kolarek pisze:
z tego co poczytalem na ten temat (serwis manual MB) to znaczenie maja nastawy ciegna sprzegnietego z ciegnem gazu. Instrukcja podaje te wartości w mm wiec nalezaloby regulowac dokladnie (jak na samochod).
Znaczenie ma rowniez tzw. Kick down i jego nastawy (regulacja i sprawność).
P.S.
1. Wszystkie info pochodzą z manuala do 114/115 wersja En dzieki uprzejmej pozyczce jednogo z naszych kolegow
2. Ja mam problem w druga strone, ale moze to juz nastepny post
Pozdrawiam
jezeli chodzi o linke sprzegnieta z ciegnem od skrzyni to jej regulacja ma tylko i wyłącznie wpływ na punkt zmiany biegów w góre, jednam nie ma zadnej roznicy jezeli chodzi o redukcje. Podejzewam ze za to odpowiedzialny jest jakis element ktory mierzy przekazywany przez silnik momet obrotowy i w zaleznosci od niego, od predkosci i wbitego biegu wie jaki bieg wbic. Tak to chyba jest bo inaczej nie umiem se tego wytłumaczyc. Kick down działa mi poprawnie i zawsze.
A co do oleju, to mam czerwony, teraz po 35 000 km juz jest nieco brązowy, ale nei smierdzi. Obawiam sie ze ASO wlało mi niedpowiedni olej jak na typ tej skrzyni. gdziesz to przeczytałem ze ATF 220 ma zupelnie inne wlasciwosci co Dextron II lub III. Straciłem zaufanie do sirwisantów, ktorym i tak to wisi co tam komu wleją, wazne ze kasiure biorą
Takze dalej twierdze ze Polska nie jest przygotowana ani na wejscie do UNI, ani na dobrą eksploatacje ASB, niema kto sie nimi opiekować, puki chodzą to super, a jak cos nawala to albo jeszcze bardzie spieprzą, albo skasuja jakby była ona ze złota. I dlatego jestem za manualami. A moze ktos zna źródło np. w Niemczech , moze jaks szrocik, gdzie mozna kupic automaty??????? Tam pewnie za cały samochoid zapłaciłbym tyle co tutej za naprawe skrzyni.
Pozdrawiam