MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 12:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cześć,
może wiecie może nie ale ja sie dowiedziałem pare dni temu że w Polsce będzie koncert JM Jarrea. [zlosnik2] Ma odbyć się 26 sierpnia w Gdańsku. Bilety juz niedługo w sprzedaży. Kiedyś byłem fanem"Żarówki"... potem mi sie trochę znudził ale jego koncerty to wydarzenia. Raz do roku albo rzadziej.
Mam nadzieje jakoś tam dotrzeć choć będe na wakacjach na Mazurach.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:

I jak Futrzak dotarłeś ????

Ja dotarłem i było ciekawie. 800kW mocy muzycznej dało znać o sobie. [usmiech]

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Grzegi pisze:
Futrzak pisze:

I jak Futrzak dotarłeś ????

Ja dotarłem i było ciekawie. 800kW mocy muzycznej dało znać o sobie. [usmiech]

Mój grzejnik ma 2kW i nie gra. Proponuję ne pisać głupot [zlosnik] Choć to moja branża, to nie dane mi było uczestniczych w tym koncercie. Z każdą minutą spędzoną przed telewizorem stawałem się coraz bardziej wściekły i zazdrościłem kolegom, którzy byli na miejscu i dryndali do mnie z komórek z hasłem "Słuchaj!". Zawsze chciałem być na koncercie JM Jarre i to dokładnie z takim repertuarem, jaki wykonał w Stoczni Gdańskiej. Mało tego, przeszła mi koło nosa okazja odsłuchania najlepszego na świecie koncertowego systemu wyrównanego liniowo V-DOSC firmy L-Acoustics (tak, nie zagłębiając się w szczegóły jest coś lepszego od EV). O ile to drugie i tak mi się trafi, to mojej piątkowej niebytności w gdańsku zawsze będę żałował.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Mój grzejnik ma 2kW i nie gra. Proponuję ne pisać głupot

No nie wiem, sugerowałem się:

Około 19. uczestnikom koncertu, którzy byli już na terenie stoczni, wykonano wspólne zdjęcie. Potem na scenie pojawił się Stanisław Sojka, którego występ poprzedził show gwiazdy wieczoru.

Jeana Michela Jarre'a widzowie zobaczyli tuż przed 21. Został on przywieziony na specjalnej platformie, w otoczeniu stoczniowców w żółtych kaskach i niebieskich ubraniach roboczych.

Wówczas to widzom zaprezentowano możliwości aparatury nagłaśniającej o mocy 800 tysięcy watów. Niebo rozświetliły reflektory bijące strugą światła na wysokość kilku kilometrów. Ściany hal produkcyjnych, stojących za sceną, posłużyły za ekrany na których przedstawiano m.in. filmy i zdjęcia z czasów strajków w Stoczni Gdańskiej im. Lenina, euforię po podpisaniu porozumień, a także czołgi stojące pod zakładem tuż po ogłoszeniu stanu wojennego.

Sebian pisze:
Zawsze chciałem być na koncercie JM Jarre i to dokładnie z takim repertuarem, jaki wykonał w Stoczni Gdańskiej.

Mam repertuar na MP3..tylko, że jest tego ze 180MB. Mogę podesłać, jak chcesz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 282401
A ja bylem na zywo, w sektorze A1 i mowie Wam, zalujcie, ze Was nie bylo...

Wrazenia niesamowite, choc JMJ lubi moj brat i przyjaciel... Ja raczej srednio, ale efekty koncertu przerosly moje oczekiwania.

Polski Fiat 125p 1968 1300cc
Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL
o-----------------------------------o

Tytuł:
Klubowicz

Jakie to źródło? Pewnie nic związanego z pro-audio, ale 800kW dobrze wygląda w rubryce z informacjami. Mnie nie rusza wcale, a częśćiej śmieszy - ot taki zawód [oczko] Pędzę z wyjaśnieniem. Mocy głośnika potrzebna jest w zasadzie tylko po to, aby do niego dobrać odpowiedni napęd, czyli wzmacniacz. Jesli chodzi o tzw. "parę" czy "kopa", to bardziej wymownym parametrem jest skuteczność głośnika czy w tym, wypadku całej aparatury nagłaśniającej. Na małym przykłądzie wygląda to tak:

