White pisze:
2. Na biegu jałowym, w trakcie postoju szumi skrzynia biegów ... Jak wcisne pedał sprzęgła to jest cichutko jak puszcze to jest szum ... Czy można w jakiś sposób temu zradzić ?! Wymiana jakiegos łożyska ?1 Wałka ?! Można we własnym zakresie to zrobić ?!
Waciak pisze:
Ten szum to efekt zużytego łożyska oporowego.(znajduje się pomiędzy sprzęgłem a lizakiem od linki sprzegła,taka metalowa okragła tuleja.)
Wymiana nie jest skomplikowana ale musisz zrzucić skrzynię biegów.(przy okazji sprawdzisz sobie sprzęgło)
Koszt łożyska jest niewielki.
Witam,
No to moja teoria jest inna niż Waciaka: jak jest głośno, gdy nie naciskasz sprzęgła to masz do dupy skrzynię biegów - po wciśnięciu sprzęgła skrzynia w ogóle nie pracuje, dlatego masz cicho - przecież to jest zadanie sprzęgła rozłączyć układ silnik - skrzynia .
Reasumując:
wciskasz sprzęgło => skrzynia stoi, pracuje łożysko oporowe;
puszczasz sprzęgło => łożysko oporowe stoi, skrzynia się kręci
Ojciec zawsze mnie uczył: Jak stoisz w korku nie trzymaj wciśniętego sprzęgła - przedłużasz żywot dla łożyska oporowego bo wtedy nie pracuje.
Jakbyś miał hałas po wcisnięciu sprzęgła - wtedy szukaj przyczyny w łożysku oporowym, a tak IMO jest to wina skrzyni biegów. Po prostu łożyska i kółka zębate mają już swoje latka. A jeśli nie szumi w czasie jazdy to po prostu to olej - z tym da się żyć.
Co do szumów podczas jazdy, to może uszczelki słabo dolegają - kwestia uszczelki lub regulacji drzwi. Tylko, że to już musisz sam ocenić, a uszczelki szyb to zrób jak radzi Sebi - niech ktoś leje wodę a Ty zobaczysz którędy leci.
Pozdrawiam