MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 10:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Biały Dym
postmajtek

[cool]
Witam, mam na imie Jurek,jestem z Krakowa,moje auto to W124 300TD-'91 i mam problem zreszta jak kazdy Kto tu pisze.
Przeczytalem prawie wszystkie posty, jednak nie znalazlem postu, ktory pisalby na temat bialego dymu wydostajacego sie z rury wydechowej-glownie na biegu jalowym.
Zaznaczam ze dym ten nie jest para wodna,jest suchy i smiedzi ropa,wtryskiwacze byly sprawdzone i uszczelnione,pompa wtryskowa dzialala dobrze,auto posiada moc taka sama jak przed usterka,dym czasami sie zmienia na bezbarwny,czasami go nie ma,wszystko zaczelo sie od wlania paliwa.Prosze rowniez powiedziec czy ma to zwiazek z chlodzeniem i jaka jest zaleznosc.Dziekuje za odpowiedzi.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

witamy :)
jak jest bezbarwny to jak go widzisz??
moze masz jakis nieznany syf w paliwie - poczekaj do nastepnego tankowania na sprawdzonej stacji
moze olej spalasz
a jaki ma to miec zwiazek z chlodzeniem??
jakbys mial uszczelke walnieta to moglaby byc "woda" w ukl. spalania, ale efekt taki by nie byl. sprawdz ubytki w plynie chlodniczym
jak sam napisales ze zaczelo sie od tankowania, to tu szukaj przyczyny - nie wiadomo co za syf byl w dystrybutorze

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
postmajtek

Bylem z autkiem u roznych znawcow,kazdy mowi oczywiscie co innego, w najgorszym przypadku wyrzucic do Wisly, ale mam wrazenie ze moze cos z chlodzeniem bo jak stare przyslowie mowi odnosnie aut"jak sie psuje to sie wszystko psuje"-napisalem to delikatnie a mianowicie zauwazylem ze korek na zbiorniczku wyrownawczym mozna odkrecic na goracym silniku, a przeciez powinno sie uwazac przed odkreceniem-zaryzykowalem.Druga sprawa to zimna chlodnica po 30km jazdy-czy to moze przez to ze nie ma termostatu-nie wiem.
W kazdym razie moze to byc zbieg okolicznosci bo w samochodach jest tak ze sie cos psuje, jezdzimy a potem wszystko wraca do normy,czesto tak mialem,zaznaczam ze juz mialem takie objawy z bialym dymem i tez tankowalem jak bylo zimno, ale wszystko przeszlo, jezdzilem i znowu.Na razie wyjezdzam paliwo i zobacze co sie bedzie dalej dzialo po wlaniu nowego paliwa na uczciwej stacji jak taka istnieje.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

jerzym28 pisze:
dym czasami sie zmienia na bezbarwny,czasami go nie ma

:) trafne okreslenia

czy moze to miec zwiazek z temperatura na dworze? jak jest zimno, spaliny majace wyzsza temerature poprostu tak sa widoczne. tak jak podczas oddychania na mrozie...

Tytuł:
postmajtek

Dym jest ciagly, jak z ogniska, dym idzie rownomiernie od rury na odcinku 10cm jest bezbarwny a potem przechodzi w bialy,wydmuch jest taki jak normalnie bez bialego dymu,najgorsze jest to ze jak sie stanie na swiatlach i dookola stoja samochody to dym ten roznosi sie dookola wszystkich i wstyd za "5"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

jerzym28 pisze:
dym ten roznosi sie dookola wszystkich

a jestes pewny ze to tylko twoj dym? ja w benzynie widze w lustrze bialy dym, ale w sumie podobny jest widoczny u kazdego.

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jak nie masz termostatu, to moze byc roznie - jest zimno i chlodzenie moze byc b. dobre - stad i chlodnica zimna
jak chlodnica zimna, to nic Ci nie wyleci ze zbiorniczka, a jak jest cieply silnik to korek tez sie da odkrecic
a ten dym to raczej para - niekoniecznie wodna [zlosnik]
bo co innego sie pojawia po zetknieciu z zimnym powietrzen - raczej nie dym z ogniska [zlosnik] (silnika)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
postmajtek

Moj dym bo jak wracam do garazu to nikogo nie ma za mna.

Glownie chodzi mi o to czy uklad chlodzenia ma zwiazek z takim dymem jak go opisalem, bo jak jest inny to wiem jakie dolegliwosci, z takim dymem spotkalem sie poraz pierwszy, mysle ze to wina paliwa ale jak pytam roznych osob to dowiaduje sie ze nalezy wyrzucic samochod na zlom oczywiscie w przenosni,myslalem ze Ktos mial taki sam problem,pzdr

Tytuł:
Klubowicz

Przyczyn moze byc wiele. Co do termostatu, jak go nie masz to temp na wskazniku nie podnesie sie ponad 60 stopni.

Tytuł:
postmajtek

A jak sie podniesie do 90 stopni to co wtedy?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

jerzym28 pisze:
to co wtedy?

To wtedy silnik jest rozgrzany :D

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
weteran

Wookee pisze:
jerzym28 pisze:
to co wtedy?

To wtedy silnik jest rozgrzany :D

Jurek ma problem, bo się swoim autem wstydzi jeździć, a Ty sobie jaja robisz [zlosnik] .

Tytuł:
postmajtek

Mój szwagier mial kiedyś 124 300td i tam biały dym oznaczał pęknięta glowice....

W123 230CE polowanie rozpoczęte...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lord bishop pisze:
i tam biały dym oznaczał pęknięta glowice....

fajnie ze o tym wspominasz. nie chcialem straszyc kolegi...

u mnie w 300tdt byl bialy dym a jakis czas pozniej padla glowica. mam nawet zdjecie jak auto stoi przy drodze i wydobywa sie gesty bialy dym z rury. wtedy nie laczylem tego z taka awaria, a teraz nie chcialem straszyc kolegi, bo nie mialem pewnosci, czy rzeczywiscie istnieje zwiazek...

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

BamBam pisze:
a teraz nie chcialem straszyc kolegi, bo nie mialem pewnosci, czy rzeczywiscie istnieje zwiazek...

zapytajcie Sebiana on ma doświadczenie z pękniętą głowicą ...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00