Jedna kolumna głośnikowa o mocy 300W (np. wg najbardziej rygorystycznej normy EIA / 1200W Peak) posiada dynamikę/skuteczność 101dB (SPL). Druga kolumna głośnikowa o mocy 400W czy nawet 600W (określona tą samą normą) oferuje 98dB. Mało tego - kosztują tyle samo. Jakie płyna z tego wnioski? Szkoda prądu i pieniędzy na tą o wiuększej mocy, bo po pierwsze potrzebny będzie do jej napędzenia większy (i co za tym idzie droższy) wzmacniacz mocy, a efektywność jej i tak będzie o 3dB mniejsza od tej 300-watowej. 3dB więcej oznaczają, że to maleństwo 300W będzie 2 razy głośniejsze od tego bydlaczka 600W. Aby osiągnąć 101dB potrzebne byłyby dwie kolumny 600W o dynamice 98dB i stosownych wzmacniaczach. Zatem tak naprawdę w dzisiejszych czasach i przy dzisiejszej technologii moc można sobie potłuc o kant tyłka. Dziś aparatury koncertowe nie przypominają tych sprzed 7-10 lat, kiedy to stawiano całe ściany. Dziś wiesza się jeden rządek kolumn, który generuje falę płaską (nie bez znaczenia pozostaje tutaj konstrukcja kolumny) o piekielnej dynamice. Systemy te nazywane są wyrównanymi liniowo, gdyż zapewniają idealne pokrycie zadanych przestrzeni jednorodnym dźwiękiem o tym samym ciśnieniu w pwłnym paśmie w polu odsłuchu. Na świecie sa tylko 3 firmy, które posiadają tego typu aparatury z prawdziwego zdarzenia. Numerem jeden jest wspomniany wyżej L-Acoustics i ich systemy V-DOSC i dV-DOSC, oraz firmy Electro-Voice (X-Line, X-Line Compact, X-Line Very Compact) i Adamson. Pozostałe firmy produkują modne z wyglądu zestawy, których parametry nie spełniają założeń liniowości, czyli np. są liniowe tylko do 6-8kHz, a sztuką jest pokonanie częśtotliwości 12kHz i wyższych. V-DOSC jest dziełem dwóch fizyków jądrowych, którzy teorię kwantów przełożyli na akustykę. No i o tym możnaby długo pisać. Zapraszam na moje strony www.sebian.pl, gdzie o tego typu aparaturach można poczytać (przerwa techniczna na stronie obowiązuje do jutra). Polecam punkt w menu strony "Artykuły prasowe" i wywiad z Paulem Baumanem z L-Acoustics udostepniony dzięki uprzejmości miesięcznika Estrada i Studio.

Za MP3 dziękuję, bo jestm anty-mp3 i anty-divx.

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

ja piatkowy wieczor spedzilem przed TV i wcale nie bylo fajnie, nawet jedna "mrowka ciarkowa" nie przeszla przez moj kark. Okazja do takiego wydarzenia muzycznego byla idealna, miejsce rewelacyjne i nic z tego. Widzialem jakies skroty z innych "show mistrza", wydaje mi sie ze koncertowi w Gdansku jeszcze troche brakowalo. Nie jestem fanem ani JMJra, ani laserow. Czasami fajnie jest popatrzec na cos innego, czego w piatek nie widzialem. Przywiozl ze soba troche sztucznych ogni i co? porcje tego serwuje nam co roku Jurek podczas WOSP. a pokazy laserowe lepsze bywaja na techno imprezach np. w Instytucie Energetyki.

okazja wspaniala, koncert lipa [wscieklosc]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
koncert lipa

Zgadzam się w zupełności.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sebian, dzięki za teorię, może parę zer się przestawiło, ale faktem jest, że było niezłe nagłośnienie

Sebian pisze:
Za MP3 dziękuję, bo jestm anty-mp3 i anty-divx.

Ależ Ty jesteś anty.....LPG również [zlosnik]

SKOWRON pisze:
ja piatkowy wieczor spedzilem przed TV i wcale nie bylo fajnie, nawet jedna "mrowka ciarkowa" nie przeszla przez moj kark.

No bo to jak lizanie lizaczka przez papierek, albo ... hehe [zlosnik]

Tytuł:
Jeszcze raz, 101 dB ma być z 1 W w odległości 1 m od zestawu, na osi w polu bezpośrednim, przy pomijalnym polu rozproszonym, to jak damy 300 W mocy elektrycznej to dostaniemy 8 x 3 dB +101 dB razem 125 dB.
A drugi zestaw 98 dB na 1 m z 1 W jak napędzimy 9 x 3 dB mocniej to będzie 125 dB.
Więc teoretycznie to samo. Tyle że większą jajecznicę na radiatorach można usmażyć. Te 800 kW to oczywiście moc elektryczna co przy efektywności około 2-3% daje około 20 kW mocy akustycznej, jakby policzyć w odległości 200m od głośników to pewnie było podobnie jak dałem czadu ze swych 4 x 25 W w polu rozproszonym w salonie 30mkw.
Nie wiem jak Wy, ale dla mnie lepiej brzmiał koncert w Pompejach głównego rywala JMJ u mnie.
Jeszcze Fryderyk Merkuriusz i Mikołaj Starepole mnie kręcą.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Heh, no własnie -moc jaka jest w stanie przyjac głosnik nic nie mówi o ciśnieniu jakie potrafi wygenerowac. Róznica w efektywnosci/skutecznosci zaledwie 3db (85 a 88db) to w realu ogromna przepaść [zlosnikz]
Dlatego nawet szanowane powszechnie audiofilskie marki regularnie zawyzaja ten parametr na papierze. Poza zaledwei kilkoma jest to jusz niestety regułą. Rekordzistą jest Monitor Audio, które choć zazwyczaj brzmi pieknie to potrafi wpisac w danych 91dB przy żeczywistycjh 85db. Drobiazg :lol:

