MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 11:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: koszty
swój chłop

Dzien dobry !

Mike_THE_GR8 napisał :
A skoro tak byłeś zadowolony z samochodu, to może czas kupić sobie takie auto ?

No właśnie , po moim ostatnim ( i pierwszym zarazem :) ) poście , zacząłem tak sobie myśleć , kalkulować , i znowu myśleć :) i wyszło mi na to , że jak przycisnę - tu odejmę , a tam dodam , to za jakiś czas , znalazłoby się parę groszy ( nie będzie tego dużo ), które mógłbym przeznaczyć na autko i właśnie z tym wiąże się kilka moich pytań .
Bardzo chciałbym , aby była to 114 Coupe , w związku z czym chciałbym zapytać , ile takie modele kosztują – zaznaczam ze nie chcę aby był to model tip top , a wręcz przeciwnie taki przy którym będzie można posiedzieć ( aczkolwiek jeżdżący ) , bo może okazać się , że porywam się z motyka na słońce , i lepiej od razu dać sobie spokój . Wiem również , że nie ma jakiegoś stałego cennika ,a na cenę każdego egzemplarza skalda się wiele czynników , ale proszę o jakiś przedział cenowy za modele do lekkiego lub troszkę większego remontu . jeżeli podpowiedzielibyście jeszcze , gdzie należy szukać ( bo nie oszukujmy się nie jest to model często spotykany )- jak widzicie jestem kompletnie nie obeznany w tym temacie :oops: , więc za każda rade będę BARDZO wdzięczny .... ok. kończę już bo jak zwykle się rozpisałem . pozdrawiam Was wszystkich !
Ps. I jeszcze jedno pytanie , czy nie mając garażu jest sens kupować takie auto ?

V8 500 '91
V8 500 '93

Tytuł:
kombatant

No czesc. "nie manie" garazu jest sporym problemem zarowno dla auta tip tpo jak i w trakcie remontu. Ponadto nalezy miec na uwadze, ze doprawadzanie auta do porzadku jest kosztowne. Temat byl poruszany juz nieraz na tym forum. No a cena zakupu - chyba najtaniej sprowadzic auto ze Stanow. 5 tys to koszt staly, sprowadzenie i formalnosci, reszta jak znajdziesz. Jak masz szczescie 2k$ trafisz jakas baze. Wtedy jeszcze tylko drugie tyle i mozna sie pokazac. Przy minimalizacji kosztow i duzym poswieceniu czasu. Taka jest moja opinia, nie madrosc ogolna.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sprowadzenie samochodu z USA mimo wszystko jest dość kosztowne i czasochłonne (co wcale nie oznacza, że niemożliwe czy też bezsensowne) i w przypadku tego modelu zastanowiłbym się, czy nie lepiej ściągnąć takiego auta od naszych zachodnich sąsiadów jako samochód zabytkowy/kolekcjonerski. W Polsce mozesz mieć problem z kupieniem takiego auta w dobrym stanie lub za rozsądną kasę ( tu również zaznaczam, że nie jest to niemożliwe). Życzę powodzenia przy poszukiwaniach!!

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Co do siana za takie auto to jakieś 2 lata wstecz w Poznaniu była W114 za 7000zł (1000 do urwania na telefon, a drugi 1000 po obejrzeniu). Jeno jakiś przedsiębiorczy kartofel uraczył ją silnym i elastycznym motorem OM617. Innym znów razem w mieście powiatowym Trzebnica było auto za 9500zł (dobrze pamiętam?). Srebrne było całe i dużo fajniejsze jak ten kartoflany diesel. Znowu przed dwoma misiącami w "giełdzie samochodowej" było W114C za 7000, z zastrzezeniem jednako, ze do remontu. Więc myśle sobie, że wypuszczanie się gdziekolwiek po sprzeciora jest bezcelowe skoro co jakiś czas trafiają się przyzwoite samochody za rozsądne pieniądze. Troche cierpliwości i samo wleci.

