MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 10:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Mam następujące hobby. Umiem i lubię programować mikrokontrolery. Chętnie wykonam sterowanie siłownikami, diodami, wyświetlaczami, dorobię programowanie z klawiatury.
Jeśli macie jakieś urządzenia wykonawcze, ale leżą bo nie umiemy ich posterować to ja chętnie powspółpracuję jako programista-sprzętowiec.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Bodzio pisze:
Jeśli macie jakieś urządzenia wykonawcze, ale leżą bo nie umiemy ich posterować to ja chętnie powspółpracuję jako programista-sprzętowiec.

O, to ja mam jedno zagadnienie. Czy potrafiłbyś przystosować joystick [nie analogowy, tylko taki na mikrostykach 0/1] do symulowania PC-towej klawiatury, a konkretniej wybranych jej klawiszy? Czy kosztowne jest to do wykonania?

Tytuł:
Podpinasz pod game-port czy chcesz sterować lusterkami w samochodzie ?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
Podpinasz pod game-port czy chcesz sterować lusterkami w samochodzie ?

Nie, chcę mieć przejściówkę, która pozwoli mi podłączyć do PC-ta poprzez złącze klawiaturowe joystick lub inny układ z 5-6 przyciskami monostabilnymi. Innymi słowy potrzebuję zasymulować innym urządzeniem [w sposób ograniczony] klawiaturę komputera. Tak by móc takim joyem sterować grę tak jakby to było strzałkami na klawiaturze. Jest to dla mnie jedyna techniczna przeszkoda do pokonania przy budowie repliki starego automatu do gier arcade.

Tytuł:
Teoretycznie do zrobienia, układ ma rozpoznawać kilka wejść 0-1 (Lewo, Prawo, Góra, Dół, Fire, Autofire) oraz jedno wyjście udające klawiaturę.
Dodatkowo dorobiłbym wejście na prawdziwą klawiaturę (for fun).

Teraz pytanie zasadnicze - replika jest oparta o PC ? Może łatwiej oprogramować obsługę portu joysticka by w bufor klawiatury wstawiał klawiszki ?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:

Teraz pytanie zasadnicze - replika jest oparta o PC ? Może łatwiej oprogramować obsługę portu joysticka by w bufor klawiatury wstawiał klawiszki ?

Replika ma być oparta o PC [w zasadzie bez znaczenia, czy architektura AT czy ATX]. W przypadku oprogramowania portu joysticka martwią mnie dwie rzeczy -
1. joy'e podpinane do tego portu były najczęściej analogowe, to zupełnie nie przystaje do tego co jest mi potrzebne
2. nie wiem, czy takie rozwiązanie zadziałałoby równie skutecznie na większości gier [bardziej niż o nie działanie w ogóle, obawiam się komplikacji przy obsłudze np 2 klawiszy na raz, lub nieodpowiedniej reakcji na dłuższe przyciśnięcie przycisku].
Różne gry różnie obsługują klawiaturę, na tyle na ile pozwala moja mierna wiedza informatyczna widzę w czysto hardware'owym symulowaniu klawiatury pewniejsze rozwiązanie.

Tytuł:
Dużo lutowania, ale rozumiem, że masz wprawę,
potrzebujemy opis pracy klawiatury (w sensie opis sygnałów przy standardowej pracy),
a jeśli program przeprogramowuje sobie klawiaturę to potrzebujemy opis tego zjawiska,
możliwe, że i tak warto wykonać dwukierunkowy analizator pogaduszek PC z klawiaturą - z zapamiętywaniem lub drukowaniem wyników, układ rośnie ale zabawy będzie na kilka czteropaków.
Szkoda tylko, że oddalamy się od automatyki samochodowej.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
Szkoda tylko, że oddalamy się od automatyki samochodowej.

