MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 12:16 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam, rok temu kupiłem w Niemczech w124 250td ( kombi ) od pierwszego właściciela ( oczywiście przez pośrednictwo Turka ) z oryginalnym przebiegiem ok. 400,000km. Wygląda na jakieś 150,000 zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Motor lux. Samochód długo stał. Kiedy nim wracałem strasznie ciągnął wysoko każdy bieg.
Poczytałem forum i poluzowałem linkę od ASB i jest lepiej, ale cały czas lubi szarpnąć przy zmianie biegu. Tzn. jak ja nim jeżdżę i w odpowiednim momencie cofnę troszkę pedał gazu to zmieni OK. Natomiast jak jedzie się nim normalnie to szarpnie. Skrzynia suchutka, wszystkie tuleje wózka OK, łączniki wału praktycznie nowe, tuleje mostu itd. Wszystko robione jeszcze w Niemczech. Olej czysty, stan OK, aczkolwiek jeszcze go nie zmieniałem. Nigdy nie miałem czasu aby przy nim pogrzebać, a wszyscy specjaliści mówią tylko REMONT. Dzisiaj miałem luźniejszy dzień. Poczytałem Forum i odłączyłem rurkę idącą od skrzyni do tej dostawki przy pompie. Szarpało dużo bardziej. Podłączyłem więc bezpośrednio z Vacu do tego modulatora przy skrzyni. Zero szarpania, jest natomiast duży poślizg przy zmianie biegu na wyższy. Ale ogólnie szarpanie zniknęło, przy kickdownie nic, rewelacja. I teraz chciałbym się Was poradzić. Domyślam się że potrzebna jest regulacja. Chciałbym tylko się Was spytać czy zacząć od regulacji na modulatorze przy skrzyni, czy na dostawce przy pompie ?

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam!

P.S. Wiem, że powinienem oddać autko do zakładu specjalizującym się w ASB, ale wszyscy których się pytam mają milion teorii.

Sebastian.

swój chłop
Awatar użytkownika

Posprawdzaj podciśnienia które idą do skrzyni , raz tak miał znajomy ,że szarpało przy zmianie biegów , i okazało sie ,że jedno z podciśnień było luźne (wężyk sparciał)

Ex:
Mercedes - Benz W123 230 Stromberg "79

swój chłop

Wszystko szczelne.

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Ja bym na Twoim miejscu na modulatorze przy pompie pokręcił kluczykiem od ciśnienia. Wykręć jeden obrót i rób próby. Wiadomo, że powinno się to robić przy wskazaniach "vacuumetru" jak to kiedyś mi jeden skrzyniarz powiedział [jezyk3] , ale kto to go ma? ;)

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

wiarus junior

bary123ce pisze:
Ja bym na Twoim miejscu na modulatorze przy pompie pokręcił kluczykiem od ciśnienia. Wykręć jeden obrót i rób próby.

Mozna jasniej? bo ja myslalem ze tam sie go popuszcza i przesuwa? ale nie robilem tego nigdy, wiec moge sie mylic..a zauwazylem ze u mnie kiedys lepiej zmieniala :0 moze cos poprobuje

Klubowicz
Awatar użytkownika

Z uwagi na to, że w dizlu występuje układ wzmacniacza podciśnienia, układ regulacji podciśnienia, bo ono nie powstaje naturalnie podczas pracy silnika. Regulacji jest kilka i lepiej nie eskperymentować o ile nie potrafi się zweryfikować czy skrzynia się ślizga czy nie. Można to robić na wyczucie ale trzeba delikatnie. No i trzeba zacząć od tego by wszystko było sprawne a elementów jest dość sporo.
Jak chodzi twardo to bywa np uszkodzona pompa vacuum która nie daje właściwego podciśnienia.

http://www.mercedesdismantlers.com/diesel_vacuum_system

wiarus junior

I tak za zimno na eksperymenty wiec bawił sie nie bede - poprostu zauwazylem ze teraz zimą przy mocnym pałowaniu (ciągnieciu na biegach dłuzej) twardo zmienia - bez szarpniecia ale twardo - przy nrmalnej jezdzie bezbłednie pratycznie bez wyczucia - wczesniej przy szybiej jezdzie tez bylo bezblednie - ale moze to wina zimy i tego ze ten olej jedneak wolniej sie rozgrzewa.. ?

Klubowicz
Awatar użytkownika

Sama skrzynia jest zimna, układy regulacji podciśnień koło silnika też są zimne, nie wszystko działa idealnie. Pojawiają się wtedy też i wady, szczelności i wytwarzania podciśnień.
Lepiej jak skrzynia chodzi twardo ale bez szarpnięć niż miękko. Przenosząc maksymalną moc te skrzynie wręcz powinny zmieniać biegi dość sztywno, to nie jest stary automat z USA - tam narzekano na to, że te skrzynie MB wręcz karygodnie szarpią...

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Frytejro pisze:
bary123ce napisał(a):
Ja bym na Twoim miejscu na modulatorze przy pompie pokręcił kluczykiem od ciśnienia. Wykręć jeden obrót i rób próby.

Mozna jasniej?

