MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 5:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Grigorij0 pisze:
Powiedzcie mi, zdradźcie sekret! Co robicie żeby tylnie dywaniki nie wieżdżały pod siedzenie i nie odsłaniały podłogi.

można pod takim gumowym dywanikiem umiescic listewkę drewnianą, przybić gwoździkami, ale mocując jak najblizej części czołowej i taka listewka bocznymi częściami opiera się o podstawy siedzeń i zapobiega wsuwaniu się ich pod spód. ja tak miałem w moim sedanie i działało rewelacynie.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

michau pisze:
Tak wygladaja oryginalne (chyba) dywany do W123

Mam pytanie- czy aby wygląd nie zależy od serii? U mnie ( III ) też są oryginalne (chyba) ale wyglądają nieco inaczej...
michau prałeś je z matami wygłuszającymi? Bo u mnie dywaniki stanowią z nimi jedność :-?
michau pisze:
miski, ktore ida w aucie dookola drzwi

Masz na myśli te materiałowe "uszczelki" ? Jak się je demontuje/ montuje i czy trudny to zabieg? Te w moim aucie są ( tzn. powinny być ) jaśniutkie i też myślałem o przywróceniu im należytej czystości :)

Ostatnio zmieniony ndz maja 07, 2006 6:27 pm przez Radunio, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Dywaniki, które pokazał Michau dodatkowo nakłada się na standardowe (te z wygłuszeniem). ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja ostatnio prałem dywaniki ze swojego w123 i były z matami wygłuszającymi razem, trochę dłużej schły i trochę się odkleiły od dywaników ale to trochę tylko bo prałem w ciepłej wodzie w wannie z proszkiem do prania i szczotą i efekt jest bardzo dobry. A czy na tych dywanikach kładziecie jeszcze te gumowe wycieraczki? Ja w swojej mam bo tak dostałem z samochodem tylko że one trochę szpecą wygląd ale z drugiej strony ratują moje dywaniki przed zabrudzeniem a niebardzo chce mi się je prać co jakiś czas,a mają dosyć jasny kolor, taki beżowy czy cuś, jedno wejście i już jakaś plama. A pozatym prałem już wszystko w środku i tym samym sposobem do wanny i szorować.

Tytuł:
weteran

Grigorij0 pisze:
Powiedzcie mi, zdradźcie sekret! Co robicie żeby tylnie dywaniki nie wieżdżały pod siedzenie i nie odsłaniały podłogi

Przecież tam są blaszki utrzymujące dywanik na miejscu i uniemożliwiające mu przesuwanie się.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Właśnie o to pytałem...veedo czy ten pielęgnacyjny zabieg nie wpłynął negatywnie na maty? U mnie są i tak nadwyrężone, więc nie chce ich całkowicie zniszczyć w praniu ;) Ale skoro Tobie się udało, powalczę i ja :)
Szpetne, gumowe ( bo nie istnieją wg. mnie ładne ) wycieraczki zdają egzamin w sezonie jesienno- zimowym i podczas deszczowych dni, tak jest u mnie. Jazda z nimi na codzień, gdy ma się welurowe oryginały to IMO kompletny nonsens. Co z tego, że się je posiada i że są w świetnej kondycji, jeśli nigdy się ich nie widzi, gdyż skrywane jest skrupulatnie gumowym paskudztwem????!!! Kompletna bzdura :-?
Jasne wnętrze jest b. trudne do utrzymania w należytej czystości, ale w końcu Benzem w zabłoconych gumofilcach kartofli wozić się nie powinno, więc przy odpowiednim podejściu, dywaników i całej reszty często prać nie trzeba ;)
Obecnie odchamiam jasną tapicerkę ( 054 ) po poprzednich właścicielach :evil: :evil: :evil:
veedo jak prałeś fotele i kanapę? Zagłówki i podłokietnik kierowcy prałem w pralce po uprzednim zdjęciu pokrowców. Z resztą elementów sprawa chyba znacznie się komplikuje, hmm??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Przecież tam są blaszki utrzymujące dywanik na miejscu i uniemożliwiające mu przesuwanie się.

Ano są, tylko że u mnie dywanik w tym miejscu się odkształcił i mimo wszystko wsuwa się pod fotel (nieznacznie, ale podłogi kawałek odsłania).

