Konik pisze:
Cześć
Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem każdy "normalny" pojazd jeżeli jest zarejestrowany MUSI być ubezpieczony w ramach OC. To jest pewne. Istnieje w Polsce Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.
Witam
A to juz jezdza u nas "nienormalne" pojazdy
Konik pisze:
"Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) jest kolejną przewidzianą prawem instytucją, która zabezpiecza interesy osób ubezpieczonych.
Przeczytaj dokladnie - kolejna instytucja- czyli poprzednie nie zabezpieczaja interesow - kolejne tym bardziej nie beda
Konik pisze:
Co ważne: auto może stać w stodole, nie istnieć, czy co tam sobie jeszcze wymyślicie jeżeli jest zarejestrowane MUSI być ubezpieczone. Funusz jest żywo zainteresowany swoimi dochodami i w tym celu współpracuje z Wydziałem Komunikacji oraz firmami ubezpieczeniowymi. Jeżeli ubezpieczenie kończy się, a właściciel nie ubezpieczył auta, ubezpieczalnia przesyła info do UFG. I nie ma tłumaczenia, że auto nie jeździ.
Nie wiem, czy kolega slyszal o centralnej bazie pojazdow, a raczej o probie jej stworzenia od 10 lat
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Bez takiej bazy i polaczenia do niej wydzialow komunikacji jak i ubezpieczycieli to co napisales jest nie mozliwe do wykonania, przy tej liczbie "normalnych" pojazdow.
Konik pisze:
Nie istnieje też, już czasowe wyrejestrowanie auta.
Dokladnie i nie wiadomo dlaczego, w Niemczech nie ma klopotu z wyrejestrowanie i zarejestrowaniem. Pewnie wynika to z tego, ze w dniu kupna rejestrujesz auto na siebie i dopiero jedziesz, nikt nie sprzeda Ci auta z jego tablicami. Co kraj to obyczaj
Konik pisze:
Osoba, która sprzedała auto ma obowiązek zgłosić fakt sprzedaży w Wydziale Komunikacji. Do momentu zgłoszenia lub zarejestrowania auta przez nowego właściciela obowiązek ubezpieczeniowy i odpowiedzialność z tytułu posiadania pojazdu ciąży na "starym" właścicielu.
Przyjemności
Konik
Nie wiem, czy to sie zmienilo, ale niedawno nie byl to obowiozek. Jesli sprzedales auto to dla swietego spokoju mogles zglosic fakt sprzedazy, jesli nie zglosiles to lepiej trzymac kopie umowy jakby cos sie stalo.
Obowiazek ciazy na starym wlascicielu chyba tylko do 30 dni od daty sprzedazy - w tym czasie nowy nabywaca musi zarejestrowac auto. Sa tacy, ktorzy tego nie robia. Moze dlatego Niemcy, sprzedaja wyrejestrowane auta.
Konik pisze:
Róbta co chceta - jak mawia Owsiak.
Ja swoje wiem. Wolę zgodnie z prawem i swoim sumieniem.

Pozdro
Konik
Co do sumienia to sie zgodze, co do prawa to uwazaj, bo niedlugo zapisza w ustawie kolor papieru toaletowego jaki masz uzywac. Prawo ma to do siebie, ze mozna go interpretowac na wiele sposobow, po tym co robi GUC, mozna dojsc do wniosku, ze mozna interpretowac zgodnie ze swoim widzimisiem - jesli ma sie odpowiedni mantad wladzy, a ten widzimis jest nie raz skrajnie oddmieny od rozumienia innych osob - ogolu?
Konik pisze:
Widzę, że nie ma sensu wdawać się w dyskusję. Często przeradza się ona w pyskówkę. Postanowiłem, że nadal z przyjemnością będę odpowiadał na pytania, na które znam odpowiedź, nadal chętnie będę pomagał w miarę moich możliwości. Nie będę jednak zajmował stanowiska. Przynajmniej na tym forum.
Z szacunkiem
Maciej
Zawsze dobrze zajac jakis stanowisko, chocby kontrowersyjne. Problem, o ktorym piszemy wynika z braku mozliwosci wyrejestrowania pojazdu i pozniej jego ponownego zarejestrowania. Jest przyszlowie, ze chytry podwojnie placi, ale kto tu jest chytrym ubezpieczyciel, czy ..... no wlasnie?
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)