MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 12:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gaźnik
postmajtek

Potrzebuję namiar na dobrego gaźnikowca ,w okolicach Warszawy ,który wyreguluje gaźniki w W114 .Rano przy obecnych temperaturach mam spory kłopot z odpaleniem .Kręcę ,kręcę ,kręcę ,aż w końcu załapie .Znów załapie ,jeszcze raz i jeszcze i tak ok 20 razy ,aż w końcu załapie i nie gaśnie .A może jakaś rada ?
Oczywiście mam W114 ,2800ccm b+g ,na dwóch gaźnikach .
Ps .A może to ssanie ?

Tytuł:
wiarus senior

Możesz spróbować gaźnikowca na Szarych Szeregów. Ale nie liczyłbym na zbyt wiele, w 30+ letnim samochodzie z gaźnikiem, przy temp. do (-10) stopni po prostu muszą być problemy z uruchomieniem silnika. Powodzenia!

Tytuł: gaźnik
postmajtek

Mało optymistyczna odpowiedź od PK2 ,niemniej dzięki .
Ps .Problem pojawił się po samodzielnym ,,ustawieniu" obu gaźników .Przedtem odpalał bez problemu ,zarówno na benzynie jak i na LPG ,tylko trząsł niemiłosiernie .Teraz nie trzęsie ... [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop

PK2 pisze:
Mo¿esz spróbowaæ ga¼nikowca na Szarych Szeregów. Ale nie liczy³bym na zbyt wiele, w 30+ letnim samochodzie z ga¼nikiem, przy temp. do (-10) stopni po prostu musz± byæ problemy z uruchomieniem silnika. Powodzenia!

Hej,

to w cale nie jest tak, ze 30+ gaznikowiec ma problemy z odpaleniem w niskiej temperaturze!!!
W kwestii gaźników silnika M130 polecam artykuł w jednym z jesiennych Oldtimermarkt und Praxis ( w razie czego sluze kopia)
Jesli gazniki te nie byly przez te 30+ lat serwisowane to prawie na pewno nalezy:

rozebrac i dokladnie uczyscic (prawdopodobnie jest tam duzo syfu)
wymienic wszystkie uszczelnienia i przepony
wyregulowac i zsynchronizowac

Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant

A dobry przeplywomierz, niezbedny do synchronizacji dobrze kosztuje...
O tych gaznikach chyba tez jest artykul chyba na McQzowej stronie, tyle ze po obcemu. Angielsku?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Spróbój TU:
Leszek Borowski
Piastów ul Krasińskiego 28
tel 7237429
Może być ciężko ze zrobieniem tego w tempie ekspresowym, ale myśle że warto.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Możesz spróbować gaźnikowca na Szarych Szeregów. Ale nie liczyłbym na zbyt wiele, w 30+ letnim samochodzie z gaźnikiem, przy temp. do (-10) stopni po prostu muszą być problemy z uruchomieniem silnika. Powodzenia!

PK2, nie do konca to, co napisales, jest prawda.
30+ letni MB, stojacy w garazu w temperaturze spadajacej czesto do -5'C (wewnatrz), nie odpalany przez ponad miesiac, potrafi zapalic za pierwszym razem bez dluzszego krecenia. Wiem z autopsji.
Z reszta to samo tyczy sie Warszawy'64, ktora odpalana jest moze ze trzy razy do doku. Również z autopsji.
Grunt to sprawny osprzet, prawidlowo ustawiony gaznik no i dobry akumulator.

Pozdrawiam

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus senior

Oczywiście, że dokonałem uogólnienia i są wyjątki. Natomiast musimy pamiętać o tym, że te egzemplarze, które dziś odpalają od pierwszego przekręcenia kluczykiem, to jakiś znikomy ułamek procenta wszystkich samochodów wyprodukowanych 30 lat temu. Z takich, czy innych powodów ta ogromna większość się po prostu "zużyła". Jak słusznie zauważyłeś, istotny jest też stan innych podzespołów samochodu, nie tylko regulacja gaźnika. Mój samochód, zimujący w garażu +18 - +20 stopni, odpalany gdzieś co 2 czy 3 tygodnie, też wymaga po takim postoju kilku dłuższych prób zanim w końcu odpali. Byłem u 2 guru od gaźników i nic (na marginesie, obaj guru doszli do całkowicie odmiennych konkluzji :-)). Czytam forum amerykańskie, gdzie użytkownicy opisują swoje zmagania z Solexem 4A1 (a przecież USA jest krajem, gdzie pewnie trafiła większość 280/280C) i z tych opisów zdaje się wynikać obraz, że akurat ten gaźnik w tych modelach nie był do końca udanym rozwiązaniem i jest/był znany z notorycznych problemów z odpalaniem na zimno.

No, ale odbiegłem od tematu, bo przecież autor postu poruszał sprawę innego gaźnika :-). Kolego B-z-y-k, jak trafisz na kogoś, kto Ci zapalanie ustawi na "pierwszy strzał", to koniecznie daj znać! :-)

Pozdrawiam!

Tytuł: gaźnik
postmajtek

Na pewno wina leży m.in w zgraniu obu gaźników ,ale zastanawiam się czy ssanie prawidłowo mi działa ? Poza tym dostrzegłem niewielki wyciek paliwa ,z nieszczelnego przewodu ,tego ,który bezpośrednio dochodzi do gaźnika .
I jak to jest z włączeniem ssania ? Naciska się raz pedał gazu ? Bo u mnie po naciśnięciu raz czy kilka razy ,motor zaskakuje na 2-4 sekundy i gaśnie .I jak juz pisałem tak kilkanaście razy .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Oczywiście, że dokonałem uogólnienia i są wyjątki. Natomiast musimy pamiętać o tym, że te egzemplarze, które dziś odpalają od pierwszego przekręcenia kluczykiem, to jakiś znikomy ułamek procenta wszystkich samochodów wyprodukowanych 30 lat temu.

