nie chcialem zakładać nowego wątku więc dopisze się od tego (jak zawsze z reszta
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
)
No więc kupiłem klimatyzacje do MB 123, a w zasadzie kawałek tej klimy - ale najważniejszy. Mianowicie droga kupna nabyłem za kilkanaście zł
deske rozdzielczą wraz z nawiewem (nadmuchcem ) z klimatyzacją.
Posiadam:
nagrzewnice nawiem i ochładzacz powietrza (
) ,
zaworek przy tym ochładzachu ,
no i obudowe tej nagrzwnico-klimy
potrzebuje jeszcze : sprężarki ( poszukuje elektrycznej) , ocieplacza gazu montowanego przed chłodnicą, no i węży ciśnieniowych , no i jeszcze filterka...
Sądze że najtrudniejszą do zdobycia część posiadam, bo kompresor ( podobno od Omegi jest tani i popularny) i reszta jest uniwersalna.... da się podebrać.
teraz mam pytanie nr 1:
Sterowanie klapkami w tej nagrzewno-klimie są pneumatyczne, mam wszystko co było fabrycznie w dawcy, wszystkie wężyki pneumatyczne ( miał też centralny więc wyjąlem też te od centalnego - a co!
) zbiorniczek powietrza ( a może podciśnienia) montowany w nadkolu od strony koła - dawca to 300TD
teraz pytanie gdzie ten zbiorniczek się połącza?? Gdzie trzeba się podpiac żeby mieć podciśnienie do sterowania tymi klapkami do sterowania przypływu powietrza.... A może on jest tylko do centralnego

,
Mam całą deske obok siebie - rozebrałem ja na części pierwsze - wykąpałem - ale syf
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
, ale teraz jest normalnei nówka sztuka i to cała....
2czy ktoś ma schemat instalacji (opis z ksiąki ) tej klimy.
Posiada ona regulator temperatury oraz jakieś dwa przyciski obok tego pokrętła termostatu (regulacji) , mam tez dławik, no i to tyle... niestety ja nie wyciągałem deski z samochodu... więc nie wiem co i jak było.. juz po wyciągnięciu jej z samochodu (ale komleptnie wszytkiego, razem z całą wiązka elektryczna samochodu!!! ) dobrałem się do dwcy i wyjąłem wszystko się się "ruszało"
teraz poszukuje schematów, opisow.. wszystkiego co tylko dotyczy sie klimatyzacji BEHR Mercedes Benz
to tak na początek.... reszte pytań w trakcie
niestety powyższe linki w poprzednich opisach są nie aktualne i nei działają
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)