MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 5:35 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Temat został wydzielony z innego [Mike_THE_GR8]

Tian pisze:
Jak cię nie stać na utrzymywanie dwóch aut to mam dla ciebie rozsądną propozycje; zerwij umowę OC i nie podpisuj drugiej z inną firmą - koszty spadną do zera !

A czy od strony formalno-prawnej taki krok jest dozwolony ???? Bo z tego co mi wiadomo to jeśli posiada się auto i jest ono zarejestrowane (a wyrejestrować można tylko na podstawie zaświadczenia o zezłomowaniu) to jest obowiązek płacenia ubezpieczenia OC. Jeśli sie tego nie płaci to ponoć naliczają jeszcze do kwoty ubezpieczenia jakieś karne odsetki. Więc jak to jest naprawdę ??

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Ostatnio zmieniony ndz mar 09, 2003 12:52 am przez Mike_THE_GR8, łącznie zmieniany 3 razy.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:

A czy od strony formalno-prawnej taki krok jest dozwolony ???? Bo z tego co mi wiadomo to jeśli posiada się auto i jest ono zarejestrowane (a wyrejestrować można tylko na podstawie zaświadczenia o zezłomowaniu) to jest obowiązek płacenia ubezpieczenia OC. Jeśli sie tego nie płaci to ponoć naliczają jeszcze do kwoty ubezpieczenia jakieś karne odsetki. Więc jak to jest naprawdę ??

O ile pamiętam to możesz wypowiedzieć umowę OC (nie później niż na 30 dni przed zakończeniem okresu ubezpieczenia... Więc jeśli nie podpiszesz nowej, z innym ubezpieczycielem to po prostu nie możesz poruszać się po drogach... A to o czym piszesz (te odsetki) to chodzi tu chyba o sytuację gdy nie wypowiesz umowy, a okres ubezp. się skończy. Wtedy pomimo zakończenia okresu ubezpieczenia, nadal jesteś ubezpieczony w tym towarzystwie - nie masz tylko opłaconej składki...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Mike_THE_GR8 pisze:

O ile pamiętam to możesz wypowiedzieć umowę OC (nie później niż na 30 dni przed zakończeniem okresu ubezpieczenia... Więc jeśli nie podpiszesz nowej, z innym ubezpieczycielem to po prostu nie możesz poruszać się po drogach... A to o czym piszesz (te odsetki) to chodzi tu chyba o sytuację gdy nie wypowiesz umowy, a okres ubezp. się skończy. Wtedy pomimo zakończenia okresu ubezpieczenia, nadal jesteś ubezpieczony w tym towarzystwie - nie masz tylko opłaconej składki...

A mnie się jednak wydaje, że jest tak, jak pisałem. Przynajmniej tak właśnie słyszałem od wszystkich osób, z którymi na ten temat rozmawiałem......

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:

A mnie się jednak wydaje, że jest tak, jak pisałem. Przynajmniej tak właśnie słyszałem od wszystkich osób, z którymi na ten temat rozmawiałem......

Te informacje uzyskałem od jakigoś gościa z PZU... Skończyło mi się ubezpiecznie i chciałem zmienić firmę. Przechodziłem akurat obok PZU i wlazłem, żeby się dowiedzieć ile mi wyliczą składki... Gość mi wyliczył, ale z uwagi na fakt, że nie zgłosiłem Warcie braku chęci kontynuowania u nich ubezpieczenia, to odesłał mnie z powrotem do Warty... Podobno to jest tak, że mimo, że teoretycznie skończyło mi się ubezpieczenie, to jednak nadal byłem ubezpieczony (automatyczna kontynuacja) nie miałem jedynie opłaconej składki. Paradoksalnie, gdybym narobił wtedy jakiś szkód to Warta by musiała wypłacić odszkodowanie... To samo potwierdził mi mój agent z Warty...Taki był stan rzeczy na 2002 rok. Nie wiem czy coś się teraz nie zmieniło, ale chyba nie. Dowiem się jeszcze, bo znowu mi się kończy ubezpieczenie... ( i oczywiście znów przegapiłem ten 30 dniowy okres wypowiedzenia umowy)

PS. Możnaby też zajrzeć do źródła (ustawa itp.)

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Mike_THE_GR8 pisze:

Te informacje uzyskałem od jakigoś gościa z PZU... Skończyło mi się ubezpiecznie i chciałem zmienić firmę. Przechodziłem akurat obok PZU i wlazłem, żeby się dowiedzieć ile mi wyliczą składki... Gość mi wyliczył, ale z uwagi na fakt, że nie zgłosiłem Warcie braku chęci kontynuowania u nich ubezpieczenia, to odesłał mnie z powrotem do Warty... Podobno to jest tak, że mimo, że teoretycznie skończyło mi się ubezpieczenie, to jednak nadal byłem ubezpieczony (automatyczna kontynuacja) nie miałem jedynie opłaconej składki. Paradoksalnie, gdybym narobił wtedy jakiś szkód to Warta by musiała wypłacić odszkodowanie... To samo potwierdził mi mój agent z Warty...Taki był stan rzeczy na 2002 rok. Nie wiem czy coś się teraz nie zmieniło, ale chyba nie. Dowiem się jeszcze, bo znowu mi się kończy ubezpieczenie... ( i oczywiście znów przegapiłem ten 30 dniowy okres wypowiedzenia umowy)

