu, gdzie je kupiłem jest parking na kilkaset aut i jasnym jest skąd sie tam wszystkie wzięły.

Cóż, mogę zapytać przez telefon właściciela o to, czy numer budy jest zgodny z tym w dowodzie, czy numer nie był przeszczepiany, itp... Odpowiedź jest twierdząca. Ale bez obejrzenia tego na własne (lub czyjeś) oczy nie jestem tego w stanie stwierdzić. W każdym razie dzięki za ostrzeżenie.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00