MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 7:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Niestety chyba tak przez tekst na forum nie wytłumacze...ale sproboje.Jak wiadomo 123 miały głownie wtrysk mechaniczny.Panowie z MB wydumali ten ekonomizer bo to proste uzadzenie nieelektryczne i proste do podłaczenia -niepsuje sie itp.Kolega napisał ze podcisnienie nie ma nic wspolnego z wielkoscia spalania i ze ten ekonomizer nie dział i nic nie pokazuje.Otoz pokazuje i to bardzo dobrze.Np jadac na 4 z pr.70 km/h i przyspieszamy gwałtownie to wskazowka leci na czerwone.To samo sie dzieje podczas gwałtownego przyspieszania np od swiateł.Poza tym -najlepiej to porownac w jakims nowoczesnym aucie z komputerem pokazujacym chwilowe zuzycie paliwa.Wartosci zuzycia rosna wprost propocjonalnie do obciazenia silnika i tak samo pokazuje ten ekonomizer w 124.zreszta Bukol o ile sie nie myle w BMW jest taki sam bajer -tylko ma skale w litrach i jest deko innaczej sterowany -ale zasada działania taka sama.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To teraz ja mam pytanie za 100 pkt: czy w 280E ekonomizer byl tylko w III serii, czy we wczesniejszych takze oraz czy roznie sie czyms od tego z 230E?

Pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek

robson99 pisze:
witam
mam problem z podlaczeniem ekonomizera (dlatego pytanie umieszczam w tym temacie zeby niepotrzebnie nie zasmiecac)
do ktorego miejsca podlaczyc ekonomizer??? do 1 czy 2???
co powinno byc podlaczone pod 1 a co pod 2???

Obrazek

z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam

moglby ktos odpowiedziec? moze robson99 juz sie uporal z zalozeniem tego cuda? gdzie podlaczyles? teraz ja zaczynam sie za to brac :lol:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Niestety chyba tak przez tekst na forum nie wytłumacze...ale sproboje.Jak wiadomo 123 miały głownie wtrysk mechaniczny.Panowie z MB wydumali ten ekonomizer bo to proste uzadzenie nieelektryczne i proste do podłaczenia -niepsuje sie itp.Kolega napisał ze podcisnienie nie ma nic wspolnego z wielkoscia spalania i ze ten ekonomizer nie dział i nic nie pokazuje.Otoz pokazuje i to bardzo dobrze.Np jadac na 4 z pr.70 km/h i przyspieszamy gwałtownie to wskazowka leci na czerwone.To samo sie dzieje podczas gwałtownego przyspieszania np od swiateł.Poza tym -najlepiej to porownac w jakims nowoczesnym aucie z komputerem pokazujacym chwilowe zuzycie paliwa.Wartosci zuzycia rosna wprost propocjonalnie do obciazenia silnika i tak samo pokazuje ten ekonomizer w 124.zreszta Bukol o ile sie nie myle w BMW jest taki sam bajer -tylko ma skale w litrach i jest deko innaczej sterowany -ale zasada działania taka sama.

Popieram Mercedes 4 Ever ...

Nie napiszę że jest to przydatne urzadzenie, ale że działa tak jak zamierzali konstruktorzy to nie ulega najmniejszej wątpiwości .
Ciśnienie w kolektotrze ssącym doskonale pokazuje czy jeżdzimy w sposób ekonomiczny czy nie. A od tego włąsnei ma być ekonomizer ... pokazywać czy nasza technika jazdy pozwala na ekonomiczną jazdę ...

przykłąd 2 osób ... pierwsza będzie jechała nie ekonomicznie ...
druga natomiast będize jechała ekonomiczniej, spali 1-2 litrów mniej na 100km, a z A do B dojedzie w tym samym czasie

Pierwsza osoba rozpędza się zawsze z pedałem w podłogę (przepustnica otwarta 100% - wysokie podcisnienie w kolektorze, ekonomizer na czerwonym) i zmienia biegi przy 3500 rpm, i znów pedał w podłodze do następnej zmiany biegów. Pod górkę jedzie 60km/h na 4, nie redukując do trójki z pedałem w podłodze żeby nie zwalniać.Obroty koło 2200rpm. Ekonomizer oparty o max.