To wszystko się zgadza, o tym wiedziałem. Natomiast chodzi mi o sprawę taką, że nie ma mozliwości posiadania zarejestrowanego samochodu bez opłaconego ubezpieczenia (nawet, jeśli z niego nie korzystasz i stoi on sobie gdzieś na kołkach). A wyrejestrować też nie jest tak łatwo i jest to dosyć nieodwracalne ;) Reasumując: jeśli masz zarejestrowany samochód to MUSISZ mieć opłacone OC - niezależnie od stanu samochodu.

Prosiłbym, żeby ktoś, kto posiada DOKŁADNE dane na ten temat zechciał się wypowiedzieć.

Proponuję, żeby moderator przeniósł naszą dyskusję na ten temat do osobnego wątku, bo widzę, że kroi się tu dłuuuuuższa dyskusja ;)

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
Klubowicz

Idzik pisze:

Jesli chcesz zrezygnowac z ubezpieczyciela to muszisz mu to dac na pismie, w okreslonym terminie, choc ubezpieczyciele nie sa kategoryczni jesli chodzi o ten termin.

Mike_THE_GR8 pisze:
To wszystko się zgadza, o tym wiedziałem. Natomiast chodzi mi o sprawę taką, że nie ma mozliwości posiadania zarejestrowanego samochodu bez opłaconego ubezpieczenia (nawet, jeśli z niego nie korzystasz i stoi on sobie gdzieś na kołkach). A wyrejestrować też nie jest tak łatwo i jest to dosyć nieodwracalne ;) Reasumując: jeśli masz zarejestrowany samochód to MUSISZ mieć opłacone OC - niezależnie od stanu samochodu.

Prosiłbym, żeby ktoś, kto posiada DOKŁADNE dane na ten temat zechciał się wypowiedzieć.

Proponuję, żeby moderator przeniósł naszą dyskusję na ten temat do osobnego wątku, bo widzę, że kroi się tu dłuuuuuższa dyskusja ;)

Wyrejestrowanego autka, juz nie mozna ponownie zarejestrowac z tego co pamietam, ale nie wiem dokladnie jak to jest. Jesli nawet to nie taka prosta sprawa.

A z OC, hmmmm, znam kogos kto jak niekorzystal z auta to przez 2 lata nie placil, ale pozniej go przerejestrowal chyba. Hmmmm, fikcyjna umowa, po kilku latach wchodzi w zycie i po sprawie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No właśnie, nic nie jest takie proste, na jakie się wydaje. W poniedziałek podejdę do agencji ubezpieczeniowej i dowiem się, co oni sądzą na ten temat. Może oni będą wiedzieli cuś na 100&......

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam
Wtrącę się. gdyż słyszałem że jednym z przywilejów rejestracji auta jako pojazd zabytkowy jest możliwość krótkoterminowego ubezpieczania auta (np tylko na czas zlotów i rajdów). Normalnie jak stoi w garażu czy gdzieś tam, to nie musi być ubezpieczone. Czy ktoś coś więcej wie na ten temat?

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior

Maniek pisze:
Witam
Wtrącę się. gdyż słyszałem że jednym z przywilejów rejestracji auta jako pojazd zabytkowy jest możliwość krótkoterminowego ubezpieczania auta (np tylko na czas zlotów i rajdów). Normalnie jak stoi w garażu czy gdzieś tam, to nie musi być ubezpieczone. Czy ktoś coś więcej wie na ten temat?

Witam!
Masz rację, ale auto musi mieć żółte blachy. Artykuł na ten temat jest w "Automobiliście" ze stycznia 2001.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Stomek pisze:
Maniek pisze:
Witam

Witam!
Masz rację, ale auto musi mieć żółte blachy. Artykuł na ten temat jest w "Automobiliście" ze stycznia 2001.

Wszystko się zgadza, a czy ktoś wie na 100% coś na temat normalnie zarejestrowanego samochodu??? Bo jeśli się da, to by mi się baaardzo przydało...

