No faktycznie, lambda - wie ktoś jaki jestr dokładnie typ Lambdy w MB Paola..?? Bo ja robiłem kiedyś taki dodatkowy wskażnik co prawda do poloneza na wtrysku, a mianowicie pod sygnał wychodzący z sondy podpięty był wskażnik temperatury, i na bierząco pokazywało skład mieszanki ... a co z tym idzie obciążenie silnika....
No bo co tam jeszcze jest....
czyjnik położenia wału korbowego - raczej się nie psuje, bo by wogólne nei chodził... ale do tych 3000obr pracuje normalnei , jak by nic sie nei działo po przekroczeniu tych magicznych 3000obr, czy w cały zakresie jest lipa, a powyżej 3000obr jest totalna klapa...??
Więc jak mu depniesz, a samchód jest na biegu jałowym ( na luzie
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
) to się normalnei wkręca?? tzn czy silnik nie obciążony się normalnei wkręca?? luhb jak to się normalnei mowi, na chama go wkręcić, za cięgno gazu, pod maską....
No bo jak sie wkręca normalne to można wykluczyć neiwydolność popmpy paliwa, i zapchany filterek paliwa, i pozostaje jeszcze przepływomierz - o ile go posiadasz, to tam jest taki drucik przez który płynie prąd o stałej wartości i ilość przedpływającego powietrza go poprostu ochłada i w ten sposób obliczana jest ilośc powietrza. No i jeszcze ta Lambda, jak na multimetr to się poprostu pod nią podepnij i sprawdz jaki jest współczynnik, nei wiem jaka to sonda więc Ci niesety nic nie powiem....

, ale jeśli mówisz że 0,5V jest skład optymalny to OK, Jak byś miał jakiś link do schematu instalacji, to by się coś wymyśliło - jestem elektronikiem z wykształcenia, i wiem co się może popstuć, a co nie i jak jest zbudowane....
Czy ktoś zna sposób odczytu informacji z kompa!! za pomocą "kodu diodowego" Bo np w polonezie ( wtrysk podobno stosowany również w MB) i na desce rozdzielczej rozpoczyna się za pomocą mrugania diody LED przekazywanie informalcji o stanie wtrysku, Czy coś takiego jest w MB, bo jeśli tak, to byś zwarł 2 piny w złączy diagnostycznym ( na niego powinna być wyprowadzona rownież lambda, i sygnał do obrotomierza, wszystkie dane samochodu ptrzebne do diagnozy, poprostu do kompa serwisowego) i na desce rozdzielczej byś odczytał kod , niesety nei miałem styczności z nowyszymi MB - takimi jak Twoja MB, i nei moge Ci powiedzić nic konkretnego - jedynie system komunikacji wtrysku Boscha , który powienien być jednolity....