MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 6:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Przywoziło się zdrowe auto z D, z zarejestrowanej w Polsce padliny przekładało się numery, zgłaszało się zmianę koloru nadwozia

I to jest dla mnie definicja pojęcia szczep, szczepan, przeszczep itp.
Natomiast zmiana silnika w budzie czy przełożenie innej budy do silnika [zlosnik] w majestacie prawa i legalnie to zwykłe skundlenie auta i zrobienie z niego tzw. kundelka. Jeżeli dotyczy to pojazdów uzytkowych, a nie klasycznych i zabytków a przy okazji w jakiś sposób pomaga właścicielowi - to nie mam nic przeciwko.
Sam ostatnio bardzo poważnie zastanawiałem się nad tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65777410
i gdyby udało się sprzedać Beczkę to byłbym pewnie jego właścicielem.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Piszcie piszcie kto ma i jakiego szczepa ale pamiętajcie że Policja pilnie śledzi takie fora :roll: [zlosnik] [zlosnik]

Przypomina że rozmowy na tematy łamiąnia prawa są u nas na forum zabronione. :evil:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Panowie co jest grane??? JA za wspomnienei o OO dostalem ostrzeżenie, zamknięto topic i niek się o neic nei pytał..... A tu temat MAM SZCZEPANA i wszystky piszecie jakby to była normalka... co jest do ch...ry??? Gdzie regulaminy??

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
weteran

MacKuz pisze:
Przypomina że rozmowy na tematy łamiąnia prawa są u nas na forum zabronione.

Dlatego nie rozmawiamy na temat łamania prawa, tylko o jego skutkach [zlosnikz]

.:SPEEDYRIDER:. pisze:
Panowie co jest grane??? JA za wspomnienei o OO dostalem ostrzeżenie, zamknięto topic i niek się o neic nei pytał..... A tu temat MAM SZCZEPANA i wszystky piszecie jakby to była normalka... co jest do ch...ry??? Gdzie regulaminy??

Może podeprzyj się odpowiednim punktem regulaminu?
Jak byłeś uprzejmy zauważyć, my tu wszyscy piszemy jakby to była normalka, bo niestety niezgodność VINu ze stanem faktycznym występuje w zatrważającej liczbie pojazdów sprzedawanych w naszym kraju (widać to chociażby w postach forumowiczów chcących zakupić MB). Nikt tu nikogo do niczego nie namawia, raczej przestrzega, czy raczej uświadamia zagrożenie oraz fakt istnienia takiego zjawiska jak przeszczepianie (bo jak widać, nie wszyscy o tym wiedzą).

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Stawros pisze:
Sam ostatnio bardzo poważnie zastanawiałem się nad tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65777410
i gdyby udało się sprzedać Beczkę to byłbym pewnie jego właścicielem.

Kierownica a fuj... [chory]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

o jest do ch...ry?

A ktoś do czegoś namawia? Nie.
Ktoś podaje sposoby obejścia prawa? Nie.
Omawiany jest problem? Tak.

Rodzaj wlewanego paliwa jest kwestią wyboru, a posiadanie szczepa najczęściej nieświadomości kupującego i nadmiernego zaufania do dokumentów wystawianych przez urzędy. Przecież na papierze te samochody są często bez zarzutu.

Jak Idzik uzna, że be, to zamknie i wywali nam po minusie.

Sebian pisze:
Kierownica a fuj...

To jeszcze nie defekt, to przejściowa niedogodność ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Przestańcei szaleć i zastępować Moderatórów w każdej możliwej sytuacji !!! Matiej przecież jasno napisał (choć w późniejszych postach), że o legalbność pojazdu się nie obawia. Czyli chodzi tu o auto, które ma przełożony silnik z innego - legalne jak najbardizej (przy zachowaniu rzecz jasna procedur, dokumentacji itd.)... POjęcie szczepa może być na różne sposoby z interpretowane, ale prosze Was bardzo - czytajcie dokładnie wypowiedzi kolegów, bo potem niepotrzebny bajzel sie robi na forum !!!

