MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 5:30 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: filtry
wiarus senior
Awatar użytkownika

Panowie czy jest sens kupowania oryginalnych filtrów oraz pasow klinowych??? czy np. Filtron nie robi dobrych produktów??? czy duza jest roznica w cenie pomiedzy orginalami a zamiennikami ???

Tytuł: Re: filtry
Klubowicz

Pszczola pisze:
Panowie czy jest sens kupowania oryginalnych filtrów oraz pasow klinowych??? czy np. Filtron nie robi dobrych produktów??? czy duza jest roznica w cenie pomiedzy orginalami a zamiennikami ???

Mann lub 2 niemiecki producent, filtron jest ok jesli chodzi o filtr powietrza:)

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Do niedawna był na rynku amerykański "Purolator",firma która załatwia większość rynku amerykańskiego i japońskiego,ale niestety się zmył.
Jeżeli chodzi o ceny to udało mi się już kupić Mann'a taniej niż Filtrona.Ciężko mi się wypowiadać na temat jakości tego ostatniego , ale mam jakieś wątpliwości.Na filtrach (szczególnie oleju i paliwa w dieslu) raczej bym nie oszczędzał. Paski polecam Gietz'a( chyba się nie pomyliłem w pisowni?) drogie ale naprawę trwałe.

Tytuł: Filtron.
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam. W mojej Mercedes mam pozakładane filtry FILTRONA i nic się takiego nie dzieje żebym mógł odradzać ci ich kupno.Wymieniałem już dwa razy a poprzedni właściciel też używał FILTRONA. Może jednak nie są takie najgorsze. Zaznaczam że auto mi służy do jazdy codziennej.
Pozdrawiam Marcin. [cool]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Najlepsze sa Mana i Knechta a roznica jest spora... Filtron to ostatecznosc.

Pan Bóg stworzył kobiete.... a Niemcy Mercedesa

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

pytam bo zawsze urzywalem Filtrona i nie mialem zadnych problemów. W przypadku filtrów to zasadą jest regularna wymiana. zorientuje sie w cenach konkurencji i jak naprawde polecacie Mana i Knechta , a cena bedzie odpowiednia to moze sie przekonam. U mnie w zduni jest kilak sklepow z filtrami ale przewaznie są dostepne same Filtrony ,a do Lodzi 40km nie mam zamiaru jezdzic.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
pytam bo zawsze urzywalem Filtrona i nie mialem zadnych problemów. W przypadku filtrów to zasadą jest regularna wymiana. zorientuje sie w cenach konkurencji i jak naprawde polecacie Mana i Knechta , a cena bedzie odpowiednia to moze sie przekonam. U mnie w zduni jest kilak sklepow z filtrami ale przewaznie są dostepne same Filtrony ,a do Lodzi 40km nie mam zamiaru jezdzic.

A ja parę dni temu zamówiłem komplet wszystkich podstawowych filtrów Hengsta. Ceny jakieś 50 % większe niż Mann czy Knecht, ale co orginał to orginał.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior

Maniek pisze:
A ja parę dni temu zamówiłem komplet wszystkich podstawowych filtrów Hengsta. Ceny jakieś 50 % większe niż Mann czy Knecht, ale co orginał to orginał.

Kupowanie tkzw orginałów do tak archaicznych pojazdów jak 115 czy 123 nie ma wogóle sensu a to dlatego że filtry Filtrona na 100% przewyższają parametrami te orginalne z przed 20 czy30 lat.
To samo dotyczy oleju silnikowego,oleju ATF(mogę smialo polecić ATF Hipol) czy paskow klinowych.
Orginalną to można kupić listwę,klamkę itp a kupowanie orginalnych części eksploatacyjnych do tak starych pojazdów nie ma sensu.

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przepraszam, ale nie mogę się zgodzić. Te orygianlne filtry które dzisiaj można kupić nie mają po 20 czy 30 lat! One wyglądają jak te sprzed 20 czy 30 lat, ale są zrobione z nowych materiałów. Często się zdarza, że filtry, klocki czy też inne części eksploatacyjne z Mercedesa z lat 70-tych. są identyczne jak te w Mercedesie z lat 90-tych. Zapytam więc jak to sobie wyobrażasz z tą jakością? Jestem pewien( na podstawie doświadczeń również mojego Ojca i jego kolegów, którzy jeżdzą MB ), że Mann, Knecht i Hest oferują znacznie wyższą jakość niż Filtron. Moim zdaniem nie powinno się oszczędzać na częściach do Mercedesa, bo to skróci jego żywotność, zwiększy awaryjność i w końcu Mercedes przestanie być Mercedesem. Jeśli chodzi o paski to robi je m.in. Bosch, Continental i Goetze. Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior

Mitu pisze:
Te orygianlne filtry które dzisiaj można kupić nie mają po 20 czy 30 lat! One wyglądają jak te sprzed 20 czy 30 lat, ale są zrobione z nowych materiałów.

To nie wynika z mojej wypowiedzi twierdzę tylko że filtry Filtrona z całą pewnościa przewyższają te które były orginalnie stosowane i do ich możliwości filtrowania dostosowana jest zarówno konstrukcja silnika jak i częstotliwość wymiany filtrów jak i też oleju.
Filtron też używa nowych materiałów a tak się składa że na swiecie jest tylko kilku producentów specjalnej bibuły filtracyjnej i wszyscy kupują tą najtańszą takie sa prawa rynku.

