MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 6:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
laudan pisze:
PK2 pisze:
Ale wracam do pytania, co będzie, jak się MLowi udowodni jazdę powyżej dopuszczalnej prędkości?

Po fakcie nie jest latwo udowodni (istniejace metody liczenia pred. sa zbyt malo dokladne). Jakby jechal szybiej stalby sie wspolwinny spowodowania wypadku. Tak czy inaczej gosc ma nieciekawa sytuacje.

Mój wujek jest biegłym rzeczoznawcą w sprawach wypadków drogowych. Jeśli wszystkie ślady zostały zabezpieczone, a odległości i umiejscowienie aut po wypadków dokładnie określone, to prędkość przed zdarzeniem określa się dosyć precyzyjnie. Jest to masa ręcznej roboty i kupa wzorów matematycznych. Na koniec dane wprowadza się do programu crash-test, który obrazuje całą sytuację i potwierdza dokoane obliczenia. To tak ogólnie. Myślę, że facetowi z ML'a nie grozi nic więcej jak mandat za przekroczenie prędkości. Niestety wina ewidentnie będzie leżała po stronie kierowcy Skody za złą ocenę sytuacji i próbę wymuszenia pierszeństwa przejazdu, które zakończyło się tragedią. Co do ograniczenia prędkości. Wystarczy ustawić ukryty radar na tym odcinku i zmierzyć "zwyczajową" prędkość, z jaką z reguły pokonują ten odcinek kierowcy. Brzmi to paradoksalnie, ale pomimo zakazu (o ile taki tam jest) gość się wywinie.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie moge pojac jednego: Jak gosc wiozacy rodzine pozwolil sobie na dekoncetracje czy brak uwagi????
Bardzo duzo jezdze z Zona i Synem, jednak na drodze kierujacy ma prawie jak w klatce kierowcy autobusu. Ja prowadze a zona bawi syna. Ona prowadzi to ja go bawie itd.
Stawiam na "niedzielnego kierowce"... Niestety sezon sie zaczal i bedzie trwal do jesieni.
Uwielbiam zime, jest tak spokojnie na polskich drogach. "Niedzielni" albo nie zapala, albo utkna na zaspach osiedlowych.

Wspolczuje rodzinie, bardzo mi szkoda tych co pozostali bez tej 4, bo im moze byc tylko lepiej.
Najwyrazniej tak mialo byc. Nazwijmy to wola Boga lub przeznaczeniem.
Napewno pomoze to innym zdjac noge z gazu i przyjac odpowiedni margines co do wlasnych mozliwosci, zwlaszcza zaladowanego auta.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
qzyn pisze:
Nie moge pojac jednego: Jak gosc wiozacy rodzine pozwolil sobie na dekoncetracje czy brak uwagi????
Bardzo duzo jezdze z Zona i Synem, jednak na drodze kierujacy ma prawie jak w klatce kierowcy autobusu. Ja prowadze a zona bawi syna. Ona prowadzi to ja go bawie itd.
Stawiam na "niedzielnego kierowce"... Niestety sezon sie zaczal i bedzie trwal do jesieni.
Uwielbiam zime, jest tak spokojnie na polskich drogach. "Niedzielni" albo nie zapala, albo utkna na zaspach osiedlowych.

Wspolczuje rodzinie, bardzo mi szkoda tych co pozostali bez tej 4, bo im moze byc tylko lepiej.
Najwyrazniej tak mialo byc. Nazwijmy to wola Boga lub przeznaczeniem.
Napewno pomoze to innym zdjac noge z gazu i przyjac odpowiedni margines co do wlasnych mozliwosci, zwlaszcza zaladowanego auta.

Myślę, że czas zakończyć ten poniekąd smutny wątek [szalone] :roll:

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Myślę, że czas zakończyć ten poniekąd smutny wątek [szalone] :roll:

...

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00