MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 10:53 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

krzys124 pisze:
Mmy wszak demokracje

I tu się troszkę mylisz. Na forum rządzą: admin i moderatorzy. Demokracja - pa pa* [zlosnik]

krzys124 pisze:
kazdy sie moze wypowiadac jak chce

Raczej tak jak nakazują zasady kultury oraz poprawnej (a przynajmniej zrozoumiałej) polszczyzny. To nie londyński Hyde Park [zlosnik]

krzys124 pisze:
zas od interpretacji zalezy wszystko

Powiedzmy, że sporo, bo czasem nawet maksimum dobrej woli nie pozwlaa na przyjęcie "korzystnej" interpretacji.

krzys124 pisze:
z biegiem czasu sie poprostu przyzwyczaicie

Hmmm :roll: , może, np. jak poziom czysto merytoryczny przebije "semantyczny".

krzys124 pisze:
mnie daleko do obrazania kogokolwiek
No i tu zaczyna się obszar niepewności [zlosnik]
krzys124 pisze:
a i siebie też nie pozwole
Słusznie
krzys124 pisze:
co jeszcze sie nie stało oczywiscie ! pozdrawiam ! :lol:
Oczywiście

* “Fasten Your seatbelts Dorothy 'cause” democracy “is going bye bye”

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop

Dodam tylko ze to mnie pierwszemu zawsze ublizono tu ! chocby ostatnie nzawanie mnie plackim ! [zlosnik] ale sie nie przejmuję ! 8)

vin-WBD2100161B476884
http://www.youtube.com/watch?v=NNi2tJ7H7FM
http://www.youtube.com/watch?v=ui5K4TrSGMI

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

krzys124 pisze:
Dodam tylko ze to mnie pierwszemu zawsze ublizono tu !

Wszystko zalezy od punktu widzenia

krzys124 pisze:
chocby ostatnie nzawanie mnie plackim ! [zlosnik] ale sie nie przejmuję ! 8)

JAsne nie pierwszy i nie ostatni raz przy takim sposobie odpowiadania

Tytuł:
swój chłop

I po co przeniosłeś kłutnie na inny temat ???
Nie chce mi sie juz pisac kolejnego posta bo jeszcze Web Shut mi zarzuci ze nabijam je sobie [zlosnik] to w kwesti posta tego ponizej tego napisanego , zaznaczyc obecnosc ????? zrobiłem to juz dawno temu , teraz kontynuuje bo dłuzszej nieobecnosci ! :lol:
pozdrowienia dla wszystkich normalnych !

potem CLK 3200 cm

teraz okular 2001 rok 2.7 cdi

vin-WBD2100161B476884

http://www.youtube.com/watch?v=NNi2tJ7H7FM

http://www.youtube.com/watch?v=ui5K4TrSGMI

Ostatnio zmieniony śr lut 09, 2005 1:37 pm przez krzys124, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

krzys124 pisze:
I po co przeniosłeś kłutnie na inny temat ???

Mam wrazenie, ze kolega bardzo chce zaznaczyc swoja obecnosc na forum ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witaj Andy!

Teraz dopiero trafiłem na ten post – zwrócił mi na niego uwagę „wookee” podczas rozmowy na privie.

Musze powiedzieć, że Krzyś124 – dobrze ci radził. Szkoda tylko, że znowu „stara gwardia” na niego przedwcześnie napadła (nie wnosząc za wiele do wątku merytorycznego dyskusji poza tradycyjnym czepianiem się) i powstała kłótnia zanim on uszczegółowił swój wywód.

Otóż oleje przekładniowe ATF klasy dexron II i klasy dexron III – wszelkich firm-– są jak najbardziej mieszalne.

Jest tylko jedno, ale.

Jeżeli producent Twojego samochodu zalecił używanie (w automatycznej transmisji, wspomaganiu) ATF klasy dexron II – to możesz śmiało lać jeden i drugi ( tj. II i III ) (każdej firmy) i mieszać je ze sobą w dowolnych proporcjach.

Natomiast, jeżeli producent Twojego samochodu zalecił używanie ATF klasy dexron III – to możesz używać każdy olej pod warunkiem, że będzie to wyłącznie ATF klasy dexron III . :)

Oczywiście ta dowolność firm ma swoje granice.

Musisz wziąć pod uwagę takie parametry jak:

Lepkość kinematyczna w temp. 100 °C
Lepkość kinematyczna w temp. 40 °C
Wskaźnik lepkości
Temperatura płynięcia (Pour Point) -
Temperatura zapłonu
Gęstość w temp. 15 °C
Lepkość Brookfielda w -40 °C

Dane te znajdziesz na stronie internetowej każdego producenta. Po prostu wpisujesz w „gogle” nazwę producenta oleju jego klasę i typ (dane są na opakowaniu) – klikasz i masz.

Ważne, aby te parametry za bardzo się nie różniły.

Pozdrawiam – S1

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Teraz dopiero trafiłem na ten post – zwrócił mi na niego uwagę „wookee” podczas rozmowy na privie.

Zawsze do usług

Samsung1 pisze:
Musze powiedzieć, że Krzyś124 – dobrze ci radził. Szkoda tylko, że znowu „stara gwardia” na niego przedwcześnie napadła (nie wnosząc za wiele do wątku merytorycznego dyskusji poza tradycyjnym czepianiem się) i powstała kłótnia zanim on uszczegółowił swój wywód.

