MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 11:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Hej,
Pracuję własnie nad artykułem do CA o tym modelu MB i stąd mam prośbę do użytkowników tych samochodów o pomoc. W artykule planujemy zamieścić coś w rodzaju poradnika użytkownika, napiszcie mi proszę na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie, co jest w tych samochodach najtrwalsze, co się psuje, gdzie rdzewieje... Jak z dostępnością części i ich cenami...

Wielkie dzięki

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Idzik pisze:
na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie

1. Biżuteria - zderzaki, listwy chromowane (szczególnie progowe), grill i inne pierdółki

2. blacha - W116 gnije w tych samych miejscach co W123

3. wnętrze, często welur jest strasznie sczochrany i naprawia sie to normalnym welurem a nie prążkowanym i słabo to wygląda. Urywają się często górne mocowania wewnętrznych uchwytów drzwi (to co łapisz aby je zamknąć od środka)

Idzik pisze:
co się psuje

1. trzeba uważać na mechanizm wycieraczek potrafi sie zużyć i halasować oraz dziwnie zachowywać

2. rdzewieje standardowo w tylnych nadkolach (tam gdzie każdy MB)

3. podciśnienia to już standard - szczególnie może być to kłopotliwe przy autach z klimatyzacją sterowana podciśnieniowo dzieją się dziwne rzeczy.

Idzik pisze:
Jak z dostępnością części i ich cenami...

części blacharskich nowych praktycznie już nie ma są jakieś włoskie (na wykończeniu) i jakieś chińskie uniwersalne pasują do każdego auta które ma silnik z przodu :D. Poszukiwania na ebay.de

części zawieszenia są dostępne przód jest prawie taki sam jak w w123

generalnie części sa dostępne w ASO lub specjalizowanych sklepach dużo tego jeszcze jest na rynku wtórnym allegro i szrociarnie.

Jednak ja preferuje zakup całego auta (trupa) pocięcie go i schowanie tego co potrzebne

Zapraszam na:
http://www.mb.auto.pl/w116/start.html <br>Dodano po 1 minutach.:<br> Pamiętaj że W116 też były w dwóch seriach :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

najczęściej rdza wychodzi w okolicach szyb, nadkoli (a w szczególności z cyrklami), jeśli chodzi o wnętrze to pękająca deska rozdzielcza. Dostępność części: ciężko jest z elementami wnętrza, a nadkoli plastikowych to juz chyba nigdzie nie znajdę, przy zakupie najlepiej zwracać czy nie skundlony egzemplarz w Polsce najczęściej 116 były uzdatnianie przez garażowych mechaników (np. silniki 2,4D), poza tym blacha i jeszcze raz blacha!!pozdr

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
zaczęto standardowo montować tylny podłokietnik, który pełnił jednocześnie funkcję otworu do części bagażowej, przydatnej przy przewożeniu długich przedmiotów (np. nart).

wziete z
Cytuj:
http://www.mb.auto.pl/w116/start.html

Mam pytanie, jak wyglada w tej sytuacji zbiornik paliwa? Wiem ze w jakims tekscie o jakims modelu byl tutaj blad i byla o tym mowa, ale nie pamietam czy chodzilo o W116, jesli nie ma bledu to jak z tym zbiornikiem?
Pozdrawiam

Daihatsu Cuore '92 - Bo tak...
Jawa 350 '82, WSK 125 '75, WSK 125 '79, WSK 175 '78, Komar, Trike 125 ,
Ex. PF 126p, Buggy 650, SHL M11, WSK 175, wiele innych..

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

monster18.09 pisze:
zaczęto standardowo montować tylny podłokietnik, który pełnił jednocześnie funkcję otworu do części bagażowej, przydatnej przy przewożeniu długich przedmiotów (np. nart).

tak to wierutna bzdura :oops: :oops: :oops:

od lat mam to poprawić i zawsze jakoś zapomne :oops: :oops: :oops:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

a szczegolnie amerykance koroduja na maxa, co do czesci amerykanskich to raczej baaaaardzo ciezko, tyl koroduje mocno od przeciekow w bagazniku, klimatronik z wersji USA koszmar, klima mechaniczna da sie zalozyc, skrzynie biegow przewaznie automatic, jak jezdzi to bedzie jezdzic, a remont? ktos musi sie znac na nich, zwykly kowal nie poradzi sobie

z gniciem to tak jak faktycznie ze 123, powozi sie wygodniej niz 126, trudny w remoncie, ale wdzieczny w jezdzie

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
MacKuz pisze:
tak to wierutna bzdura

od lat mam to poprawiæ i zawsze jako¶ zapomne

kolejną bzdurą chyba jest to (ostatnie zdanie w tekscie):

Cytuj:
Szkoda, że powoli umiera legenda starej "eSki". Niestety taki już los samochodów. Ten zapisał się w historii motoryzacji wieloma rewolucyjnymi patentami, jak ABS czy Airbag (montowany seryjnie!!!).