Radunio pisze:
Benzem w zabłoconych gumofilcach kartofli wozić się nie powinno

nie powinno ale czasem chcąc, nie chcąc błoto się wniesie. Gdzie kupiłeś swoje "gumowe koryta"? mysle nad instalacją takiego wariantu i rozglądam się po allegro, ale jakoś nie jestem przekonany czy aby te allegrowe są odpowiedniej jakości, a może kto inny kupił i coś powie?

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Mam pytanie- czy aby wygląd nie zależy od serii? U mnie ( III ) też są oryginalne (chyba) ale wyglądają nieco inaczej...
michau prałeś je z matami wygłuszającymi? Bo u mnie dywaniki stanowią z nimi jedność

Ja wyciagnalem ze swojego auta wszystkied dywany (co do jednego) i pralem w wannie, sposobem, ktory opisal veedo: proszek do prania, szczotka ryzowa i duzo, duzo wody. Niektore dywany upralem w pralce. Te z wygluszeniem nadal schna [zlosnik] Faktem jest, ze wygluszenie w niektorych miejscach odeszlo od dywanu, ale zamierzam to skleic, a takie rozklejone przynajmniej szybciej wyschna.

Radunio pisze:
Masz na myśli te materiałowe "uszczelki" ? Jak się je demontuje/ montuje i czy trudny to zabieg? Te w moim aucie są ( tzn. powinny być ) jaśniutkie i też myślałem o przywróceniu im należytej czystości

Bardzo latwo sie je sciaga i montuje z powrotem. Sa zamontowane "na wcisk". Jest to gumowa uszczelka obklejona materialem i po wyczyszczeniu mozesz miec problem, bo material na 100% w niektorych miejscach odklei sie od gumy. Musisz potem wszystko to ladnie pokleic i z powrotem zamontowac. Nie sciagalem tylko tych miskow, ktore wystaja spod oslony slupka B (przednie i tylnie drzwi) , bo sa przyklejone do nadwozia.

Radunio pisze:
Zagłówki i podłokietnik kierowcy prałem w pralce po uprzednim zdjęciu pokrowców. Z resztą elementów sprawa chyba znacznie się komplikuje, hmm??

Z cala reszta najlepiej pojechac na myjnie, w ktorej swiadcza usluge prania tapicerki. Ja tak zrobilem w miniona sobote i efekt jest naprawde [ok]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:
Gdzie kupiłeś swoje "gumowe koryta"?

Były na wyposażeniu auta :) Przyznam, że na początku nie wiedziałem, że pod spodem mam welurki, a jak się później okazało, są w przyzwoitym stanie [ok] ( brak mi tylko prawego, tylniego :( ) Te gumiaki mam całkiem solidne, "firmowe" z napisem "Mercedes" [zlosnik] i właśnie w takie "błotne" dni chronią auto.
michau pisze:
Te z wygluszeniem nadal schna

Na fotkach ( "odgórnych" ) nie widziałem czy je masz, stąd pytanie :)
michau pisze:
Bardzo latwo sie je sciaga i montuje z powrotem

Wczoraj podjąłem próbę i faktycznie łatwo się je demontuje, więc rozszerzyłem pytanie o montaż, bo na ogół to ponowne składanie sprawia trudności ;) Zmartwiłeś mnie jedynie tym klejeniem...
michau pisze:
Z cala reszta najlepiej pojechac na myjnie

Noszę się z takim zamiarem, ale widziałem, że ktoś, chyba MacKuz, prał całość ze swojej w 116tki i też chciałem "ambitnie" podejść do zagadnienia ;) Możesz uchylić rąbka tajemnicy gdzie tak dobrze piorą i , mało eleganckie pytanie ;), za ile?
Dziękuję za odpowiedzi [ok]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
michau pisze:
Te z wygluszeniem nadal schna

Na fotkach ( "odgórnych" ) nie widziałem czy je masz, stąd pytanie :)

Oto i one (przed praniem):
Obrazek

Fotki po praniu wrzuce pozniej. Przy okazji drobna dygresja: zanim zadbasz o dywaniki, upewnij sie, ze masz pod nimi sucho. Inaczej Twoja praca moze niestety pojsc na marne, bo za niedlugi czas znowu w aucie bedzie przykry zapach. Pod tylnymi dywanami moze byc mokro, jesli masz przerdzewiale podciagi, lub nieszczelna przednia lub tylna szybe. W drugim przypadku bedzie mokro takze pod przednimi dywanami lub pod kanapa. Warto sie temu przyjrzec [oczko]

Radunio pisze:
michau pisze:
Bardzo latwo sie je sciaga i montuje z powrotem

Wczoraj podjąłem próbę i faktycznie łatwo się je demontuje, więc rozszerzyłem pytanie o montaż, bo na ogół to ponowne składanie sprawia trudności ;) Zmartwiłeś mnie jedynie tym klejeniem...