A koncert Żara ( w telewizorni) to niestety gruz -padaka [szalone] . Tym większa im bardziej się Jarra zna i ceni i tym większa im większe się miało apetyty przed. "Mury" ś.p. Jacka Kaczmarskiego to jakaś kpina. To opinia moja jak i znajomych i rodziców czyli dość szerokiego przekroju wiekowego. Z pewnościa na żywo to inna para kaloszy. Ale znam takie koncerty, które nawet w szkalnym okienku wywołują wspomniane wczesniej "mrówki ciarkowe".

Cytuj:
Fryderyk Merkuriusz i Mikołaj Starepole mnie kręcą.

Nio ten pierwszy to byl Gigant 8) . Michał Staropolski tesz ma u mnie ciepły kącik :P . Dobrze sie słucha w autku " The songs of distant earth."

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
Klubowicz

Croolick pisze:
Heh, no własnie -moc jaka jest w stanie przyjac głosnik nic nie mówi o ciśnieniu jakie potrafi wygenerowac. Róznica w efektywnosci/skutecznosci zaledwie 3db (85 a 88db) to w realu ogromna przepaść [zlosnikz]
Dlatego nawet szanowane powszechnie audiofilskie marki regularnie zawyzaja ten parametr na papierze. Poza zaledwei kilkoma jest to jusz niestety regułą. Rekordzistą jest Monitor Audio, które choć zazwyczaj brzmi pieknie to potrafi wpisac w danych 91dB przy żeczywistycjh 85db. Drobiazg :lol:

Tylko my tutaj nie rozmawiamy o audiofilskich klockach, które - za przeproszeniem - o kant dupy można potłuc razem z tymi, którym się bardziej wydaje niż naprawdę słyszą. Co innego w pro-audio - zupełnie inna para kaloszy. Na codzień sprzedają to, na czym graja np. The Rolling Stones. Zapraszam w weekend do Lubina k/Legnicy, gdzie dwie tego typu aparaturę wystawimy. Przy okazji wreszcie napiję się z Oczkiem [oczko]

Croolick pisze:
A koncert Żara ( w telewizorni) to niestety gruz -padaka [szalone] . Tym większa im bardziej się Jarra zna i ceni i tym większa im większe się miało apetyty przed. "Mury" ś.p. Jacka Kaczmarskiego to jakaś kpina. To opinia moja jak i znajomych i rodziców czyli dość szerokiego przekroju wiekowego. Z pewnościa na żywo to inna para kaloszy. Ale znam takie koncerty, które nawet w szkalnym okienku wywołują wspomniane wczesniej "mrówki ciarkowe".

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. U mnie "mrówczyło" - do tego nawiązanie do koncertu w Lionie. Jako mający do czynienia z TV dość często uważam, że koncert był dobrze zrealizowany. Naszą TVP będę stanowczo bronił. Może mało kto wie, ale TVP uznana jest na całym świecie na jedną z najnowocześnejszych i za najlepszą (w sensie pracy i realizacji) ekipę. Nie raz widziałem zagranicznych gości, którzy wchodząc do budynków i studiów na Woronicza mysleli, że znajdą w środku jakieś białe misie itp. A potem miło było patrzeć, jak chłopcom szczeny walą o podłogę [zlosnik]

Ale w sumie nie ma o co kruszyć kopii, nie? [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

KajTan pisze:
A ja bylem na zywo, w sektorze A1 i mowie Wam, zalujcie, ze Was nie bylo...

Wrazenia niesamowite, choc JMJ lubi moj brat i przyjaciel... Ja raczej srednio, ale efekty koncertu przerosly moje oczekiwania.

Jakos Cie tam nie widzialem [zlosnik]
JMJ lubilem kiedys, ale milo jest czasem sobie tak powspominac, zwlaszcza, ze to nie byl zwykly koncert [ok]

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 282401
misiek pisze:
Jakos Cie tam nie widzialem [zlosnik]
JMJ lubilem kiedys, ale milo jest czasem sobie tak powspominac, zwlaszcza, ze to nie byl zwykly koncert [ok]

Nie martw sie, byl tam moj eXszef, eXwspolpracownicy i eXzarzad z DE, na szczescie tez ich nie widzialem... ;))

KajTan

www.fiacik.pl

Polski Fiat 125p 1968 1300cc

Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL

o-----------------------------------o

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Mimo, że na aparaturze się nei znam i te kilowaty nie robią na mnie wrażenia, to na koncercie byłem i baaaaaaaaaaaaaardzo mi się podobało !!! Stworzył wspaniałe widowisko!!! :-))))

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00