MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 04, 2025 4:40 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Tapicerska rog al. Krakowskiej, widzalem tam sama istalacje, w pudle na kupie gratow, ktore maja w warsztacie, ale jest to sama istalacja, kilka metrow rurek, zlaczek itd:))

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

To sie też przyda - mam na oku kompletny central (ale bez instalacji)... Ile można za to dać ??

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant

Jesli chodzi o instalacje:
Do kazdego silownika ida dwie rurki. Czy do elektrycnych idzie mniej kabli i dlatego jest prosciej?
Jesli chodzi o ten trzask jaki sie wydobywa ze elektryka niczym z plamanej klapki pierwszych magnetofonow mnie jakos nie pociaga, moj nawet nie syczy.
Podcisnienie bylo montowane jeszcze w B4.

Tytuł:
kombatant

mroziu pisze:
Podejrzewam, ze wystarczy uszczelnic wszystkie rozgalezienia na przewodach pneumatycznych... Jak jest silownik walniety to po prostu nie chodzi dynks, ale reszta powinna bzykac..

Jak silownik jest walniety to nalezy go zlokalizowac i unicestwic!
Znaczy odloczyc walnieta czesc (otwranie i zamykanie sa od siebie niezalezne, tylko obudowe maja wspulna, takie bliznieta sjamskie) i zaslepic nicikiem przewod, bo inaczej przez ten silownik bedzie zasysane powietrze!

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Ocet pisze:
Jesli chodzi o instalacje:
Do kazdego silownika ida dwie rurki. Czy do elektrycnych idzie mniej kabli i dlatego jest prosciej?
Jesli chodzi o ten trzask jaki sie wydobywa ze elektryka niczym z plamanej klapki pierwszych magnetofonow mnie jakos nie pociaga, moj nawet nie syczy.
Podcisnienie bylo montowane jeszcze w B4.

A powiedz mi Occie jak dłuo może stać twoje auto i otworzy sie cały central 8 godzin 12 i po frytach a przy elektrycznym no sam wiesz ....

Teraz co do kładzenia okablowania, że tak powiem ryrki są o niebo droższe od kabla a dolicz złączki i rozgałęźniki - wychodzi kupe siana pozatym kabel o niebo łatwiej połozyć niż tą grubą rurke od podciśnienia no i trzba mniej pruć auto bo kabelki że tak powiem łatwiej ukryć.

Czyli reasumując koszt elektrycznego zamka jest duuuuuużo tańszy, montaz duuuuużo łatwiejszy, jak masz alarm to podłączasz od razu do centralki i jest to zintegrowane a w pneumacie musisz i tak kupić siłownik elektryczny aby to on otwierał drzwi kierowcy a co za tym idzie i reszte drzwi no panowie możecie być i ortodoksami ale akurat w tym temacie prąd jest o niebo lepszy i już a wiem co mówie bo sam osobiście walczyłem z pneumatem przez pół roku potem sam osobiście zamontowałem cntral elektryczny zintegrowany z alarem i wiem co mówie

:P :P

Tytuł:
Klubowicz

MacKuz pisze:

A powiedz mi Occie jak dłuo może stać twoje auto i otworzy sie cały central 8 godzin 12 i po frytach a przy elektrycznym no sam wiesz ....

Po 3 tygodniach nie otwierania i zamykania, centralny otworzyl wszystkie drzwi, a wiec dziala dobrze [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Właśnie pół samochodu rozebrałem bo mi central padł - 2 godziny i brak ciśnienia, cholera gdybym wcześniej zajrzał na forum to bym się nawet za to nie zabierał, jeszcze sobie przejrze schemat i zobacze co i jak, ale już mnie głowa boli, a pozatym to czy przypadkiem sterowanie świateł nie jest połączone z centralnym?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
MacKuz pisze:

Po 3 tygodniach nie otwierania i zamykania, centralny otworzyl wszystkie drzwi, a wiec dziala dobrze [zlosnik]

U mnie mech uszczelnil [trzymalo pez noc] i jak pojechalem na wakacje to po 2 tygodniach pneumatyk wszystko otworzyl !! Ale jak wstawilem jeden elektryczny silownik [po wylamaniu zamka od kierowcy stwierdzilem, ze wale kluczyk i montuje alarm i central na pilot] do sterowania zaworem glownym to po 2 tygodniach zimy silownik powiedzial F U i sie spalil, a gwarancja niestety nie obejmowala warnkow pogodowych... Jestem rekami i nogami za centralnym pneumatycznym!!!!!!!!!!! Jak najmniej elektryki = malo problemow..... Jestem ZA !!!