Chciałem napisać na modulatorze przy skrzyni a nie przy pompie [zlosnikok]
Jeżeli Ci nie szarpie, tylko twardo zmienia przy tych temperaturach,to nie będę pisał jaśniej, żebyś nie grzebał ;)

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

wiarus senior
Awatar użytkownika

sebastian_1987 pisze:
Witam, rok temu kupiłem w Niemczech w124 250td ( kombi ) od pierwszego właściciela ( oczywiście przez pośrednictwo Turka ) z oryginalnym przebiegiem ok. 400,000km. Wygląda na jakieś 150,000 zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Motor lux. Samochód długo stał. Kiedy nim wracałem strasznie ciągnął wysoko każdy bieg.
Poczytałem forum i poluzowałem linkę od ASB i jest lepiej, ale cały czas lubi szarpnąć przy zmianie biegu. Tzn. jak ja nim jeżdżę i w odpowiednim momencie cofnę troszkę pedał gazu to zmieni OK. Natomiast jak jedzie się nim normalnie to szarpnie. Skrzynia suchutka, wszystkie tuleje wózka OK, łączniki wału praktycznie nowe, tuleje mostu itd. Wszystko robione jeszcze w Niemczech. Olej czysty, stan OK, aczkolwiek jeszcze go nie zmieniałem. Nigdy nie miałem czasu aby przy nim pogrzebać, a wszyscy specjaliści mówią tylko REMONT. Dzisiaj miałem luźniejszy dzień. Poczytałem Forum i odłączyłem rurkę idącą od skrzyni do tej dostawki przy pompie. Szarpało dużo bardziej. Podłączyłem więc bezpośrednio z Vacu do tego modulatora przy skrzyni. Zero szarpania, jest natomiast duży poślizg przy zmianie biegu na wyższy. Ale ogólnie szarpanie zniknęło, przy kickdownie nic, rewelacja. I teraz chciałbym się Was poradzić. Domyślam się że potrzebna jest regulacja. Chciałbym tylko się Was spytać czy zacząć od regulacji na modulatorze przy skrzyni, czy na dostawce przy pompie ?

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam!

P.S. Wiem, że powinienem oddać autko do zakładu specjalizującym się w ASB, ale wszyscy których się pytam mają milion teorii.

Sebastian.

Byłeś u tego speca w Koszalinie o którym kiedyś gadaliśmy? Numer do niego jakbyś zapodział - 880259715. A jeśli chodzi o przyrząd do mierzenia podciśnienia to Ci kolesie z Pol-Merca na Szczecińskiej mają na pewno - kiedyś sprawdzałem u nich pompę swojego S123.

PS: Kiedyś z Twoim ojcem gadałem to mi mówił jak samemu wyregulować skrzynię:)

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

wiarus senior
Awatar użytkownika

bary123ce pisze:
Wykręć jeden obrót i rób próby. Wiadomo, że powinno się to robić przy wskazaniach "vacuumetru" jak to kiedyś mi jeden skrzyniarz powiedział [jezyk3],ale kto to go ma? ;)
A wykręcając zwiększamy czy zmniejszamy ciśnienie?

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

swój chłop

Hej wszystkim, dzięki za zainteresowanie tematem. Dzwoniłem to Pana Adama z Koszalina , ale w styczniu nie miał czasu. Spróbuję teraz w lutym :-) Autko chwilowo stoi umyte i przykryte w garażu ( jest na letnich oponkach ), a my latamy rodzinną 190D :-) Jeżeli coś będę działał przy aucie to na 100% się odezwę. Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

Pozdrawiam .

Klubowicz
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
A wykręcając zwiększamy czy zmniejszamy ciśnienie?

Wykręcając śrubkę w modulatorze zmniejszasz ciśnienie modulacji tym samym zmiany przebiegają łagodniej.
Jednak wcześniej w dizlu trzeba być pewnym, że na modulator podawane jest właściwe podciśnienie.
Podciśnienie jest wytwarzane w układzie regulacji (związanych z pedałem przyspieszenia) oraz wzmacniaczem plus przyległości

wiarus senior
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
Wykręcając śrubkę w modulatorze zmniejszasz ciśnienie modulacji tym samym zmiany przebiegają łagodniej.
Czyli przeciwnie do wskazówek zegara. [wazniak]
ukaniu pisze:
Jednak wcześniej w dizlu trzeba być pewnym, że na modulator podawane jest właściwe podciśnienie. Podciśnienie jest wytwarzane w układzie regulacji (związanych z pedałem przyspieszenia) oraz wzmacniaczem plus przyległości
Mam M103 i kiedyś było lekko kręcone modulatorem (max pół obrotu) ale właśnie nie pamiętałem w którą stronę. Zmiana jest trochę za twarda z 2 na 3 a już szczególnie kiedy ruszam spod świateł (z 2-ki) i zaraz muszę hamować. Skrzynia z rozpędu zmienia bieg - jakby z uderzeniem. Mam nadzieję że sama regulacja wystarczy. :lol:

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

wiarus junior

A to ja bym tutaj winił jakis luz na łaczniku tez, jak jest popuszczeniu gwałtowynym nogi z gazu taki objaw

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00