MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 11:15 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

wojz pisze:
Kiedyś w jednym z pierwszych polskich numerów Auto Świata był artykół o praniu tapicerki. Posłużyli się W123, pamiętam, że miał jasną tapicerkę. Ściągnęli szmaty z siedzeń, wyciągnęli z nich te filcowe paski i wszystko co dalo się odpiąc/wyjąć. Potem najnormalniej w świecie włożyli to do pralki, wyprali, rozwiesili na sznurkach, po wyschnięciu wyprasowali. Po zmontowaniu siedzenia wyglądały naprawdę pierwszorzędnie - żadnych plam czy zacieków, przy czym nic w tapicerce nie uległo uszkodzeniu.
Może warto spróbować? ;)

Kiepski sposob, bo w123 ma mocowania z kartonu na tapicerce. Po praniu niewiele z nich zostanie, choc mozna wszyc inne [oczko]

Tytuł:
weteran

laudan pisze:
wojz pisze:
Kiedyś w jednym z pierwszych polskich numerów Auto Świata był artykół o praniu tapicerki. Posłużyli się W123, pamiętam, że miał jasną tapicerkę. Ściągnęli szmaty z siedzeń, wyciągnęli z nich te filcowe paski i wszystko co dalo się odpiąc/wyjąć. Potem najnormalniej w świecie włożyli to do pralki, wyprali, rozwiesili na sznurkach, po wyschnięciu wyprasowali. Po zmontowaniu siedzenia wyglądały naprawdę pierwszorzędnie - żadnych plam czy zacieków, przy czym nic w tapicerce nie uległo uszkodzeniu.
Może warto spróbować? ;)

Kiepski sposob, bo w123 ma mocowania z kartonu na tapicerce. Po praniu niewiele z nich zostanie, choc mozna wszyc inne [oczko]

Czytałeś ww artykuł, że go negujesz? Bo ja czytałem, stąd też o nim wspomniałem. Wyraźnie napisałem, że uszkodzeń nie było, usztywnienie nie uległo zniszczeniu. Pisanie krytykanckich postów dla samego pisania (popisania sie?) ma się tu dobrze, ba - ma sie coraz lepiej mimo wzmożonych starań M i A.

Tytuł:
Swoja BABA
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Tutaj moja asystentka/modelka przedstawia jeszcze raz sam pokrowiec oparcia twarz ma zakrytą aby nie odciągać uwagi od meritum sprawy ;)
Obrazek

jaka asystentka jaka asystentka? [oczko]
twarz mam zakrytą bom nieśmiała z natury i nie nawykła do publicznych obnażeń... he he he :bujakx:
ale masz roboty z tym praniem...

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
No to operacja dobiegła końca

MacKuz pisze:
No to taborety zostały wziete na warsztat.

Postanowiłem że zdejme tapicerke i wypiore ją ręcznie w wannie.

Jak wymyśliłem ta też zrobiłem:

Taborety przed moją ingerencją:
Obrazek
tutaj widać plecy fotela pasażera oraz zdjety podłokietnik.
Obrazek
fotel kierowcy
Obrazek

Po długich walkach z materią ukończyłem wymiane taboretów i kanapy z pełnym sukcesem :)

Na górze macie poglądowe fotki jak wyglądało przed liftingiem a poniżej już na gotowo (kanapy przed liftingiem nie mam ale wygladała tragicznie uwierzcie mi na słowo)

Podłokietnik troszke nie z tej bajki ale juz trudno.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Te 'białe' fotrle i kanapa bardzo dobrze robią (wg mnie) z resztą brązowej tapicerki
Obrazek
Natomiast kanapa a szczególnie oparcie zostało poddane kompletnemu remontowi wzmocniłem trawe wyściułką z grubej 'karimaty' a braki wykruszonej trawy uzupełniłem nową gąbką - jak z fabryki teraz jest
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No to teraz biere sie za motor wymiana wałka, (może łańcucha rozrządu), uszczelniaczy i pompy wtryskowej to tak dla sportu :)

Z pola walki pozdrawia MacKuz

ps.
nie chciałbym walczyć jeszcze raz z tymi fotelami - podziwiam tapicerów - respect [ok]

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
O kurka, jestem pod wrażeniem [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

cholerka, ja się zacząłem meczyć teraz z moimi siedzeniami i kanpą. Są strasznei zapusdzcone syfem. Czyściłem je już 2 razy Vaniszem ale nic nei schodzi, a nei mam też czasu zeby zdejmowac materiał z siedzeń. Hmm mzoę spróbowac pożyczyc od kogoś odkurzacz na pare....