No może prawie dobrze. Ciekaw też jestem, kiedy miałóby nastapić to "uszczegółowienie", bo widziałem tam tylko wypowiedź w kategoriach prawdy objawionej, bez chęci jakiegokolwiek rozwinięcia. No, ale in dubio pro reo.

Dobrze, a więc po kolei:

1. Według światowej fachowej nomenklatury, zgodnie z jego właściwościami oraz charakterem pracy, oleje te powinny być nazywane płynami do skrzyń/przekładni automatycznych.

2. Co prawda płyny typu Dextron II lub Dextron III oraz Dextron II i Dextron III mieszają się, ale taka kompozycja nie zawsze pracuje prawidłowo.

3. Wyjątek: ATF200 + ATF 220, których parametry są tak różne, że powodują rozwarstwianie się każdego z płynów w warz ze wzrostem temperatury.

4. Płyny te (tak DII jak i DIII) dodatkowe specyfikacje, podane na opakowaniu. Producent skrzyni podaje nr specyfikacji zalecanych płynów. Z tym, że rzeczywiście nie ma tu istotnego znaczenia producent płynu, lecz parametry fizyko-chemiczne oleju – pod warunkiem, że producent jest godny zaufania.

5. Mieszanina.
Jeżeli każdy ze zmieszanych płynów posiada inne: gęstość w określonej temperaturze, temperaturę zapłonu, temperaturę płynięcia, lepkości (kinematyczną i dynamiczną) oraz wskaźnik lepkości oraz jeżeli różnice tych wartości dla jednego z płynów nie mieszczą się w zakresie parametrów przewidzianych przez producenta skrzyni stosowanie takiej mieszaniny doprowadzi do nadmiernego zużywania się elementów a w konsekwencji do szybkiego wystąpienia usterek w jej pracy.
Permanentne zastosowanie płynów o innych parametrach niż zaleca producent skrzyni: np. zamiast DIII zamiast klasy DII będzie powodować nadmierne zużywanie się elementów skrzyni, a w określonych przypadkach eksploatacji może doprowadzić do gwałtownej awarii. Stosowanie płynów o niewłaściwej specyfikacji kończy się najczęściej nadmiernym zużyciem elementów skrzyni, w tym układu sterowania. W konsekwencji nieprawidłowa praca układu sterowania powoduje powstanie uszkodzeń elementów wykonawczych skrzyni.

Rozważania na temat samochodów nowej generacji możemy IMO sobie podarować.

Co prawda układ wspomagania nie pracuje raczej w takich obciążeniach, jak ASB, ale to nie zmienia kwestii poprawności merytorycznej wypoawiedzi Krzysia124. Chyba wystarczająco jasno uzasadniłem więc swoje zdanie:
Wookee pisze:
Twoje wypowiedzi (nie tylko w tym wątku), choć wskazują na pewną wiedzę, są nie do końca przemyślane

Co do "stylu" wypowiedzi - jeśli drogi Samsungu1, nie widzisz tu problemu, to ja również nie - każdy kolejny post, będący odpowiedzią dla Ciebie, może być równie barwny, jak wypowiedzi Krzysia - powiedz tylko jedno słowo (TAK), a będzie ucieszonym serce moje [zlosnik]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Co do tych kłotni i przekomarzania to powiem jedno:

Jak dzieci KU*WA jak dzieci.... [zlosnik]
Wy dwaj! nie potraficie sie nie przegadywać??? Ten co myśli że jest mądrzejszy niech sobie odpusci i po sprawie, a nie, że kazdy (co drugi hehe) post do którego zajrzy człowiek ma namiastkę czegoś w stylu wojny itp.. Panie krzysiu nie wiem i nie chce pana obrazic ani wdac sie w zadna kłotnie, ale kiedys tego u nas nie było.... A my sie nie zmienilismy.... .

Chłopaki wyluzujcie...
Bierzecie wszystko za mocno do siebie i czepiacie sie o co popadnie .... że ten taki , a ten taki... Prosze was bo gdzie nie zajrze tam Wasza klotnia- aż sie boje lodówkę otworzyć....

Juz wiecej nic nie powiem i nie chce zebyscie na mnie wskoczyli.... dziekuje...

Teraz niech zaden sie nie tłumaczy ale wezcie ta sugestie do serc i postarajcie sie... Nie wazne kto ma wine....

Pozdrawiam i zycze udanych rozmow pokojowych Kuba
Więcej do tego nie wrócę... Obiecuję

A co do oleju to jest tak ze mozna je mieszac dowoli, ale nie wolno lać gorszego do lepszego(tak w skrocie...)... Samsung zreszta wytłumaczył a ja w 100% się z nim zgadzam....

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
nowy

qbuss007 pisze:
Panie krzysiu nie wiem i nie chce pana obrazic ani wdac sie w zadna kłotnie, ale kiedys tego u nas nie było.... A my sie nie zmienilismy.... .

.

Gdy weszłem tu na forum z swoim problemem bezmała prawie rok temu , zamiast otrzymac konkretną odpowiedz w załozonym przez siebie Topiku dostalem mase , miedzy innymi oczywiscie smieci ! to, ze błedy ortograficzne robie .... a ciekawostką jest to, iż Ci co zwracali mi uwagę sami je w swych postach pisali piszac np (pozatym ) razem :lol: Moja obrona własnego Topica doprowadziła do zabanowania mnie , dobrze ze na innym forum dostalem konkretne rzeczowe odpowiedzi na moje zapytania
Witam wszystkich wiec ponownie i pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00