t.king pisze:
słupek osłaniający chłodnicę:
- w kolorze nadwozia
- czarny
To tylko kwestia malowania - na pytania na ten temat tez przyjdzie czas, ale poznej.
filippo pisze:
- z racji tego, że błotniki inne to ich łącznik pod zderzakiem również jest inny.
Ten lacznik mocowany jest do blotnikow tak jak w W123?
filippo pisze:
- seria II posiadała po bokach szyby czołowej szeroką rynienkę która zabezpieczała przednie szyby boczne przed zabrudzeniem podczas pracy wycieraczek
Chodzi o listwy ozdobne pelniace przy okazji uzyteczna funkcje czy moze rynienka byla przyspawana do nadwozia?
filippo pisze:
- zderzaki I seryjny ma gumę przez całą długość i tablicę mocowaną pod nim a II seryjny na środku gumy nie ma ale ma za to otwory w które rejestrację winno się zamontować, ale to już są chyba rzeczone "pierdoły" z galanterii.
To jest definitywnie element mocowany do nadwozia - w tym przypadku bez znaczenia.
filippo pisze:
- pod maską jest sporo różnic dla poszczególnych motorów (inne filtry paliwa, inne regulatory napięcia itd)
j.w.
chio pisze:
Różnica jest w regulacji ogrzewania, w komorze silnika jest to inaczej rozwiązane
j.w.
chio pisze:
jedynie to różnica nabicia nr. nadwozia "na podłuznicy"a wzmocnienie przednie,blotniki,drzwi przednie maska,słupki A w 2 serii były tzw. "zgarniacze" to to wszystko co koledzy opisali wcześniej.
O tym pisalem ja i
filippo.
Chodzi mi tylko i wylacznie o roznice miedzy golymi nadwoziami!---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adams90-90 pisze:
Mam pytanko od ktorego roku zaczeli wypuszczac 2 serie?
ROBHEN pisze:
Generalnie od 1973
Tak
ROBHEN pisze:
Dokładne daty zależały od poszczególnych wersji silnikowych
Nie. MOPF (Modelpflege, czyli po naszemu lift) wprowadzany jest zawsze i w kazdej firmie po przerwie wakacyjnej - w przypadku Mercedesa pod koniec sierpnia. W czasie gdy robotnicy bycza sie na hiszpanskiej rivierze albo odwiedzaja rodziny w Anatolii inne ekipy przezbrajaja narzedzia, przygotowuja lakiernie do nowej palety kolorow i wprowadzaja dziesiatki innych zmian w ciagu technologicznym. Nie da sie produkowac dwoch wersji tego samego modelu na jednej tasmie produkcyjnej. Roznice rzedu tygodni moga jedynie wynikac z terminow przerwy wakacyjnej w poszczegolnych zakladow produkcyjnych.