MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 4:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Oryginalna wiadomosc:
Cytuj:
Neue Züricher
Zeitung vom 23.04.2005

Die 0,5 Promille-Grenze wird in der Schweiz wieder aufgehoben. Ab dem 1.
Juni 05 beträgt für Autofahrer der zulässige Alkoholgrenzwert wieder 0.8
Promille. Wie eine gesamtschweizerische Studie der ETH Zürich ergeben hat,
hat die Unfallhäufigkeit seit Einführung der 0,5 %o-Grenze stark
zugenommen.

Auffällig sei, dass speziell zur späten Stunde und an Wochenenden, die
mittel- bis schweren Unfälle eine noch nie dagewesene Zahl erreichten.
Abklärungen der Polizei haben ergeben, dass die Ursache darin liege, dass
seit dem 1. Januar die Männer nicht mehr alkoholisiert heimfahren,
sondern sich von ihren Frauen abholen lassen.
NZZ vom 23.04.2005

Szybkie tlumaczenie:

Granica 0,5 promila zostala w Szwajcarii ponownie zniesiona. Od 1. 06. 05 dozwolona granica alkoholu dla kierowcow wynosi 0,8 promila. Jak pokazaly Studia Ogolnokrajowe ETH Zurych, ilosc wypadkow po wprowadzeniu granicy 0,5 promila drastycznie wzrosla.

Szczegolnie godne uwagi jest to, ze specjalnie w poznych godzinach i w ciagu weekendu, sredniociezkie i ciezkie wypadki nie osiagnely jeszcze nigdy takiej liczby. Wg policji, przyczyna tego stanu rzeczy lezy w tym, ze od 1.01 panowie nie prowadza wiecej po alkoholu, tylko pozwalaja sie odwiesc Pania do domu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
No nie wiem... :-?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ta juz widze ja u nas poidniosa.....strach by wychodzic na droge....Dziaj w radiu Zet mowili ze jakis kolo 23 lata w maluchu z 4,xx promila(nie dosłyszałem ile) gdzies palnął w słupa-jego panna ma złamaną szczenke....Daleko szukac-długie łykendy.Policja zapowiada ze bedzie trzepac a i tak zatrzymują 2 lub 3 tysiace pijanych.....A teraz im pozwol wypic 2 lub 3 piwa....Bo przeciez 0.8 promila to według niektorych to trzeba wypic ze 0,5 litra lub 20 piw. :evil: Moim zdaniem dobrym pomysłem było abieranie samochodu jako narzedzia przestepstwa [usmiech]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Moim zdaniem dobrym pomysłem było abieranie samochodu jako narzedzia przestepstwa

To już prędzej odciąc głowę albo zabrac wątrobę - 1 bezposrednio odpowiada za decyzję o przyjeciu etanou zaś 2 za późniejszą eliminację :D [oczko]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Dziaj w radiu Zet mowili ze jakis kolo 23 lata w maluchu z 4,xx promila

tak, tez o tym czytalem: http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=665505

Niestety, statystyki w Polsce sa straszne, jezeli chodzi o pijanych. Ostatnio czytalem, ze gosc wielokrotnie byl zatrzymywany po pijaku, zabrali mu prawko, najpierw na pol roku, pozniej na wiecej, dali grzywne... i nic to nie pomoglo. to za 9 (!) dopiero razem wsadzili go do wieznia! Przykladow jest wiele, niestety...

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dzisiaj oglądałem co prawda na Polsacie w Interwencji o Wójcie jakiejś mieściny koło Makowa mazowieckiego którego złapali za jazde po pijaku , miał 2,8 zabrali mu prawko na 3 lata ale i żeby po roku czasu załapac go znowu na dynksie , ale i to mało - bo cały czas jezdzi a jak go nagrali kamęrą i mu pokazali to się śmiał - i min dlatego pomysł by sie u nas niesprawdził :cry: Nie ta kultura

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
dzisiaj oglądałem co prawda na Polsacie w Interwencji o Wójcie jakiejś mieściny koło Makowa mazowieckiego którego złapali za jazde po pijaku , miał 2,8 zabrali mu prawko na 3 lata ale i żeby po roku czasu załapac go znowu na dynksie , ale i to mało - bo cały czas jezdzi a jak go nagrali kamęrą i mu pokazali to się śmiał - i min dlatego pomysł by sie u nas niesprawdził :cry: Nie ta kultura

Tu nie chcodzi o kulturę tylko o egzekwowanie prawa, czego w naszym kraju niestety brakuje.

