art pisze:
dystans 50mm
Tu miałeś chyba na myśli 5 mm, zgadza się?
art pisze:
przy lorinserach 17" nic nie trze i jest ok ET 35 a przy borbetach 16" ET 25 trze
To zapewne dlatego, że Borbety powinny pozostać na Golfach itp a Lorinsery to marka zacna, no i koła przeznaczone są tylo i wyłącznie do Benzów.
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Choć i ja mam dedykowane do Merca, ale nie tak przedniego producenta ( nie mam na myśli stylizacji !!! bleeeee) i nie pasowały od razu, ale to zrozumiałe ze względu na za DUŻE ET. A tak poważnie
to ciekawe co piszesz. Nie wiedziałem, że taka rozbieżność występuje w tej materii. I jak tu precyzyjnie coś dobrać? Wszystko trzeba montować i sprawdzać na żywo...
Ja mam 5cio ramienne 16tki od okulara i 5 mm wystarczyło, ale zanim je zamontowałem, przekonałem się na własne uszy, że jednak bez nich się nie obejdzie. Co ciekawe, w różnych egzemplarzach różnie wyregulowane są te drążki. Czasami można założyć te same felgi do 2 i w jednym będzie tarło, a drugim już nie. Dobrze przed rozpoczęciem jazdy przeprowadzić " test kartki". Jeśli gładko przesuniesz ją pom. drążkiem i ratem to można spróbować jazdy, ale WOLNO!! Inaczej "zaorasz" felgę! W końcu to delikatny stop.
Jeżeli na przód wstawisz 5 mm, bo takie powinny wystarczyć, to na tył koniecznie szersze

Chyba, że jest tak jak mówi
art i konieczne będą 10 mm. Prawda jest taka, im szersze dystanse, tym większe obciążenia dla podzespołów np. łożysk. Dobierz dystanse wg. reguły przód węższy, tył szeroki. Tak i wygląd lepszy i bezpieczeństwo większe. Sam na wiosne będę montował dystanse na tylniej osi i zastanawiam się nad 25 mm, może 20 mm. Muszę to wymierzyć. Zbyt duża, rzucająca się dysproporcja w klasycznym sedanie to niespecjalnie dobry pomysł
Ups. pominąłem pytanie omateriał...Już się poprawiam. Zdecydowanie aluminium!! Już pisałem, że im większe odsadzenie koł od standardowego miejsca, tym szybciej padają łożyska. To samo dotyczy masy koła, a na nie składa się przecież dystans ( naturalnie bardzo upraszczam tą kwestię

) Aluminiowe dystanse będą dużo lżejsze, a tym samym korzystniej wpłyną na pracę zawieszenia.