Moze i znikomy ulamek calosci produkcji. Jednak uwazam, ze jesli auto przetrwalo te 30+ lat i jest utrzymywane w stanie nienagannym, nie wrasta gdzies w trawe czy siano, to powinno zapalac bez problemow.

PK2 pisze:
Z takich, czy innych powodów ta ogromna większość się po prostu "zużyła".

Dlatego czesci mechaniczne (z reszta nie tylko mechaniczne) najbardziej narazone na zuzycie nalezy wymieniac. Nie wyobrazam sobie, by samochod przez 30+ lat jezdzil na jednych oponach, jednym akumulatorze, swiecach, rozdzielaczu, paskach, przewodach WN i wielu wielu innych...

PK2 pisze:
Jak słusznie zauważyłeś, istotny jest też stan innych podzespołów samochodu, nie tylko regulacja gaźnika. Mój samochód, zimujący w garażu +18 - +20 stopni, odpalany gdzieś co 2 czy 3 tygodnie, też wymaga po takim postoju kilku dłuższych prób zanim w końcu odpali.

Przechowywany w takiej temperaturze nie powinien miec w ogole problemow z rozruchem. Albo gaznik do czyszczenia i regulacji, albo problem w paliwie, ktore po dluzszym czasie postoju splywa z przewodow. Wtedy rzeczywiscie moze byc koniecznosc dluzszego krecenia prze pierwszym rozruchu. Polecam zalozenie zaworka zwrotnego.

PK2 pisze:
Byłem u 2 guru od gaźników i nic (na marginesie, obaj guru doszli do całkowicie odmiennych konkluzji :-)). Czytam forum amerykańskie, gdzie użytkownicy opisują swoje zmagania z Solexem 4A1 (a przecież USA jest krajem, gdzie pewnie trafiła większość 280/280C) i z tych opisów zdaje się wynikać obraz, że akurat ten gaźnik w tych modelach nie był do końca udanym rozwiązaniem i jest/był znany z notorycznych problemów z odpalaniem na zimno.

Teorii o nieudanej konstrukcji tego gaznika (Solex 4A1) czy jego problemow z rozruchem w nizszych temperaturach otoczenia nie popieram. Raczej stawiam na problematyczne strojenie gaznika (de facto dwoch gaznikow w jednym korpusie - przyznam, ze trudno jest skoordynowac prace). Ale nie jest to rzecz niewykonalna, mozna trafic na dobrego fachowca, ktory sobie z tym poradzi, tu podziekowania dla tego, ktory mnie nauczyl tej magii [zlosnik]
Niestety starych fachowcow od gaznikow jest coraz mniej, a mlodzi nie maja czasem nawet pojecia jak wyglada gaznik, wiedza tylko gdzie w danym modelu umieszczone jest gniazdo serwisowe [zlosnik]

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
misiek pisze:
Albo gaznik do czyszczenia i regulacji, albo problem w paliwie, ktore po dluzszym czasie postoju splywa z przewodow. Wtedy rzeczywiscie moze byc koniecznosc dluzszego krecenia prze pierwszym rozruchu. Polecam zalozenie zaworka zwrotnego.

No właśnie czasem mam ten problem. Masz może zamontowany taki zaworek?

misiek pisze:
Teorii o nieudanej konstrukcji tego gaznika (Solex 4A1) czy jego problemow z rozruchem w nizszych temperaturach otoczenia nie popieram. Raczej stawiam na problematyczne strojenie gaznika (de facto dwoch gaznikow w jednym korpusie - przyznam, ze trudno jest skoordynowac prace). Ale nie jest to rzecz niewykonalna, mozna trafic na dobrego fachowca, ktory sobie z tym poradzi, tu podziekowania dla tego, ktory mnie nauczyl tej magii [zlosnik]

Zgadzam się [ok] .

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sebaa pisze:
misiek pisze:
Albo gaznik do czyszczenia i regulacji, albo problem w paliwie, ktore po dluzszym czasie postoju splywa z przewodow. Wtedy rzeczywiscie moze byc koniecznosc dluzszego krecenia prze pierwszym rozruchu. Polecam zalozenie zaworka zwrotnego.

No właśnie czasem mam ten problem. Masz może zamontowany taki zaworek?

Kupowalem w dawnym polmozbycie w oliwie (p.Radecka, al.Grunwaldzka 491), przejezdzajac zapytam czy takowy posiadaja.

Tytuł:
wiarus senior

Ciekawa koncepcja z tym zaworkiem zwrotnym. Powiedz proszę, gdzie się go instaluje... no i dlaczego Mercedes ich nie zakładał fabrycznie :-)

Dzięki za pomoc!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
misiek pisze:

Kupowalem w dawnym polmozbycie w oliwie (p.Radecka, al.Grunwaldzka 491), przejezdzajac zapytam czy takowy posiadaja.

OK, chyba wiem gdzie, jeśli koszt będzie niski to możesz mi od razu kupić [zlosnik] Odbiorę, jak wreszcie uda się nam zgrać w sprawie zaległej - może w czwartek...
Pozdrawiam

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00