Złapali Cie po pijaku, zabrali prawko i dali grzywnę OK. Złapali Cię za drugim razem po pijaku już bez prawka, zamykają i jest spokój.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Tu nie chcodzi o kulturę tylko o egzekwowanie prawa, czego w naszym kraju niestety brakuje.

Ok ale to spojrzenie z drugiej strony , Bo jeśli Dostajemy norme że np. Dopuszczalne stężenie alkocholu w kraju może wynośić 0,8 - to ta norma jako adresata bezpośredniego ma nas -obywateli a dopiero w momencie niezastosowania się do dyspozycji tej normy daje uprawnie organom kontrolnym i sądowym do egzekwowanie prawa. Cenna uwaga że jeśli było by prawo egzekwowane z całą konsekwencją i rzetelnie to napewno wielu by to odstraszyło , ale rdzen problemu lerzy min. w myśleniu człowieka- w tym przypadku bardzo krótkowzrocznym , w otoczeniu z jakim sie styka , Im bardziej naród świadomy tym mu można na więcej pozwolić , zupełnie jak z dzieckiem - im starsze tym jego wolność większa

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A tak przy okazji, orientuje się ktoś jaka jest dopuszczalna dawka w PL i ile to jest w przeliczeniu na piwa (około). [zlosnik]

Zawsze mam ten sam problem. Jadę się spotkać np. ze znajomymi i chętnie wypiłbym jakiś browar (choćby mały) a nie wiem czy mogę. Wydaje mi się, że 0,33 nie powinno stanowić problemu, mam rację czy nie?

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop

Witam,
Taksówki powinny być tańsze poprostu....
Lub prywatne(bezpieczniejsze czystsze tańsze)pociągi i uwolniony rynek transportowy, w tym także rzeczny.
Wtedy nie chcialo by się nikomu ciągnąć fury na koniec miasta albo do rodzinki nawet na drugą stronę Polski i mógłby wracać na rauszu nie mówiąc o tym że wracając mógłby nadal imprezować.
Sądzę, że wtedy napewno zabójstw na drogach bylo by mniej.
A co do tych, którzy jednak by dalej nachlanie jeżdzili to chyba.... jakieś kary takie szybko wymierzalne np. w ciągu 24h (np. od 0,x promila * 100 batów na drodze od gliniarza czyli 0,8 x 100) = 80 baciorów po plerach.
(stykło by do końca życia (napewno na mnie by podziałało).

pozdrawiam

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"
Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"
Breslauer,

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Vesa pisze:
A co do tych, którzy jednak by dalej nachlanie jeżdzili to chyba.... jakieś kary takie szybko wymierzalne np. w ciągu 24h (np. od 0,x promila * 100 batów na drodze od gliniarza czyli 0,8 x 100) = 80 baciorów po plerach.
(stykło by do końca życia (napewno na mnie by podziałało).

Powinno to brzmieć tak: "Gumową pałą w biały dzień w miejscu publicznym tuż po zatrzymaniu 10 razów na goły tyłek na masce własnego auta" [zlosnik] Opowiadał mi kiedyś mój wujek, były kapitan drogówki, jak na patelni de Gaulle'a w W-wie młoda policjantka zatrzymała kierowcę auta, który coś nawywijał. Wyprosiła go z auta i przy tłumie gapiów zaczęła głośno mu klarować różne nauki i to w taki sposób, że tłum podchwycił temat i zaczął dogadywać, żeby dobrze mu nagadała, bo jeździ taki jak matoł itd. Facet stał oblany cegłą i po stokroć wolałby zapłacić niż być wystawionym na takie pośmiewisko. Drugim przykładem była opowieść ww. wujka o radarach kaskadowych, gdzie na piątym łapano 20% tych, których zatrzymano za przekroczenie prędkości na pierwszym. Za każdym razem płacili i jechali dalej jak wariaci, choć nawet na ostatnim punkcie kontroli dostawali informację, że dalej stoi kolejny radar. Wniosek jest prosty - należy takich lać, gdzie i jak popadnie, a upokorzenie będzie dużo skuteczniejszą karą niż mandat.

A co do Polaków i Szwajcarów, to u nas chyba lepiej dać wsiąść za kółko babie niż pijakowi [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
mam rację czy nie?

Tak i nie :D

Vesa pisze:
Taksówki powinny być tańsze poprostu...

