MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 6:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Sznowni koledzy , czy ktos juz rozbierał otwierany dach ? proszę o podpowiedz jak to się robi , trochę mi cieknie i muszę to naprawić.

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 1202652
No to bądz ostrożny i cierpliwy nic na siłe .A chcesz cały wymontować bo jak tak to musisz całą prawie podsufitówke ściągnąć a to nienależy do łatwych i przyjemnych prac najlepiej to się udaj do tapicera żeby ci zdemontował bo pod tapicerką masz kilkanaście srubek na klucz 10 do odkrecenia wiem to z własnego doświadczenia i jak ściągłem to musiałem sobie nową dorobić .

609886857

Klubowicz

Udraznij najpierw kanaly odprowadzajace. 2 z przodu i 2 z tylu, do tych z przodu jest dobry dostep (linka od predkosciomierza i wiertarka to jeden ze sposobow).

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

shampoo ma rację "nic na siłę". Ja potraktowałem zdejmowanie podsufitki jako ostateczność i nie musiałem jej zdejmować wcale [zlosniki] . Spróbówać po mojemu ci nie zaszkodzi a może zaoszczędzić masę pracy, nerwów i trochę kasy.Zacznij od otwarcia dachu i wykręcenia czterech albo pięciu(nie pamiętam) śrób mocujących szynę po której to ustrojstwo jeździ, oczywiście x2. Wyjmij te szyny i pociągnij płytę w kierunku zamykania podnosząc ją jednocześnie do góry, wychodzi to bez problemu. Następnie ustaw auto najpierw lekko z góry, potem lej wodę z butelki w boczne kanały.To samo powtórz ustawiając autko odwrotnie, Tym sposobem sprawdzisz czy masz drożne odpływy. do zajrzenia z tyłu w szparę(jest wystarczająco szeroka) przyda się latarka. Umnie były zatkane tylne odpływy i przelewało się górą. Poradziłem sobie z tym używając dość sztywnego druta odpowiedniej długości i przepchałem go poprostu przez każdy odpływ kilkakrotnie, płuczac za każdym razem wodą w opisany wyżej sposób. Tu bardzo przydaję się latarka dla wprowadzenia wymienionego wyzej druta w odpowiedni otwór. Drutem tym nalezy się posługiwać ostrożnie ,coby nie uszkodzić tych gumowych węży ,którymi odprowadzana jest woda. Mnie się udało właśnie w ten sposób czego i tobie życzę. Pracy jest naprawdę dużo mniej.
A jeszcze montaż, oczywiście w odwrotnej kolejnosci.

PS.1 Jeżeli masz przerdzewiałe kanaliki (takie krótkie rurki na wszystkich czterech rogach, demontaż całości jest nieunikniony, potem spawanie, zabezpieczanie i montaż, ujujuj [szalone] .

PS.2 U mnie to zatkanie objawiało się lekkim kapaniem jak autu stało prosto, ale pewnego razu po dłuższym postoju pod górkę, ruszyłen i po przyhamowaniu (konieczność) moja ślubna dostała dosłownie kubeł zimnej wody na głowę [smiech] , tyle tam było wody.

kombatant
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Udraznij najpierw kanaly odprowadzajace. 2 z przodu i 2 z tylu, do tych z przodu jest dobry dostep (linka od predkosciomierza i wiertarka to jeden ze sposobow).

U mnie to wystarczylo. Jak kupilem byly pozatykane do tego stopnia, ze lekki deszcz powodowal,z e w srodku robilo sie bagno :-)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

aby sie dostac do tylnych kanalikow wystarczy zdjac sztywne kawalki tapicerki na tylnych slupkachi delikatnie odciagnac podsufitke przy drzwiach
aby sie dostac do przednich(od spodu) zdejmij sztywna podsufitke-ta z lampka
samej podsufitki nie trzeba ruszac
ja uszczelnialem bez spawania pomimo iz 1 z 4 kanalikow nie istnieje (zzarty) -zabezpieczylem to co sie trzyma i dokleilem ten waz na stale uszczelniajac klejem a potem silikonem(czas 2h+czas schniecia kleju)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie dziękuje za rady , biorę się do naprawy przecieków.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00