MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 10:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!

Pytanie: gdzie w Warszawie robią porządnie uszczelnienie tylnej szyby?
Chodzi mi o takie tymczasowe, żeby autka mi nie pożarło, bo remoncik blachy i wymianę uszczelek dopiero latem planuje.

Pozdrawiam i dzięki za każde info - Bartek

Klubowicz

MercBeginner pisze:
Witam!

Pytanie: gdzie w Warszawie robią porządnie uszczelnienie tylnej szyby?
Chodzi mi o takie tymczasowe, żeby autka mi nie pożarło, bo remoncik blachy i wymianę uszczelek dopiero latem planuje.

Pozdrawiam i dzięki za każde info - Bartek

To poczekaj do lata, bo wpuszcza Ci specjalna mase uszczelniajaca i pozniej trzeba bedzie sporo wiecej czyscic.

Porzadnie robia na Mszczonowskiej. Mase, elastyczna, wciskaja pneumatycznie. Cena ok. 100.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mocno woda Ci się leje?
Tymczasowo szybę możesz uszczelnić sam, bo nie ma sensu zmieniać uszczelki (o ile w ogóle jest taka potrzeba) przed remontem blachy.
Kup masę uszczelniającą do szyb i ręczną wyciskarkę. Radzę nie oszczędzać na wyciskarce i nie kupować takiej za 8 PLN tylko raczej bliżej 30 PLN. Wtedy masz dużo większe szanse, że uszczelnisz szybę, bo te tanie (czyt. dziadowskie [hehe] ) wyciskarki gną się w rękach szczególnie przy wyciskaniu gęstej masy (a te masy do szyb są bardzo gęste i ciężko je wyciskać - trzeba mieć trochę pary w grabach 8) ). Jak kupisz droższą wyciskarkę to jest duża szansa, że uszczelnisz za jej pomocą całą szybę i może jeszcze będzie nadawała się do użytku :lol: . Jak decydujesz się na tanią to od razu kup ze trzy sztuki [hehe] . Generalnie chodzi o to by jej konstrukcja była solidna, bo przy tym wyciskaniu działają na nią duże siły (z jednej strony Ty ciśniesz, a z drugiej masa nie ma ochoty wyleźć z tuby [zlosnik] - to wcale nie jest śmieszne jak się to robi) i spust się wygina :( .
Pamiętaj żeby nie kupić jakiegoś sylikonu, a już szczególnie nie na kwasie, bo rant masz wtedy załatwiony na rudo :cry: [zlosnik] . Powodzenia.

Tytuł:
swój chłop

Witam!
Odgrzewam nieco temat, bo mam bardzo poważny problem z tylną szybką właśnie. Jej uszczelka przepuszcza wodę w sposób masakryczny do obu wnęk bagażnika (nie tylko po stronie rowka "odwadniającego" uszczelkę), niedawno zakończyłem remont tyłu i niechciałbym żeby spowrotem weszło mi chrum chrum :-? Pewnym jest, że uszczelkę mam do wyrzucenia (jest całkowicie sparciała), ale czy założenie nowej uszczelki zlikwiduje przecieki? Przeczytałem sporo postów w tym temacie, ale jakoś chyba nikt nie napisał, że "ma sucho" (w bagażniku rzecz jasna! [oczko] ) Tymczasowo (po remoncie) uszczelkę obsmarowałem silikonem, ale po jakichś dwóch tygodniach znowu pojawiły się wartkie strumyki wody spływające z tylnej półki do wnęk w bagażniku. Szczerze mnie to irytuje, bo od razu przychodzą mi na myśl godziny, dni i tygodnie spędzone w kanale na cerowaniu blacharki... Będę wdzięczny za konkretne i radykalne rozwiązania ;)
Pozdrówki.

Tytuł:
Klubowicz

Nie uzywajcie silikonu, bo zje wam ranty, a uszczelka nie bedzie sie do niczego nadawala. Sa specjelne masy uszczelniajace do samochodow, a nie umywalek [zlosnik] (niewiele drozsze). Najlepiej wybrac taka, ktora pozostaje elastyczna. Elastyczna uszczelka poprawi sporo, ale tez moze ciec.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Nie uzywajcie silikonu, bo zje wam ranty

Ach gdyby tak czytać posty trochę uważniej [zlosnik] ...

Mitu pisze:
Pamiętaj żeby nie kupić jakiegoś sylikonu, a już szczególnie nie na kwasie, bo rant masz wtedy załatwiony na rudo :cry: [zlosnik]

:roll:

Tytuł:
Klubowicz

Mitu pisze:
Ach gdyby tak czytać posty trochę uważniej [zlosnik] ...