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ABS i poduszka powietrzna kierowcy montowana byla w ostatnich modelach W116 - tak samo jak wzmocnienia boczne w drzwiach

nalezy pamietac, ze te auta posiadaly bardzo bogate wyposazenie, jak na owe czasy

jeszcze z luksuwow w prowadzeniu tego auta nalezy zaliczyc bardzo maly promien skretu

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
zgadza się, ale nie było to seryjne wyposażenie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Kiedyś już o tym wspominałem, dla posiadaczy 116tki to normalne, ale rozbierając esKę do gołego byłem pod wrażeniem stopnia zaawansowania sposobu montażu i ilości elementów wnętrza. Sam fotel składa się z kilku dodatkowych elementów wykończeniowych. Solidniejszy jest tunel środkowy, dolne, welurowe elementy deski, obudowanie ramek drzwi itd. Niby nic, a w porównaniu do 115/123 w klasie S jest tego sporo więcej i inaczej pomyślane, przez co całość sprawia wrażenie bardziej solidnego, komfortowego, bezpiecznego i takie zapewne jest. Innymi słowy luksus S-Klasy przejawia się oprócz komfortowego zawieszenia takze w przepastnym i wygodnym wnętrzu.

Ze względu na mnogość wzorów i kolorów tapicerek, jeśli wszystko ma być zachowane w oryginalnym klimacie, każdy brak lub poważne uszkodzenie, czy zmęczenie, będzie sporym problemem.

eSka od spodu, jak na 30-letnie auto przystało, pokazała, że podwozie żyje swoim życiem. Nie ma siły, jeśli nie jest to wyjątkowo traktowane auto lub auto w stanie dziewiczym, czyli bez remontu (najczęściej takie pochodzi z importu) to spód skrywa ślady napraw blacharskich przykrywanych za każdym razem kolejną warstwą bitumiczną. Dotyczy to praktycznie całej podłogi, progów od spodu, okolic otworow lewarkowych i jak w każdym Mercedesie z nadwoziem typu "limo" - dna kieszeni bagażnika.

W 116 podobnie jak w 126 koroduje na potęgę wewnętrzna strona drzwi w okolicy trójkątnej szybki. Nie wiem co jest tego powodem, ale zaawansowane wżery i braki w blasze sięgają często kilkunastu cm w stronę uchwytu do zamykania drzwi.

Na temat siników V8, zresztą M110 także, w 30 letnim samochodzie, który przyjechał do PL w latach 90-tych lub wcześniej mam wyrobione zdanie i twierdzę, że nie ma prawa chodzić dobrze, doprowadzenie do stanu używalności jest kosmicznie drogie, podobnie jak auta, które długo nie jeździło. Żeby brać się za bary z takimi motorami trzeba samemu mieć wiedzę i sprytne palce lub chociaż znać kogoś mądrego. Nie wyobrażam sobie jeżdżenia po warsztatach z książki telefonicznej z dużymi benzynami z lat 70-tych, gdyż skończy się to na wymienieniu wszystkiego po kolei bez gwarancji sukcesu. Bawić to się można w Kadecie C, który ma silnik z gaźnikiem i 4 kable WN. Wyobrażam sobie też, że prawdziwa przyjemność z powożenia autem tej klasy jest wtedy, gdy wszystko działa jak należy. Sznurkiem i drutem można ratować się w osiołku 200D, który jest fajny bo przejechał już milion. Jak to ładnie ktoś napisał kiedyś na forum: S - klasa zobowiązuje.

Jeśli mogę coś zasugerować, to warto moim zdaniem w artykule traktującym o W116 rozprawić się z wciąż żywym w społeczeństwie mitem, jakoby była to amerykańska wersja 123, czy Mercedesa w ogóle.

Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2007 12:16 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Jeśli mogę coś zasugerować, to warto moim zdaniem w artykule traktującym o W116 rozprawić się z wciąż żywym w społeczeństwie mitem, jakoby była to amerykańska wersja 123, czy Mercedesa w ogóle.

dokładnie

Cały czas spotykam sie ze 'znawcami' którzy prubują wcisnąć mi że to amerykan i koniec :D :D :D.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jak by było potrzebne zdjęcia bardzo ładnego, kremowego wnętrza welurowego to służę [zlosnik]

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

kubol pisze:
bardzo ładnego, kremowego wnętrza welurowego to służę

hmmm widze w koledze wrodzona skromność się odezwała :D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00