Bez przesady - jedna listwa to okolo 20 minut. Oczywiscie kleisz, jak juz wyschnie. Dobry do tego bedzie jakis butaprenopodobny klej. Nie powinien odejsc caly material, wiec przyklejasz tylko tam, gdzie odejdzie.

Radunio pisze:
michau pisze:
Z cala reszta najlepiej pojechac na myjnie

Noszę się z takim zamiarem, ale widziałem, że ktoś, chyba MacKuz, prał całość ze swojej w 116tki i też chciałem "ambitnie" podejść do zagadnienia ;) Możesz uchylić rąbka tajemnicy gdzie tak dobrze piorą i , mało eleganckie pytanie ;), za ile?
Dziękuję za odpowiedzi [ok]

Opcja MacKuz'a to wersja hardcore'owa, ale efekt super. Ja akurat pralem na myjni niedaleko moich rodzicow (Chotomów) i zaplacilem 100zl, ale troche pomagalem. Pranie trwalo 2h, a schniecie okolo 6 - 7.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

michau pisze:
Oczywiscie kleisz, jak juz wyschnie.

Bym był zapomniał [zlosnik]
Nie wiedzieć czemu, na tamtej fotce kształt wydał mi się inny...O kolorze, z oczywistych względów, nie wspomnę ;) Teraz widzę, że mamy takie same dywaniki ( chyba ) :)
michau pisze:
zanim zadbasz o dywaniki, upewnij sie, ze masz pod nimi sucho.

Cenna uwaga [ok] Na szczęście powodem prania wnętrza jest brud, a nie zapach :) Swoją drogą liczę też na jego poprawę, jak efekt uboczny :)
michau pisze:
Opcja MacKuz'a to wersja hardcore'owa, ale efekt super

No właśnie, ale zastanawiam się czy kilku plam też nie mam hardkorowych [zlosnik] i boje się, że wywalę kasę w błoto, bo i tak będę musiał najgorszą robotę wykonać sam ( o ile nie dadzą sobie rady ) Stąd pytanie o fachową myjnię, bo zakładam, że skoro jesteś kontent- dobra być musi :)
michau pisze:
niedaleko moich rodzicow (Chotomów)

Czy to ta maleńka w Jabłonnie, "Profesjonalne pranie tapicerki za 120 zł" ?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
No właśnie, ale zastanawiam się czy kilku plam też nie mam hardkorowych i boje się, że wywalę kasę w błoto, bo i tak będę musiał najgorszą robotę wykonać sam ( o ile nie dadzą sobie rady ) Stąd pytanie o fachową myjnię, bo zakładam, że skoro jesteś kontent- dobra być musi

Ja niestety mialem kilkumiesieczna plame z krwi na fotelu (wypadki sie zdarzaja) i one nie zeszla calkowicie, jednak mocno zbledla i teraz trzeba sie przyjrzec, aby ja dostrzec. Jesli nie masz plam z krwi, coca-coli etc. to taka usluga da na pewno zadowalajace rezultaty

Radunio pisze:
Czy to ta maleńka w Jabłonnie, "Profesjonalne pranie tapicerki za 120 zł" ?

Nie. To taka malenka w Chotomowie. Za 100 ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

michau pisze:
Jesli nie masz plam z krwi, coca-coli etc.

Tak się niestety składa, że auto od nowości miało paru innych właścicieli, zatem kwestia kto i czym nabrudził, na zawsze pozostanie tajemnicą ;) Jasna tapicerka bezlitośnie exponuje każdą plamę, dlatego tak zależy mi na fachowym potraktowaniu wszystkich zabrudzeń :)
michau pisze:
Nie. To taka malenka w Chotomowie. Za 100

Skoro polecasz, po wypłacie chyba się tam wybiorę, o ile ją znajdę [zlosnik]

Pozdrawiam, Radek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Skoro polecasz, po wypłacie chyba się tam wybiorę, o ile ją znajdę

Mi zeszly wszystkie plamy poza wspomniana. Tak wiec ewentualne pretensje nie do mnie [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

michau pisze:
ewentualne pretensje nie do mnie

Oczywysta, panie, oczywysta [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00