MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 7:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Cześc, mam problem.Po raz 2 wywaliło mi w powietrze jeden z wężyków przelewowych i żyga ropą po silniku. Za pierwsyzm razem wywaliło mi ten ostatni przewód który jest zaślepiony na ostatnim wtrysku, myślałem że od gorąca się już zuzył i czas wymienić przewód. Z dzień było ok ale wracając z budowy na działce do samochodu zauważyłem plamę, podnoszę maske ku..... znowu wężyk ale tym razem pomiędzy 1 a 2 wtryskiem. Dmuchałem w każdy jeden przewód i są czyste nie zatkane, zauwałyłem natomisat żę z rurki idącej od filtra paliwa, chodzi mi o tą rurkę gdzie jest podłączony przewód przelewowy ze wszystkich wtrysków , ładuje mi ropą ale w stronę wtrysków, tak ma być ? Przecież tam ma lecieć ropa ale w stronę filtra. Tam jest jakiś zaworek może on się przytkał. Filtry wymieniałem 3 zbiorniki temu, ale musze się przyznać że jeżdżę na biopaliwie - może to być przyczyną wywalannia tych przwódów ? Dmuchałem też tym węzykiem przez filtr do zbiornika sądząć że powrót jest gdzieś zatkany, ale skądże przechodziło aż miło.

swój chłop

miałem podobny przypadek w ojca OM606. Powodem było też biodiesel, z tym, że problem wystąpił na północy Norwegii..
Spadł wężyk przelewowy, wymieniony 2k przed awarią.. Po przejechaniu 5km na bio spadł...

Problem załatwiłem ucinając wężyk przelewowy ok 5mm. Nie tankuje więcej bio. Problem zniknął.
Jak opowiedziałem tą sytuacje w ASO( bo tam kupiłem ,,trefne" wężyki) byli trochę zdziwieni.

swój chłop

A mój ojciec jeździ na bio (z Orlenu) od co najmniej roku i wężyki nie spadają.

plus 2 inne wynalazki z silnikami MB ;)

swój chłop

wymieniłem wężyki i dalej wywala, w sumie wężyki wymieniam co rok bo mnie denerwuje jak są takie rozlezione, sam ich widok mnie denerwuje. nigdzie nie można dostac pożądnych tylko ch.. sprzedają i się jeszcze boczą jak im się powie że prosze o dobre.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00