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Przykład na własnej beczce:
Jak rozbiłem białą beczkę to żeby odzyskać ubezpieczenie OC, sprzedałem ją bratu (napisaliśmy umowę) pokazałem ją w ubezpieczalni, oni wypłacili kasę, brat nigdzie nie zgłaszał umowy (czyli uległa zniszczeniu i zapomnieniu....) [zlosnik] A teraz beczka (rozbita) jest nadal moja ale już nie ubezpieczona. Nie jeżdżę nią po drogach więc nikt się nie czepia. Ubezpieczalnia nie zgłasza faktu sprzedaży auta a umowę ma tylko do własnego wglądu. No to by było na tyle [zlosnik]

W123 230E '82 "Vanishing Point"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

czesc...
zagadnienie OC pojazdow mechanicznych reguluje rozporzadzenie Ministra Finansow: z dn. 24-03-2000:
Dz.U. 26/00 poz. 310
http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi? ... -1&jedn=-1
Dz.U. 107/00 poz. 1135
http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi? ... -1&jedn=-1

i w zasadzie to kazdy zarejestrowany pojazd musi miec wykupione obowiazkowe ubezpieczenie OC
milej lektury
pozdrawiam N.
ps. moge odpowiedziec na drobne pytania w kwestiach ubezpieczeniowych przez "wiadomosci"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
Jeszcze jest podobno coś takiego:
1 - jeśli pojazd ma 40 lat (lub więcej), to rzekomo jest automatycznie uznany za zabytkowy i może być czasowo nieubezpieczony. Należy napisać pisemko, przedłożyć ksero dowodu rejestracyjnego i przez okres zimowy bądź renowacyjny można nie płacić.
2 - jeśli auto ma minimum 25 lat należy przedłożyć pismo rzeczoznawcy, że dany pojazd jest pojazdem zabytkowym bądź mającym znaczenie dla historii motoryzcji itd. ksero dowodu, pisemko przewodnie i również może stanowić to podstawę do czasowego płacenia inaczej [zlosnik] .
Podobno, bo nigdy nie udało mi się tego dowiedzieć dokładnie, zawsze było coś w stylu: nie wiem, muszę to sprawdzić, teraz nie ma naczelnika itp... [oslabiony]
Pozdrawiam

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nilo pisze:
i w zasadzie to kazdy zarejestrowany pojazd musi miec wykupione obowiazkowe ubezpieczenie OC

No i to by się zgadzało z tym, co wszyscy mi mówią. Chodzi mi oczywiście o samochód zarejestrowany "normalnie", nie jako zabytek lub inny wyjątek od reguły [zlosnik]

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
wiarus junior

Cześć

Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem każdy "normalny" pojazd jeżeli jest zarejestrowany MUSI być ubezpieczony w ramach OC. To jest pewne. Istnieje w Polsce Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.

"Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) jest kolejną przewidzianą prawem instytucją, która zabezpiecza interesy osób ubezpieczonych.

Do zadań Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego należy wypłacanie odszkodowań i świadczeń z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz obowiązkowego ubezpieczenia OC rolników z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego:
- za szkody na osobie, gdy szkoda wyrządzona została w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilną posiadacza pojazdu, osoby kierującej lub rolnika, w przypadku nie ustalenia tożsamości sprawcy,
- za szkodę na mieniu i osobie, gdy posiadacz pojazdu lub rolnik nie posiadał obowiązkowego ubezpieczenia OC.
Dodatkowo UFG zaspokaja roszczenia osób uprawnionych w przypadku ogłoszenia upadłości towarzystwa ubezpieczeniowego, którego byli klientami. Dotyczy to rozczeń z tytułu umów ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych i OC rolników, oraz z tytułu umów ubezpieczenia na życie w wysokości 50 % wierzytelności (nie więcej jednak niż kwota będąca równowartością w złotych 30 tys. EUR). Przy czym roszczeń tych nie należy kierować bezpośrednio do UFG, ale do dowolnego towarzystwa ubezpieczeń.

Środki na działanie UFG, czyli w szczególności przeznaczone na zaspokajnie roszczeń osób uprawnionych do otrzymania odszkodowania lub świadczenia, pochodzą z:
- wpłat zakładów ubezpieczeń, prowadzących działalnośc w zakresie ubezpieczeń objętych gwarancją UFG,
- dochodów z lokat środków UFG,
- wpływów z kar nałożonych na osoby, które nie dopełniły obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego,
- wpłat towarzystw ubezpieczeń na życie, w przypadku ogłoszenia upadłości jedengo ubezpieczycieli życiowych
Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny
01-231 Warszawa
ul. Płocka 9/11
prezes: Elżbieta Turkowska-Tyrluk"

Kara za brak ubezpieczenia OC wynosi około 4 000 zł. Piszę około ponieważ kwota ta zmienia się co jakiś czas i nie znam dokładnie aktualnej.

Co ważne: auto może stać w stodole, nie istnieć, czy co tam sobie jeszcze wymyślicie jeżeli jest zarejestrowane MUSI być ubezpieczone. Funusz jest żywo zainteresowany swoimi dochodami i w tym celu współpracuje z Wydziałem Komunikacji oraz firmami ubezpieczeniowymi. Jeżeli ubezpieczenie kończy się, a właściciel nie ubezpieczył auta, ubezpieczalnia przesyła info do UFG. I nie ma tłumaczenia, że auto nie jeździ.

Nie istnieje też, już czasowe wyrejestrowanie auta.

Mike_THE_GR8 rozumiem Twoją potrzebę zaoszczędzenia kasy, ale nie tędy droga. Można sobie tylko krzywdę zrobić.

Pozdro
Konik

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00