Wlasnie Mitu, sprawdz post Junaka ;)

Swoja droga, wyciskarka 30 PLN, masa uszczelniajaca 30 PLN, jak bedzie malo to 2x30 PLN. To juz 90 PLN. Na Mszczonowskiej robia to porzadnie za wlasnie 90-100 PLN. W 1 wypadku efekt rozny, w 2 koniec z przeciekami. Tak czy inaczej robilbym to po remoncie, bo pozniej jest niezla zabawa z oczyszczeniem uszczelki, o ile kolegi MercBeginnera jest jeszcze dobra (w przypadku mas zastygajacych, trzebaby bylo ja wymienic +200/300 PLN, mase ktora wciskaja na Mszczonowkiej da sie oczyscic, ale, bo pozostaje elastyczna, ale tez sporo czasu to zajmie).

Ostatnio zmieniony wt lut 15, 2005 3:51 pm przez laudan, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant

Nie slyszalem o sylikonach, ktore nie sa kwasne...

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja przy okazji remontu 123 C wymieniałem uszczelkę tylnej szyby, bo też mi ciekło i woda stała we wgłębieniach na głośniki. W przypadku C uszczelka jest "trochę" droższa, niż do sedana - prawie dwa razy. Szyby przednią i tylną wyjmował mi i wkładał z powrotem bardzo fachowo kol. Konik (dawno go tu nie widziałem). Tylną na wszelki wypadek włożyliśmy na uszczelnienie - czarna, mażąca się masa, niezastygająca, z tego co wiem nie do kupienia w zwykłych sklepach moto., raczej w specjalistycznych. Sika, sipa czy jakoś tak, w czarnej tubie - cena ok 80-100 zł :o

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
swój chłop

laudan pisze:
Wlasnie Mitu, sprawdz post Junaka ;)

Zrozumiałem aluzję [zlosnik]
Chodziło mi o to, że naczytałem się masę postów, ale jakoś nigdzie nie znalazłem stwierdzenia:
laudan pisze:
Na Mszczonowskiej robia to porzadnie za wlasnie 90-100 PLN. W 1 wypadku efekt rozny, w 2 koniec z przeciekami.

Tyle chciałem usłyszeć/przeczytać. W Peżocie, który był hatchbackiem tylną szybę miałem uszczelnianą bo ciekła, po uszczelnieniu nadal się pociła przy mocnym deszczu. Biorąc pod uwagę, że w hatchbacku klapa "nie pracuje" szybę można wkleić na "sztywno" i powinna być szczelna. Natomiast rama szyby mercedesa ma prawo trochę popracować (tym tłumaczę, że moje "tymczasowe" kwasowo-silikonowe [oczko] uszczelnienie szybko puściło), więc wklejenie na "sztywno" nie da efektu bo albo klej, albo szyba... :-? Czyli jak napisał kubol niezastygająca maź powinna załatwić temat i załatwiła.
Byłem po prostu ciekaw, czy komuś udało się wyeliminować przecieki całkowicie i nieodwracalnie ;)
Uszczelka z tego co się dowiadywałem kosztuje około 150zł (dobrej jakości), "profesjonalne" wstawienie szyby 100zł, ale niestety muszę się wstrzymać i dopiero jak wyspawam przodek i położę 940H na całości to fundnę sobię uszczeleczkę... Moją uszczelkę można smarować szczeliwem tylko "po wierzchu" bo każda próba podważenia, to kawałek uszczelki odłamany... :roll:
tymczasem... mam amfibię... :cry:
Pozdrawiam.

Tytuł:
Klubowicz

Ta metoda ktora opisalem polega na wciskaniu pod cisnieniem niezastygajacej masy.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Swoja droga, wyciskarka 30 PLN, masa uszczelniajaca 30 PLN, jak bedzie malo to 2x30 PLN. To juz 90 PLN. Na Mszczonowskiej robia to porzadnie za wlasnie 90-100 PLN. W 1 wypadku efekt rozny, w 2 koniec z przeciekami. Tak czy inaczej robilbym to po remoncie, bo pozniej jest niezla zabawa z oczyszczeniem uszczelki, o ile kolegi MercBeginnera jest jeszcze dobra (w przypadku mas zastygajacych, trzebaby bylo ja wymienic +200/300 PLN, mase ktora wciskaja na Mszczonowkiej da sie oczyscic, ale, bo pozostaje elastyczna, ale tez sporo czasu to zajmie).

Jedno opakowanie z powodzeniem starczy na jedną szybę (w zależności jakie opakowanie, bo może i na dwie szyby). Wiadomo, że lepiej jechać tam gdzie się tym zajmują. Jeśli polecasz Mszczonowską to zapewne warto, ale je już widziałem różnych specjalistów i ich metody oraz skutki (a raczej brak efektu :-? ). Po prostu mam lęk, a uważam że można zrobić to dobrze samemu za pomocą niezastygającej masy i będzie [ok] . Po remoncie najlepiej kupić nową (oryginalną) uszczelkę i udać się tam gdzie laudan radzi - napewno nie oszukuje ;) .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00