W dziedzinie elektroniki samochodowej uznaję tylko :
- Rozrusznik / zapłon / ładowanie
- Układ taktujący wycieraczki
- Układ taktujący kierunkowskazy
- Układ regulujący prędkość nawiewu w kabinie
- Zegarek kwarcowy
- Audio

...i im prostsze są te układy, tym lepsze :) Jedno czego brak widzę na rynku, to modulatory FM montowane w aucie na kablu radiowym. Mam coś takiego zamontowanego w srebrnej, ale to był komplet razem ze zmieniarką. Natomiast obecnie na popularności zyskują małe odtwarzacze mp3. Gdyby można było w prosty sposób wpuścić dowolny sygnał audio do zabytkowego radia samochodowego które posiada tylko i wyłącznie odbiór AM/FM, rozwiązałoby to problemy wielu wielu ludzi próbujących pogodzić klasyczny styl oryginalnego wnętrza oldtimera lub youngtimera, z możliwością słuchania swojej ulubionej muzyki. Są coprawda na rynku małe modulatory/nadajniki FM zasilane z zapalniczniki, ale jest to ze wszechmiar gorsze rozwiązanie [mniej skuteczne, i mniej eleganckie].

I nagle, robiąc sobie przerwę w pisaniu artykułu n/t 206 pickup na 19" chromach, doznałem olśnienia. Nie będę się kaszanił z jakimiś nowymi układami, rozbiorę klawiaturę, i za pomocą paru kabelków wyprowadzę styki na zewnętrzne przyciski :) Dużo mniej lutowania i innych kłopotów :) A miejsca w szafie arcade'owej wystarczy i na 5 kompów razem z klawiaturami.

Ostatnio zmieniony śr lip 27, 2005 4:22 am przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Ale zabawy jakby mniej, tyle, że to chyba najtańsza metoda. Tylko ciekawe skąd weźmiesz klawiaturę na zwykłych stykach (kontaktronowych), wszystkie są pojemnościowe.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
Ale zabawy jakby mniej, tyle, że to chyba najtańsza metoda. Tylko ciekawe skąd weźmiesz klawiaturę na zwykłych stykach (kontaktronowych), wszystkie są pojemnościowe.

No i qrcze kolejny kill... Czym różni się zasada ich działania, i co potrzeba, by odwzorować działanie tego rozwiązania?

Tytuł:
Klawiatury pojemnościowe reagują na zwiększenie pojemności, kontaktronowe (mam kilka takich) po wciśnięciu klawisza nasuwają obok styków kontaktrona magnesik, który powoduje zwykłe zwarcie. Tego potrzebujesz, i już, wtedy nawet jak gra przeprogramowuje klawiaturę to i tak będzie dobrze, nie potrzeba dkumentacji, wystarczy czteropak.

wiarus senior

Bodzio pisze:
Mam następujące hobby. Umiem i lubię programować mikrokontrolery. Chętnie wykonam sterowanie siłownikami, diodami, wyświetlaczami, dorobię programowanie z klawiatury.

Bardzo ciekawe hobby. Czy to też obejmuje cyfrowe sterowanie modelami, np. kolejkami? Kilka lat temu dość mocno siedziałem w kolekcjonowaniu HO i gwałtownie wchodzące cyfrowe sterowanie robiło wrażenie.

Pozdrawiam

Klubowicz
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:

a możesz kompletnemu laikowi coś zaproponować, bo za bardzo to nie rozumiem co tu napisałeś.... :oops:
jakieś przykłady zastosowania tych mikrokoko....

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
Na przykład żeby włączyć program z satelity muszę:
1. włączyć telewizor,
2. włączyć video,
3. włączyć satelitę,
4. włączyś wzmacniacz,
5. wyłączyć w tv denny, plastikowy dźwięk,
6. przełączyć tv na eurowejście,
7. przełączyć video na wejście nr 2,
8. wszystko to mógłby robić układ zastępczy sterujący powoli tym wszystkim.

Ewentualnie, mógłbym, ustawić dwa mikrofony w aucie, jeden na głośniku (fala bezpośrednia) i jeden w zagłówku (pole rozproszone), na podstawie różnicy głośności (korelacja z przesunięciem 0) mógłbym określać niezbędną głośność i jeśli hałas spada (na postoju, na czerwonym) to radio przyciszam sterowaniem podczerwieni radia, jak jadę coraz szybciej to podgłaszam radio, by mi nic nie umknęło, nawet jak wiozę żonę z teściową. Generalnie podtrzymuję głośność sygnału użytecznego 10dB powyżej tła akustycznego. A jak wysiadam, to pilot wyłącza światła (po 10 sekundach), domyka szyby, zamyka szyberdach, włącza alarm, opuszcza rolety przeciwsłoneczne.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00