PS: Przypominam, ze jeżeli jakiś post budzi Wasze wątpliwości to zamiast publicznie pouczać, czy zwracać uwagę jego autorowi (czyli de facto wkraczać w kompetencje Moderatorów), lepiej powiadomić o "podejrzanym" poście Moderatora poprzez kliknięcie buttona z "!" [oczko] Znacznie to nam wszystkim (Moderatorom) ułatwi pracę, a i mniejsze zamieszanie na forum będzie

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior

wojz pisze:
[ niezgodność VINu ze stanem faktycznym występuje w zatrważającej liczbie pojazdów sprzedawanych w naszym kraju .

Mieszacie panowie w głowach wszystkim .Dowaliłem (legalnie silnik ) + legalnie ABS + wiele innych o których wspomina sie w Daten Karcie a które to dane można odczytać po numerze Vin-u.Chyba tego słowa nie rozumiem dlatego ładniejszym okresleniem na takowy pojazd jest kundelek i przy nim pozostanę :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

A tu temat MAM SZCZEPANA i wszystky piszecie jakby to była normalka... co jest do ch...ry??? Gdzie regulaminy??

A gdzie ty widzisz w tytule tego wątku "Mam szczepana"??? Rozważamy co by było gdyby... Nie czepiaj się bezpodstawnie.

Ja przy zakupie MB zaczynam zawsze od numerów i tabliczki kodowej. Jak coś śmierdzi to omijam szerokim łukiem. Oczywiście wymieniony silnik nie stanowi aż tak wielkiego problemu, zwłaszcza przy samochodzie na codzień. Pod jednym warunkiem: jest to taka sama jednostka. Przeróbek diesla z benzyny nie lubię i bym sobie nie kupił. Z kilku powodów:
1. zawieszenie - a konkretnie sprężyny, które są dobierane do auta w zależności od silnika ale też i wyposażenia, tu niezbędny jest zgodny ze stanem faktycznym VIN,
2. most - w zasadzie każdy silnik to inne przełożenie mostu, a ci co przekładają nie zawsze wiedzą, oczywiście można przez przypadek trafić, ale częściej jest tak, że po przekładce auto nie jeździ i nie wiadomo czemu - ano przez niewłaściwe przełożenie w moście,
3. komfort zakupu części - mając kondla lub szczepana trzeba przy każdym zakupie robić "szpagat", a mając oryginał podajesz VIN i po sprawie.

Składaków też nie lubię. Widziałem w jaki sposób były przywożone na lawetach, często z wyjętymi silnikami i z kołami w bagażniku. Prace te, z racji na koszty, były wykonywane niechlujnie, niefachowo, często gdzieś pod chmurką.

A wiecie, że dziś też się przywozi składaki? Z USA. Proceder dotyczy aut nowych lub bardzo młodych i zazwyczaj drogich: kupuje się auto w salonie w USA, dajmy na to Subaru Impreza WRX STI, które u nas kosztuje jakieś 220tyś, a w USA około 30tyś USD. Auto jedzie do Niemiec, gdzie jest clone na podstawie faktury, n.p. 1000USD. Jak to możliwe? Auto jest częściowo rozebrane (wybebeszone wnętrze, szyby itp.) a papierach przewozowych jest wpisane, że "po kradzieży". Niemcy nie kwestionują tego, bo nie mają podstaw - jest bumaga, jest podstawa. Czyli płąci się 10% cła. Potem do Polski trafia legalnie razem z tłumem innych aut i kosztuje finalnie, łącznie z rejestracją i marżą importera około 130tyś PLN. Dobre?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Bardzo dobre [ok] , cło z USA jest chore.
Chciałem kiedyś przywieść Impalę i musiałem zrezygnować.
Koszt fury ok 2500 USD a opłaty nie licząc transportu miliony.... :cry:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00