Powiedz to taksówkarzom. I tak mają średnio dochodową robotę (Sz-n).

Vesa pisze:
Lub prywatne(bezpieczniejsze czystsze tańsze)pociągi i uwolniony rynek transportowy, w tym także rzeczny.

"marzenia za grosz..." - też mi się zdarza rozmyślać o pięknym kraju.

Vesa pisze:
napewno na mnie by podziałało

Tobie raczej nie jest to potrzebne, więc nie bądź samolubny i pomyśl o innych :D

Sebian pisze:
Facet stał oblany cegłą i po stokroć wolałby zapłacić niż być wystawionym na takie pośmiewisko.

Podobnie wygląda w Chinach wdrażanie obajteli do Europejskich zwyczajów przed Olimpiadą - główny bodziec hamujący przed zachowywaniem się nas ulicach (piesi i kierowcy po społu), jak jeszcze rok-dwa wcześniej, to groźba wstydu. Aczkolwiek też uważam, że Porządny op...er dla matołków nie jest zły.

Sebian pisze:
opowieść ww. wujka o radarach kaskadowych

Znam takich i słyszałem nieco podobne historie.

Niezadowolonym sugeruję emigrację na Alaskę (do 1 promille) lub do Argentyny - do chwili spowodowania wypadku, mało kogo obchodzi, jak prowadzisz - Twoja brocha i Twoje jaja, jeśli dasz d..y :D

Można ludzi traktować - oczywiście generalizując - na dwa sposoby. Albo jako jednostki odpowiedzialne za siebie, ale to jest trudne czasem/często boli albo też jak przygłupie barany, o które trze ba dbać, żeby nie zrobiły sobie kuku. Dla większości model "opiekuńczy" jest milszy. To, że po jakimś czasie faktycznie mamy stado baranów, to już inasza inszość – ważne, że nie pchają się do koryta, gdzie siedzą świnie.

Kończąc ten przydługi wywód o naszym Folwarku, życzę wszystkim trzeźwości na drodze u siebie i innych.

P.S. 0,3 promille byłoby wystarczająco bezpieczne i pozwalałoby większości mężczyzn na wypicie 1 piwa.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant

Wookee pisze:
and6412 pisze:
mam rację czy nie?

Tak i nie :D

Poprostu nigdy nie wiesz kiedy tak, a kiedy nie. Zależy nie tylko od indywydualnych "zdolności", ale tez od dnia, jak sie wyspales, kiedy jadłes, jakie jest ciśnienie, temperatura wilgotność... Czynników od i ciut, ciut...
Co więcej, czas wietrzenia podlega tym samym regułom, i słyszałem przypadki jak koleś promilował po 6 godzinach od piwka...

Tytuł:
swój chłop

Vesa pisze:
Taksówki powinny być tańsze poprostu...

Powiedz to taksówkarzom. I tak mają średnio dochodową robotę (Sz-n).

Ale chodzi mi o obniżenie akcyz, podatków, koncnesji i innych opłat podnoszących cenę tej uslugi a nie obniżenie zysków taksówkarzy.

pozdro

p.s. No może czas te marzenia realizować ?

Mercedes Benz W115 220D 1972 "LULU"

Mercedes Benz W210 320cdi 2001 "CYCUŚ"

Breslauer,

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Powinno to brzmieć tak: "Gumową pałą w biały dzień w miejscu publicznym tuż po zatrzymaniu 10 razów na goły tyłek na masce własnego auta" Opowiadał mi kiedyś mój wujek, były kapitan drogówki, jak na patelni de Gaulle'a w W-wie młoda policjantka zatrzymała kierowcę auta, który coś nawywijał. Wyprosiła go z auta i przy tłumie gapiów zaczęła głośno mu klarować różne nauki i to w taki sposób, że tłum podchwycił temat i zaczął dogadywać, żeby dobrze mu nagadała, bo jeździ taki jak matoł itd. Facet stał oblany cegłą i po stokroć wolałby zapłacić niż być wystawionym na takie pośmiewisko
[ok]
czytałem że w Tokio oprócz zabrania prawka skazują na sprzątanie ulic jako kara dodatkowa a w Chinach jest serio kara chłosty

Kówar najgorsze że u niektórych zanim zacznie działać mózg jest często zapóźno ,
Niemam litości dla takich którzy mają w d.... czyjeś życie
a 0,3 to rozsądna dawka ............dla rozsądnych ludzi

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00