Tytuł:
Klubowicz

outsider pisze:
Właśnie pół samochodu rozebrałem bo mi central padł - 2 godziny i brak ciśnienia, cholera gdybym wcześniej zajrzał na forum to bym się nawet za to nie zabierał, jeszcze sobie przejrze schemat i zobacze co i jak, ale już mnie głowa boli, a pozatym to czy przypadkiem sterowanie świateł nie jest połączone z centralnym?

Tez jest sterowane pneumatycznie i jak tam Ci ucieka to z cetralnego tez. Mi uciekalo z jednego silownika, ale tylko wtedy jak byl zamkniety. Jak kiedys zamknalem centralny w czasie jazdy to silnika nie moglem zgasic, bo nie bylo podcisnienia [zlosnik]

Tytuł:
kombatant

MacKuz pisze:

To patrzac na poprzednie wypowiedzi, ktore sie pokrywaja z moim doswiadczeniem ile chcesz mi zakazac jezdzenia?
No i ile ty niejezdziles najdluzej?

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
kombatant

laudan pisze:
Tapicerska rog al. Krakowskiej, widzalem tam sama istalacje, w pudle na kupie gratow, ktore maja w warsztacie, ale jest to sama istalacja, kilka metrow rurek, zlaczek itd:))

To moze byc do beki szefa, mojego znajomego skadinad, ktora od x lat jest u blacharza [zlosnik]

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
Klubowicz

Ocet pisze:
To moze byc do beki szefa, mojego znajomego skadinad, ktora od x lat jest u blacharza [zlosnik]

Fajny gosc, a fakt o tej beczce slyszalem sporo razy, ale jak tam przyjezdzam (prawie 2 lata) nigdy jej nie widzialem [zlosnik]

Tytuł:
nowy

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!!!
Przetrawię te wszystkie informacje i zkonfrontuję w praktyce.
Na razie WIELKIE DZIĘKI w szczególności za schematy.

Pozdrowienia
Marek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Troche pozno, ale witam serdecznie

Zaraz po zakupie swojej misi, tez mialem problem z centralem, ale po odlaczeniu silownika w tylnych lewych drzwiach i zatkaniu rurek dwoma wkretami, problem minal i u mnie pneumatyka trzyma mimo swoich ponad 20 latek ok tygodnia. Teraz jestem na etap nie przekladania jej do misi ktora bede odbudowywal. Pneumatyka jest naprawde super, mialem central elektryczny w Vectrze i zima niestety nawalal. A pneumatyka mam w sobie to COS, te rygle ktore tak powoli sie wylaniaja z tapicerki drzwi, dodaja wg mnie jeszcze wiecej dostojnosci temu autku. Moja polowica twierdzi ze ten central zaprojektowal jakis koles ktory mail problemy natury sexualnej, i to powolne wylanianie sie i chowanie rygli mialo zrekompensowac mu jego niepowodzenia [zlosnikz] ;) ;) ;)

Zycze duzo radochy i przyjemnosci z jazdy i spedzania czasu w MB i pamietaj Niech Bogowie Merca beda z nami

W 123 230 1977 M102
(Von Konstruktion bis Kundendienst
- höchste quälitat aus Prinzip)

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

wooks pisze:
. Moja polowica twierdzi ze ten central zaprojektowal jakis koles ktory mail problemy natury sexualnej, i to powolne wylanianie sie i chowanie rygli mialo zrekompensowac mu jego niepowodzenia [zlosnikz] ;) ;) ;)

Niektórym to wszystko sie z jednym kojarzy !!! [zlosnik] [oczko] [cool]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00