MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 4:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Jeśli E-Klassa po taxi potrafi kosztować 1500 EUR, a za cywila trzeba zapłacić trzy razy więcej, to wszystko staje się jasne.

No ale zgodzisz się ze mną, że właśnie tyle powinna kosztować. Właśnie dobrze, że można rozpoznać taksę po kolorze. Człowiek kupuje, ale kupuje świadomie. [usmiech] .

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

taaaaak niemcy też się uczą kombinacji :lol:
ciekawe od kogo :cfaniakx: ewnie od turków [uhaha]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Hmm, na pewno zależy od landu. Pamiętajmy, że Niemcy to federacja krajów związkowych, a co za tym idzie, każdy z nich sobie sam reguluje pewne sprawy
Nix da!! Niemcy to federacja ale StVO (kodeks ruchu drogowego, tam kwestia budyniowego jest regulowana) jest akurat ustawa federalna.

A móglbyś wskazać, w którym miejscu StVO mowa jest o kolorze taksówki??

Bo do dziś żylem w przekonaniu, że to PBefG reguluje takie szczególy, a B-W byl pierwszym landem, w którym zezwolono na wybór koloru. :lol:

http://www.taxizentrale-stuttgart.de/index.php?id=97

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

miałem 3 auta po taxi [zlosnik] (jednym jeżdzę jest w rodzinie od 2002 roku)
w moim przypadku trafiłem na dobre egzeplarze.
jeśli nie przeszkadza Ci kolor i MB-Tex to bierz. Można mieć dobre i tanie auto.
oczywiście nie zwalnia Cię to od sprawdzenia stanu egzemplarza.
widziałem też auta po taxi które były g..wnem ze znaczkiem MB na przodzie..
Porównując stan ex-taxi i "cywili" często okazuje się ze stan taxi jest lepszy..
Taxi maja więcej spawów w karoserii, mocniejszy rozrusznik, sprężyny, amortyzatory, alarm antynapadowy (pod kierownicą) miejsce na radio oraz dodatkową antene.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
A móglbyś wskazać, w którym miejscu StVO mowa jest o kolorze taksówki
no nie moglbym bo StVO tego nie reguluje. Palnalem chyba glupote. Ale...
do dziś żylem w przekonaniu, że to PBefG reguluje takie szczególy
obaj zylismy w blednym przekonaniu :) PBefG (Ustawa o Przewozach Pasazerskich) tez tego nie reguluje. Przeczytalem i nic tam nie znalazlem na temat kolorow. Ponadto PBefG tez jest przepisem federalnym wiec gdyby on cos regulowal to w calych Niemczech a tymczasem kolor taksowek faktycznie jest sprawa poszczegolnych Landow. Z faktami oczywiscie nie bede dyskutowal:
http://www.taxizentrale-stuttgart.de/index.php?id=97
jednak tutaj rowniez nie jest napisane jakie konkretne przepisy reguluja kwestie koloru taksowek wiec poszedlem na postoj przed dworcem wypytac u zrodla. Staralem sie wybrac kierowce o wygladzie "aryjskim" bo to zwiekszalo szanse, ze trafie na wlasciciela taksowki a nie na kierowce - "obcokrajowca" jezdzacego dla korporacji. Prosze nie zrozumiec mnie zle, takie sa poprostu fakty a chcialem trafic na osobe dobrze poinformowana. Podszedlem do starszego kierowcy zadbanego Mercedesa W210 w kolorze, a jakze, budyniowym i z bordowym MB-Texem, ktory byl co prawda wlascicielem tej taksowki ale niestety tez dokladnie nie wiedzial o jakie przepisy chodzi. Potwierdzil tylko, ze ustalanie kolorow lezy w gestii poszczegolnych Landesregierung (Rzadow Krajowych) i twierdzil, ze w ze Baden-Württemberg od 11.2005 kolor moze byc dowolny(!). A na koncu dodal, i to bylo dla mnie wielkim zaskoczeniem, zupelnie niezgodnie z wymowa informacji z taxizentrale-stuttgart, ze nikt sie nie pytal zwyklych taksowkarzy i ze ta awanture o przepis zrobila grupa lobbystow z duzych firm taksowkarskich a oni, wlasciciele prywatnych taksowek, sa temu przeciwni. Facet twierdzil, ze sprzedajac taryfe i tak niewiele mozna odzyskac bo kazdy widzi, ze ma duzy przebieg, i jest wytluczona. Mimo, ze to byla wypowiedz pierwszego zapytanego przeze mnie taksowkarza to musze przyznac, ze nie do konca miarodajna bo w koncu rozmawialem tylko z tym jednym, a to raczej nie jest "reprezentatywna grupa". Ale sprawa nie daje mi spokoju i postanowilem przyjzec sie strukturze kolorow taksowek dokladniej: ostatno bylem w Stuttgarcie i podliczylem, ze na postojach (gl. w okolicach dworca glownego) juz ok. 60% (!) taryf ma kolor inny niz budyniowy. W Mannheim liczba innych niz budyniowe tez wzrasta od kilku tygodni i, mimo ze ich odsetek jest znacznie mniejszy (ok. 20%), to tendencja odchodzenia od budyniowego daje sie zauwazyc.

