MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 23, 2025 4:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem waszego forum (od dawna je wertuje w poszukiwaniu cennych informacji a teraz czas na pierwszego posta) nazywam się michał (fronko) mam 21 lat i trzy gwiazdeczki:
124 2,3 1987 sedan
2x115 200d 1975(tak mi sie wydaje bo kupiłem je bez żadnej wiedzy w temacie oldtimerów, pojechałem obejrzeć jednego z ciekawości, przy okazji wizyty u rodziny i już nim wróciłem a 2 tygodnie później drugi dojechał na lawecie z przyczepą części)
124 mam już ponad rok o ile sie nie myle i wszelkie kłopoty z nią związane (a było ich niewiele) rozwiązywałem z pomocą forum bytomskiego (pozdrawiam), a pół roku temu nabyłem dwie 115 z zamiarem remontowania jednej z nich i właśnie wtedy zacząłem doceniać wartość zamieszczonych tutaj materiałów.
Po kilku upadkach (zwątpienia i chęć sprzedaży) wiem że nie sprzedam /8.
Przedwczoraj usłyszałem piękny klekot i nabrałem wiatru w żagle, dzisiaj już zadziałały prawie wszystkie światła [usmiech]
Nie wiem jeszcze jak sie wstawia zdjęcia ale postaram sie doczytać i coś wrzucić niebawem, i zadać kilka pytań:
między innymi o kick-down czy w 115 z manualem powinien być
(i czy powinien być podłączony i do czego? jeśli tak) czy też nie?
I oczywiście tradycyjnie pytanie o WIN jutro zrobię zdjęcia tabliczek i postaram się je zamieścić.
A tymczasem pozdrawiam wszystkich forumowiczów i wielbicieli MB.

O już się naumiałem, to zdjęcia pierwszego, Jeszcze u poprzedniego właściciela (przepraszam za jakość ale zdjęcia robione tel.)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tak wygląda druga maszyna:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

124 latam na codzień, jak ktoś mnie rozpozna albo jest na forum ktoś z Lublina lub okolic to walić śmiało na temat MB mogę gadać wiekami a i jakiś zlocik niedaleko też można by zmontować Pozdrawiam!!!
Jutro dalsza część mych zmagań.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No tak się składa że też jestem z Lublina, też mam w115 i w124 nawet w takim samym kolorze tylko ze 2,6. Pozdrawiam serecznie :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o ten kick down to on jest w automatach, chodzi o redukcję biegu przy wciśnięciu gazu w dechę, nie wiem dlaczego miałby być w manualu?

Tytuł:
swój chłop

Witam po dłuższej nieobecności spowodowanej nawałem innych spraw!!!
I przechodze do sedna sprawy oto muj win może ktoś pomoże mi go rozkodować:
11401510257603
a to chyba kody wyposażenia ale nie jestem pewien utwierdźcie mnie 10 526 1885 114615 10 16934 5 82588 247 424 542 ostatnie 3 to jeszcze dla mnie zrozumiałem ale te pierwsze to magia?
A tutaj kolejny problem do czego to służyło i czy powinno to tutaj być? (to było przymocowane obok skrzynki bezpieczników i nie wiem czy nie ma jakiegoś związku z ogrzewaniem szyby) narazie jest to w "dawcy" i nie wiem czy przerzucać to do dobrej 115? A jak przerzucać to jak podłączyć?

Obrazek

Kolejne pytanie dotyczy ogrzewania tylnej szyby orginalnie chyba nie powinno go być ale ja chce je mieć (i tak jest w nim dużo przeróbek)
Ile powinno wychodzić kabelków z szyby ( u mnie jest tylko jeden znaczy tyle znalazłem bo narazie szyby nie wyciągałem myśląc że uda sie nawet pomalować auto bez jej wyciągania utwierdźcie mnie w tym poglądzie albo zaprzeczcie czekam na rady) i czy ta kostka pod kanapą ma jakieś powiązanie z ogrzewaniem szyby a jeśli nie to po jaką chol.. ona tam jest