Mitu pisze:
Często się zdarza, że filtry, klocki czy też inne części eksploatacyjne z Mercedesa z lat 70-tych. są identyczne jak te w Mercedesie z lat 90-tych.

Nie są identyczne bo nie ma takiej potrzeby
Mitu pisze:
Zapytam więc jak to sobie wyobrażasz z tą jakością? Jestem pewien( na podstawie doświadczeń również mojego Ojca i jego kolegów, którzy jeżdzą MB ), że Mann, Knecht i Hest oferują znacznie wyższą jakość niż Filtron.

Jak to sprawdzili,olej był lepiej filtrowany?czy powietrze?
Mitu pisze:
Moim zdaniem nie powinno się oszczędzać na częściach do Mercedesa, bo to skróci jego żywotność, zwiększy awaryjność i w końcu Mercedes przestanie być Mercedesem.

Oczywiście że nie ma co oszczędzać ale bez przesady Mercedes też sie kiedyś rozpadnie tak musi być.
Pozdrawiam

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Różnie to bywa z tą "oryginalnością" Nie wyobrażacie sobie chyba że np. MB, VW czy jakakolwiek inna fabryka samochodów produkuje klocki czy filtry? Od tego są tzw, poddostawcy i cały pic polega na tym żeby wiedzieć jakie materiały ekspluatacyjne produkuje jaki wykonawca, wtedy kupujesz części stosowane przez fabrykę po znacznie niższych cenach. Tak wygląda sytuacja z samochodami z wyższej pułki.Jestem natomiast święcie przekonany że w wypadku produktów powiedzmy włoskich czy koreańskich kupowanie części nie stosowanych przez fabrykę jest wręcz wskazane, bo jeżeli pochodzą od markowego wytwórcy to ich jakość jest o niebo lepsza od tych niby oryginalnych.Jeżeli chodzi o jakość produktów dawniejszych i dzisiejszych to czasami dochodzi do paradoksów, otóż może zauważyliście że na klockach kupionych parę lat temu można było przejechać dużo więcej niż na tych kupowanych od roku - dwóch?
Odpowiedż jest prosta : dziś nie wolno stosować azbestu.

Tytuł:
wiarus junior

Hello

marcin280e pisze:
a to dlatego że filtry Filtrona na 100% przewyższają parametrami te orginalne z przed 20 czy30 lat.

Wez sobie filtr Filtrona do paliwa lub oleju, przetnij na pol, a zobaczysz, ze to jakas zenada, a nie filtr ;-)))))) Takie filtry, to kazdy moze sobie sam zrobic w wychodku za stodola...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a ja tam stosuje filtrona i nie narzekam
skoro i tak musze wywalić 60zl na filtr powietrza to drozszego nie bede kupowal bo odbije sie to nie kotrzystnie na czestotliwosci wymiany tegoz filtra

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

szdowk pisze:
Hello

marcin280e pisze:
a to dlatego że filtry Filtrona na 100% przewyższają parametrami te orginalne z przed 20 czy30 lat.

Wez sobie filtr Filtrona do paliwa lub oleju, przetnij na pol, a zobaczysz, ze to jakas zenada, a nie filtr ;-)))))) Takie filtry, to kazdy moze sobie sam zrobic w wychodku za stodola...

Witam. Proponuję aby wszyscy forumowicze którzy są na etapie wymiany filtrów zajechali do kolegi SZDOWK zamiast wydawac pieniądze może wyprodukuje za swoją stodołą koło wychodka parę darmowych sztuk. [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]
Bez obrazy.
;) Pozdrawiam Marcin.

P.S. Od dawna zajmujesz sie przecinaniem filtrów na pół.Napisz czy robisz to na nowych sztukach FILTRONA czy sądujesz już zużyte.

Ex:MB W115 200D. 76r

Ex:MB C123 280CE 81r.

Tytuł:
wiarus junior

Hello

Marcin Nieszkowiecki pisze:
P.S. Od dawna zajmujesz sie przecinaniem filtrów na pół.Napisz czy robisz to na nowych sztukach FILTRONA czy sądujesz już zużyte.

Nowe - trzy tygodnie temu wlasnie przecinalismy do celow demonstracyjnych pare filtrow - co by pokazac serwisantom pewnej znanej firmy samochodowej, dlaczego nie powinni swoim biednym [zlosnik] klientom wsadzac filtrow Filtrona [zlosnik] [zlosnik] w dodatku za cene oryginalnych [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] Ja wiem, ze Filtron spelnia jakies-tam normy, moze nawet ma iso9xxx, ale gdybys zobaczyl taki filtr w srodku, to bys nie chcial miec go u siebie w aucie [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

PS. Z reguly popieram polski przemysl i polskie wyroby, ale po obejrzeniu filtra benzyny, poprostu nie chcial bym go miec u siebie i koniec.

<font size=-2 color=00BB00>W116 280SE</font>

<font size=-2> http://mb.vsa.com.pl </font>

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00