Jeszcze kilka moich uwag w sprawie tekstu z taxizentrale-stuttgart o zniesieniu obowiazku ujednolicania koloru taksowek: o ile twierdzenie, ze klienci nie maja trudnosci z rozpoznaniem taksowek jezeli ich kolor jest inny niz Hellelfenbein jest niewatpliwie sluszne to juz argument, ze z powodu tego koloru przedsiebiorstwa taksowkarskie ponosza straty przy odsprzedazy samochodow jest dla mnie co najmniej niezrozumialy. Wynika z tego, ze firmy najchetniej zatajalyby "taksowkarska przeszlosc" samochodow. Mozna sie spierac co do tego czy samochody po taksowkach sa lepsze czy gorsze ale ten fakt niewatpliwie ma wplyw (z reguly negatywny) na wartosc rynkowa samochodu i jezeli ktos zamierza go zataic to jest to wg mnie proba oszustwa. Bardzo dziwi mnie fakt, ze Rzady Krajowe legalizuja te przekrety...

Dodano po 2 minutach.:

gorex pisze:
Porównując stan ex-taxi i "cywili" często okazuje się ze stan taxi jest lepszy
Nie wiem jak jest w Polsce ale w Niemczech taksowki przeglad przechodza co roku a nie jak pozostale samochody osobowe, co dwa lata

'71 250 CE, angol

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No to zaszalaleś! [ok]

Grupa reprezentatywna to mniej więcej 1400 taksówkarzy, więc może ci pomóc? :lol:

Dodam w takim razie tylko jedno. Myślę, że nie o zatajanie taksówkowej przeszlości tu chodzi, bo jeśli to lobbing potentatów (a chyba ich aut jest najwięcej) sprawia, że kolory się zmieniają, to tak czy inaczej wpis, że wlaścicielem jest przedsiębiorstwo taksówkowe znajdzie się w briefie. Jeśli będzie to wersja Taxi International, to będzie to także w VIN'ie, ale ten namiętnie roztrzepujemy my, kilka for w DE i może rzeczoznawcy z DEKR'y. Pic moim zdaniem polega na tym, że auto będzie mimo wszystko dalo się sprzedać, jeśli nie bedzie w kolorze, który od kilkudziesięciu lat jednoznacznie kojarzy się z taksówkami, autobusami i tramwajami (oczywiście jeśli te nie wożą na sobie reklam). Nawet jeśli będzie potaksówkowe, to nie będzie po prostu obciachu. Budyniem pogina dziś bez oporów Turek, Polak, student, ewentualnie jakiś wybitny Sparfuchs, ale widok budynia bez koguta, którym nie jedzie akurat taksówkarz na urlop należy co tu dużo mówić do rzadkości.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00