Obrazek

I ostatnie jak na dzisiaj pytanie co mam robić z tym czy szpachlować to czy kupować reperatórke (bo z drugiego 115 czyli dawcy to sie nie przyda upodobała sobie go ruda) Jeśli to szpachlować to czym polećcie jakieś specyfiki

Obrazek

Dzieki za wszelkie rady i do następnych kłopotów [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

no to jadziem z koksem: :)
To co masz w ręce to dodatkowe gniazda bezpieczników dla np.wyposażenia dodatkowego w tym i ewentualnie ogrzewania szyby ale nie koniecznie bo u mnie nie było a ogrzewanie działało tylne szyby oczywiście,to co pod kanapą to właśnie plus 12 v dla tylnej szyby (u mnie tak było) załączane przez przełącznik na konsoli środkowej który miał przekaźnik czasowy pod konsolą po stronie kierowcy (grzało ok 30 minut i sam się wyłączał).Kolejny temat to twoje błotniki i tu jedyna rozsądna rzecz to wstawienie reperaturek bo na to co masz to byś betoniarkę szpachlu nałożył a i tak po roku tynki by się posypały [zlosnik] .Powodzenia z 115 i samych miłych chwil życzę,nie wspomnę że polecam jak najszybciej zorganizować sześciocylindrowe benzynowe serce do 115 bo wtedy to dopiero pazura pokaże 8) ,wrażenia bezcenne za resztę ...... kupisz benzynę! <br>Dodano po 2 minutach.:<br> A SZYBę DO MALOWNIA ZDEMONTUJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

VW GOLF 2 1,8 ex.
W201 200E => OM601 ex.
W124 300E ex.
W126 260SE ex.
W201 200E ex.
BMW E32 730i ex.
W115 240D => 250 M123 ex.
VW T3 1,6TD => 1,8 RP ex.
LUBLIN 2,9T 2,4 D ex.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Zobacz też w spotach - w niedziele wigilia się szykuje - może wpadniesz?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop

Wiem kolego mojojojo13 to ja założyłem tego temat chyba na 4 forach i razem z gackiem i dverck'iem jesteśmy promotorami licze że wpadniesz i Ty.
I oczywiście zapraszamy kolege bmw p.s. dzieki za rady i do zobaczenia na zlocie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

fronko77 pisze:
11401510257603

w114
230/6 - pojemność
kierownica z lewej strony
skrzynia manualna

o vinie poczytaj tutaj http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=5211
wrzuć zdjęcie tabliczki znamionowej - niby numery podałeś z niej ale tak było by prościej

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop

Postaram sie wrzucić jak najszybciej a win już dzisiaj też sprawdzałem zaraz wychodze do garażu to zedre farbę z tego drugiego bo wstępnie tylko 13 cyfr udało mi sie odczytać a jeśli chodzi o tabliczke to jest dosyć niewyraźna ale postaram sie jakoś ją uwiecznić. A w drugim 114 jest nieczytelna wogóle bo zapomniałem powiedzieć to są jednak dwie 114 (ale farciarz ze mnie) tylko ta druga ma jakieś dziwne oznaczenie silnika (101) jak by było (010) to rozumiem chyba że źle spisałem ale dzisiaj będe wszystko wiedział.
Kolego mojojojo13 jęśli możesz to napisz mi jakiej firmy reperatórke poleciłbyś na tył ( musi być ta większa) ten Paweł (123ce na zlocie) mówił mi o firmie "potrykus" gdzieś z gdańska oferta przystępna cenowo ale nie ma zdjęć więc nie wiem czy brać. z góry dzięki i pozdrawiam.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Potrykus ma blachy jakościowo odpowiednie do ceny - ja bym proponował Klokkerholm - droższe ale jakość zamienników również lepsza.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Klokkerholm - droższe

Ja bym powiedział, że nawet tańsze. Za reperaturki tylnych błotników do listwy z klokkerholmu zapłaciłem po 100zł za szt., a w potrykusie powiedział po 126zł za szt.
Pozdrawiam,
Konrad

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00