Mac Kuz i jak nei rozmokly sie te paski z tektury przy moczeniu??

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

.:SPEEDYRIDER:. pisze:
Mac Kuz i jak nei rozmokly sie te paski z tektury przy moczeniu??

rozmokły sie w jednym przypadku gdu Dana namówiłe mnie na pranie jednego z pokrowców fotela w pralce - one po porstu znikły ale troche wikolu i płyty pilśniowej załatwiły sprawe na cacay.

Generalnie polecam pranie w wannie szczotką do rąk wspomagane jakimś odplamiaczem.
pralka to nie jest dobry pomysł zmiemia sie że tak powiem geometria :D :D

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
ps.
nie chciałbym walczyć jeszcze raz z tymi fotelami - podziwiam tapicerów - respect [ok]

W takim razie musisz założyć folie na fotele, albo samemu się w nią ubierać. [zlosniki]

Świetna robota! [ok]

Mam przed sobą pranie welurowej tapicerki, tylko chyba zrobie to nieco inną i pewnie gorszą metodą. ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Te 'białe' fotrle i kanapa bardzo dobrze robią (wg mnie) z resztą brązowej tapicerki

Myślę, że robiłyby jeszcze lepiej jakbys boczki materiałowe w drzwiach wymienił na takie same jak materiał na siedziskach. Kompnowałoby sie idealnie.

Ale to tylko moje przemyslenia [oczko]

I mam jeszcze jedno pytanie. Widzę, że masz podłokietnik przykręcony do fotela pasażera. Czy faktycznie tak powinno być ? U mnie też jest przykręcony do fotela pasażera, ale nie trzyma się w poziomie tylko opada do środkowej konsoli. Po wstepnych oględzinach myślałem, że po prostu starszy Pan źle go przykręcił.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
U mnie też jest przykręcony do fotela pasażera, ale nie trzyma się w poziomie tylko opada do środkowej konsoli.

Moj też lekko opada mimo, że jak miałem rozebrany fotel to wyklepałem tą metalową scianke boczną do której jest przykręcony leniuch bo była powyginana.

Chyba powinien byc przykręcony do fotela pasażera jednak jak rozebrałem fotel kierowcy to tez miał dziury na leniucha.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Chyba powinien byc przykręcony do fotela pasażera jednak jak rozebrałem fotel kierowcy to tez miał dziury na leniucha.

No włąśnie trochę obmacałem fotel kierowcy i stwierdziłem, że teoretycznie mógłby tam być przykręcony.

Na fotelu pasażera mam taką dziwną metalową konstrukcję do której jest przykręcony, zastanawia mnie to czy tak własnie powinno być... :roll:

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Nie wiem jak w pierwszej serii, ale w drugiej powinien być mocowany do fotela kierowcy. ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Cem pisze:
Nie wiem jak w pierwszej serii, ale w drugiej powinien być mocowany do fotela kierowcy. ;)

Czyli w pierwszej chyba też, to c omam na fotelu pasażera wygląda mi na jakis dziwny patent. No nic będe sie musiał porozglądać i to też w swoim czasie doprowadzić do porządku.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Cem pisze:

Czyli w pierwszej chyba też, to c omam na fotelu pasażera wygląda mi na jakis dziwny patent. No nic będe sie musiał porozglądać i to też w swoim czasie doprowadzić do porządku.

Ja bym nie ruszał, zostanie brzydka dziura po mocowaniu leniucha.
Chyba, że masz identyczną tapicerke na zmiane. ;)

A tak swoją drogą to widziałem kilka 116'tek z "odwrócownym leniuchem".

EDIT: Może ktoś ma jakiś pomysł na wypranie weluru? Tylko chyba jest to zbyt delikatny materiał na sposób MacKuza...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zastanow sie, czy nie psiknac teraz obic jakims impregnatem w sprayu... Kazda rzecz po praniu chlonie brud jak zloto...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00