Samsung1 pisze:
Teraz dopiero trafiłem na ten post – zwrócił mi na niego uwagę „wookee” podczas rozmowy na privie.
Zawsze do usług
Samsung1 pisze:
Musze powiedzieć, że Krzyś124 – dobrze ci radził. Szkoda tylko, że znowu „stara gwardia” na niego przedwcześnie napadła (nie wnosząc za wiele do wątku merytorycznego dyskusji poza tradycyjnym czepianiem się) i powstała kłótnia zanim on uszczegółowił swój wywód.
No może prawie dobrze. Ciekaw też jestem, kiedy miałóby nastapić to "uszczegółowienie", bo widziałem tam tylko wypowiedź w kategoriach prawdy objawionej, bez chęci jakiegokolwiek rozwinięcia. No, ale
in dubio pro reo.
Dobrze, a więc po kolei:
1. Według światowej fachowej nomenklatury, zgodnie z jego właściwościami oraz charakterem pracy, oleje te powinny być nazywane płynami do skrzyń/przekładni automatycznych.
2. Co prawda płyny typu Dextron II lub Dextron III oraz Dextron II i Dextron III mieszają się, ale taka kompozycja nie zawsze pracuje prawidłowo.
3. Wyjątek: ATF200 + ATF 220, których parametry są tak różne, że powodują rozwarstwianie się każdego z płynów w warz ze wzrostem temperatury.
4. Płyny te (tak DII jak i DIII) dodatkowe specyfikacje, podane na opakowaniu. Producent skrzyni podaje nr specyfikacji zalecanych płynów. Z tym, że rzeczywiście nie ma tu istotnego znaczenia producent płynu, lecz parametry fizyko-chemiczne oleju – pod warunkiem, że producent jest godny zaufania.
5. Mieszanina.
Jeżeli każdy ze zmieszanych płynów posiada inne: gęstość w określonej temperaturze, temperaturę zapłonu, temperaturę płynięcia, lepkości (kinematyczną i dynamiczną) oraz wskaźnik lepkości oraz jeżeli różnice tych wartości dla jednego z płynów nie mieszczą się w zakresie parametrów przewidzianych przez producenta skrzyni stosowanie takiej mieszaniny doprowadzi do nadmiernego zużywania się elementów a w konsekwencji do szybkiego wystąpienia usterek w jej pracy.
Permanentne zastosowanie płynów o innych parametrach niż zaleca producent skrzyni: np. zamiast DIII zamiast klasy DII będzie powodować nadmierne zużywanie się elementów skrzyni, a w określonych przypadkach eksploatacji może doprowadzić do gwałtownej awarii. Stosowanie płynów o niewłaściwej specyfikacji kończy się najczęściej nadmiernym zużyciem elementów skrzyni, w tym układu sterowania. W konsekwencji nieprawidłowa praca układu sterowania powoduje powstanie uszkodzeń elementów wykonawczych skrzyni.
Rozważania na temat samochodów nowej generacji możemy IMO sobie podarować.
Co prawda układ wspomagania nie pracuje raczej w takich obciążeniach, jak ASB, ale to nie zmienia kwestii poprawności merytorycznej wypoawiedzi Krzysia124. Chyba wystarczająco jasno uzasadniłem więc swoje zdanie:
Wookee pisze:
Twoje wypowiedzi (nie tylko w tym wątku), choć wskazują na pewną wiedzę, są nie do końca przemyślane
Co do "stylu" wypowiedzi - jeśli drogi Samsungu1, nie widzisz tu problemu, to ja również nie - każdy kolejny post, będący odpowiedzią dla Ciebie, może być równie barwny, jak wypowiedzi Krzysia - powiedz tylko jedno słowo (TAK), a będzie ucieszonym serce moje
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)