Druga osoba wciska pedał STOPNIOWO do połowy i też zmienia biegi przy 3500 rpm (ekonomizer jest na początku przyspieszania w pobliżu max, po czym opada do połowy -nigdy nie opiera się o ogranicznik MAX)
Pod górkę jedzie z prędkością 60km/h na trójce z pedałem na 30% proc. wcisnietym, obroty koło 3200rpm, prędkość nei spada, ekonomizer około połowy.

Spalanie 2 osoby ... parę litrów mniej na 100km ...

Jak napisałem powyżej ... ekonomizer potrafi ... , natomiast dalej uważam to za zbędny gażet psujący "Freude am Fahren"

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

Borat pisze:
moglby ktos odpowiedziec? moze robson99 juz sie uporal z zalozeniem tego cuda? gdzie podlaczyles? teraz ja zaczynam sie za to brac :lol:

pod 2 czyli tam gdzie reszta rurek z podcisnieniem (regulacja lamp, centralny) pamietaj zeby wpiac sie przed zaworek blokujacy powrot powietrza

Tytuł:
wiarus senior

Witam

robson99 pisze:
do ktorego miejsca podlaczyc ekonomizer??? do 1 czy 2???

do 2
do 1 aparat zapłonowy

longpit pisze:
Pokazują jedynie wiekość podciśnienia w kolektorze ssącym które nie przekłada się wprost na nic.

pozdro

Zapraszam w takim razie do przestudiowania pracy silnika zasilanego gaźnikiem :o pomiar podciśnienia odbywa sięjuż za gaźnikiem czyli przed samym kolektorem ssącym

Klubowicz
Awatar użytkownika

longpit pisze:
Mam pomysł na ekonomizer w mesiu 123 230E skąd inąd nie mój. Przymierzam się do jego realizacji. potrzebna mi wiedza gdzie znajduja się przewody zasilające wtryskiwacz paliwa.
Będzie to miliamperomierz z potencjometrem, WSKAŹNIK będzie zgrubnie określał największe zurzycie paliwa.

Zastanawiam się tylko po co tak naprawde Ci to urządzenie, mam "dokładne" wskazania spalania paliwa w AUDI A8 i są niedokładne. [zlosnik] Generalnie jest możliwość igerencji we wskazania w oprogramowaniu komputera i korekcja tych wskazań, jednak grzebanie w tym wydaje mi się zbedne, jako że Twoje auto spali tyle paliwa ile w nie wlejesz i dowiadujesz sie o tym DOKŁADNIE na stacji paliw. [zlosnik]

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

[happy] ha ha dzieki chłpaki , pomijajac ta całą zadyme już wiem co w koniu nie działa jak powinno, rurki mam pomylone , wielkie dzięki [upsok] takie posty
Wojtyla pisze:
do 2
do 1 aparat zapłonowy

powinni oprawiac w ramki, prosto i nieskomplikowanie, a propo co za podciśnienie idzie do automatu i w które miejsce, bo mi sie wyrwało i nie potrafie znależc gdzie to cudo wetkąć [upsok]

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus senior

Witam
mycha pisze:
powinni oprawiac w ramki, prosto i nieskomplikowanie, a propo co za podciśnienie idzie do automatu i w które miejsce, bo mi sie wyrwało i nie potrafie znależc gdzie to cudo wetkąć

czy chodzi o ASB [szalone]
jeśli tak to pod kolektorem ssącym przy 4 garnku masz beczułkę tam podepnij wężyk 4 od asb to jest wzmacniacz przepływu powietrza zasysanego od skrzynki czyli jej regulacji w zależnośći od podciśnienia wytwarzanego przez silnik
tak na marginesie to ten problem poruszałem jak się tu wpisywałem "podciśnienie" dostałem tylko centralny zamek potem zacząłem robić porządek w 190e 123 2,3E 190E i szafa gra teraz została mi do rozebrania ASB i tylny most wszystko jest prawie jak w Polonezie [zlosnik]
pozdro

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

taaa, ale ja to wyrwałem{ w sumie samo mi zostało w łapskach - przypadkowo [zlosnik] } gdzies tam z e skrzyni i nie umiem namierzyc skąd, epc nie pomogłoi godzina na kanale też g....o dała :(

w 123 280 E błękit metalic 80r

volvo 460 96 fajnie śmiga

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus senior

do skrzyni od strony pasażera dostęp do luftu
pozdro

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00