MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 22, 2025 9:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

witam!
chodzi o klime w moim W124! a mianowicie problem jest w tym ze nie chlodzi tak jak bym tego oczekiwal.gdy wlacze klime to slychac jak sie zalacza sprezarka i z pod deski rozdzielczej wydobywa sie takie dziwne(przynajmniej dla mnie) ssyczenie !nie wiem czy tak ma byc czy cos nie tak![pytanie] w duze upaly gdy temp.na zewnatrz siega 30stopni i wiecej wydobawa sie z nawiewow powietrze wprawdzie chlodniejsze niz gdy klima jest wylaczona ,ale powtarzam ze jest to powietrze tylko lekko chlodne ,a wg.mnie powinno byc zdecydowanie zimne jak nie lodowate!i przy wysokich temp.jest slabo wydajna i nic mi z tego bo w wewnatrz auta jest powiedzmy nie zimno i przyjemnie tylko cieplo [no] .zaobserwowalem tez, ze przy wlaczonej klimie z nawiewow srodkowych powietrze leci zdecydowanie slabiej niz gdy klima jest wylaczona mimo tej samej predkosci ustawionej na pokretle. pamietam jak to bylo w moim Ex-W201, gdzie klima naprawde chlodzila jak trzeba! dodam ze jest ona swiezo nabita.
jak to sie prezentuje w waszych gwiazdach i co wiecie na ten temat!czy klima chlodzi wam naprawde extra,ze po 15min. wisza sople po podsufitka :jezyk1x: czy moze wystepuje u was podobne jak u mnie zjawisko?!
z gory dzieki za wszelkie odp. i sugestie!

pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek

Witam.

Nie powiem ci konkretnie nic o tym modelu ale z czystej fizyki to zeby klima dzialala dobrze to musza byc spelnione warunki:

1. Gaz musi byc schlodzony by sie skroplil wiec musi byc dobre chlodzenie skraplacza (to taka chlodnica). Jak jest zawalona syfem to wydajnosc spada.

2. Identycznie ma sie sprawa z wymiennikiem ciepla (to co chlodzi powietrze). Moze jest dobrze zapchany i powietrze przeplywa z oporami.

Na takiej samej zasadzie dziala chlodnica silnika - czesto jest dobrze zawalona i nie dziala poprawnie. Jeszcze niedawno mialem fiata 126bis i jak przejechalem chlodnice plynem do silnikow i wada pod cisnieniem to chlodzenie poprowilo sie kolosalnie. Identycznie mialem z nagrzewnica - zabita syfem i w zasadzie to powietrza nie przepuszczala. Zobacz u siebie, moze wystarczy dobrze wyczyscic wymienniki ciepla.

Pozdrawiam.
Pawel "Siwy" Siwak.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00