Tytuł:
swój chłop

A czy moglibyście przedstawić ( w skrócie ) warunki sprowadzenia auta jako zabytek : czy musi być ono w stanie idealnym i jakie wiążą się z tym opłaty ? ..... W moim przypadku pozostaje raczej kupno samochodu do remontu ( byle nie kapitalnego ... ) nie stać mnie po prostu na jednorazowe wyłożenie dużej sumy , a comiesięczne dochody pozwalają myśleć o stopniowym doprowadzeniu auta do stany ” perfect ” – i jaką ma się później satysfakcje jeżdżąc takim autem ....
Pozdrawiam
Ps. Gdyby ktoś kiedyś zobaczył cos ciekawego , bardzo proszę o mejla , nie sposób przecież samemu przeczytać wszystkich ogłoszeń ....

V8 500 '91
V8 500 '93

Tytuł:
Klubowicz

michal pisze:
A czy moglibyście przedstawić ( w skrócie ) warunki sprowadzenia auta jako zabytek : czy musi być ono w stanie idealnym i jakie wiążą się z tym opłaty ? ..... W moim przypadku pozostaje raczej kupno samochodu do remontu ( byle nie kapitalnego ... ) nie stać mnie po prostu na jednorazowe wyłożenie dużej sumy , a comiesięczne dochody pozwalają myśleć o stopniowym doprowadzeniu auta do stany ” perfect ” – i jaką ma się później satysfakcje jeżdżąc takim autem ....
Pozdrawiam
Ps. Gdyby ktoś kiedyś zobaczył cos ciekawego , bardzo proszę o mejla , nie sposób przecież samemu przeczytać wszystkich ogłoszeń ....

Ukazalo sie to na jakim formum, chyba nawet na tym we wrzesniu. W poniedzialek postaram sie odszukac, bo mam kopie.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

michal pisze:
A czy moglibyście przedstawić ( w skrócie ) warunki sprowadzenia auta jako zabytek : czy musi być ono w stanie idealnym i jakie wiążą się z tym opłaty ?....

Na nszym forum temat ten się przewijał kilka razy, ale polecam również ostatni numer Automobilisty (ten z artykułem o MB/8 Club). Tam ukazał się artykuł dotyczący właśnie sprowadzenia zabytku...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
swój chłop

Dobry ,
Chciałem jeszcze zapytać , czy znacie może jakieś strony o W114C , które zawierają konkretne info o tym modelu ( byle nie po niemiecku ) , bo uwierzcie mi ale spędziłem godzinę w sieci i nie znalazłem nic poza ogólnymi informacjami , a chciałbym dowiedzieć się czegoś o ”liftingu ” W114C , kiedy miał miejsce i na czym polegał , czy modele te występowały tylko w automacie, spalanie itp...
z góry wielkie dzieki pozdrawiam ....
ps. niestety u mnie na wiosce nie ma "Automobilisty" :( :( :( bede chyba musial zamowic przez net ....[/list]

V8 500 '91
V8 500 '93

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

michal pisze:
Dobry ,
Chciałem jeszcze zapytać , czy znacie może jakieś strony o W114C , które zawierają konkretne info o tym modelu ( byle nie po niemiecku ) , bo uwierzcie mi ale spędziłem godzinę w sieci i nie znalazłem nic poza ogólnymi informacjami , a chciałbym dowiedzieć się czegoś o ”liftingu ” W114C , kiedy miał miejsce i na czym polegał , czy modele te występowały tylko w automacie, spalanie itp...
z góry wielkie dzieki pozdrawiam ....

Jeżeli chodzi o "lifting" to kolega Misiek przetłumaczył historię modelu /8 z niemieckiej strony www.strichachtclub.de:
http://macmerc.netium.com.pl/phpBB2/vie ... php?t=1561

Jest szczegółowo i nie tylko o coupe...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tu jest do kupienia http://www.autohit.pl/grandnetcar/auta/23060.html
ogladalem to auto i mimo tak wysokiej ceny trzeba by jeszcze w niego sporo szmalu wlozyc.

co ciekawe na tych stronach jest tez do kupienia w114 cabrio.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00