tpp pisze:
A czy zużyte gumy na półosiach mogą mieć wpływ na pracę skrzyni biegów, tzn. np szarpnięcia przy zmianie?
Które gumy masz na myśli , z gumy są tam tylko osłony przegubów .
To wygląda jak rozluźniony czyt. zużyty dyfer.
Można jechać tak, że nawet przy wrzuceniu na D czy R nie stuknie , ale można podczas jazdy stukać sobie do woli.
Jak już zapnie Ci III bieg to zdejmij nogę z gazu i na chwilkę wciśnij do końca i tak kilka razy.
Układ nie będzie stukał przy delikatnej jeździe tylko przy mocnym naprężaniu układu napędowego.
łatwo wyeliminować rozwalony dyfer.
Na postoju z wciśniętym mocno hamulcem zapnij R , jeśli nic się nie stanie to luz w dyfrze, jeśli tył się lekko uniesie to tuleje dyferencjału . Na D powinien przysiąść lekko tył.
Tuleje wózka nie powodują stukania .
Kiedy te tuleje sa wybite to wrażenie podczas przyspieszania , a zwłaszcza zmiany biegów pod sporym obciążeniem można porównać do małej ilości powietrza w tylnych oponach.Auto sobie tył sobie czuć jak wychodzi na jedną stronę .Miałem to w 201 .
jeśli zjechane są tuleje wahaczy ,a gumy pod wózkiem ok wtedy podczas jazdy ponad setkę tył potrafi się rozbujać jak łódka na wodzie.Jeśli zjechane są drążki prowadzące , te ze śrubami od geometrii, wtedy wydaje się, że koło tylne pracuje przód tył , czuć to zawłaszcza podczas przyspieszenia.
Po kilku 124 i 201 i sypiącym się tyłem wiem tyle,że wymienić wszystkie wahacza od razu , tuleje wstawić tylko w dolne wahacze.
Gum wózka nie ruszać , one są najbardziej solidnym elementem tego zawieszenia.