Xytras pisze:
mMm2 pisze:
Każdy automat ma linkę do stacyjki?
Tak.
Mylisz się. Te na "wąskiej listwie" nie miały. Kluczyk można było wyjąć w dowolnej pozycji lewarka.
drwalu pisze:
jak mam się dostać do stacyjki, bo chcę ją zdjąc i dostać się do blokady kierownicy, bo chyba ja skrzywiłem przy odkręcaniu kierownicy :/
Odkręcałem już setki tych kierownic, i nigdy blokady nie skrzywiłem
Xytras pisze:
Najgorsza opcja to mieć automat, i blokuje Ci się stacyjka...
Na lawetę tego nie wciągniesz

Podnosisz drewienko przy lewarku, naciskasz w odpowiednim miejscu i lewarek jest wolny
mMm2 pisze:
i jeszcze jedno ważne - jakbyś z jakiegos powodu wymienial cala stacyjke, to musisz kupowac taka zeby byla od tego samego paliwa i tego samego rodzaju skrzyni (chyba ze nie masz albo nie chcesz linki). Stacyjki od anglików nie pasują!
Nie do końca prawda - stacyjka z diesla pasuje bez problemu do benzyniaka. Ważne jest, czy jest z auta "na wąskiej" czy na szerokiej listwie (mniej więcej wtedy nastąpiła znacząca zmiana konstrukcji stacyjki - np. wprowadzono linkę blokującą) Zewnętrznie różnią się one średnicą czarnej nakładki.

Na zdjęciu powyżej widać dokładnie różnicę: po lewej jest stacyjka nowsza, z kawałkiem linki do blokady i większą nakładką, po prawej jest stara - nakładka jest mniejsza i nie ma dziury na linkę blokady.
drwalu pisze:
nie wiem czy blokada sie wykrzywiła, czy cos się posypała stacyjka, bo za cholere nie umiem ruszyc stacyjki. A nie da się jej wyjąc jesli jest zablokowana, prawda ? bo blokada nie pusci i nawet wiazki nie da się chyba odpiąc...
Jeżeli nie możesz ruszyć kluczykiem to jest raczej wina wkładki a nie blokady. Natomiast jeżeli chodzi o wtyczkę z kablami to też zależy od rocznika. Prawie przez cały okres produkcji modelu 124 można było wtyczkę wyjąć tylko w pierwszej pozycji kluczyka. Natomiast pod koniec -chyba jakoś jak weszły te "przyszywane E klasy" blokadę wtyczki zlikwidowano i można ją wyjąć w każdej pozycji. Kostka stykowa ma wtedy nu mer części zaczynający się na 202.....
Odkrywacie Amerykę na nowo, a na tym właśnie forum udzielał się użytkownik
tomek - jego posty to naprawdę kopalnia wiedzy o tych stacyjkach. Wystarczy POszukać i poczytać...